🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ искат провеждането на срещи на високо равнище с Китай

Това се случва след пет месеца на твърда линия спрямо Пекин от страна на Байдън

Байдън е готов на скорошни разговори с китайския президент, като "въпросът е само кога и как".
Байдън е готов на скорошни разговори с китайския президент, като "въпросът е само кога и как".
Байдън е готов на скорошни разговори с китайския президент, като "въпросът е само кога и как".    ©  Reuters
Байдън е готов на скорошни разговори с китайския президент, като "въпросът е само кога и как".    ©  Reuters

След пет месеца на твърда линия в отношенията с Китай американският президент Джо Байдън иска провеждането на срещи на високо равнище с представители на властите в Пекин. Екипи на САЩ и Китай обсъждат разговори между американския държавен секретар Антъни Блинкен и китайския външен министър Уан И по време на срещата на Г-20 в Италия следващата седмица, пише Financial Times. Вашингтон също така настоява за визита на заместник държавния секретар Уенди Шърман в Пекин през лятото. Обмисля се и телефонен разговор между Байдън и китайския му колега Си Цзинпин.

Експертът по Китай от German Marshall Fund Бони Глейсър коментира, че в началото на мандата си Байдън се е фокусирал върху пандемията от коронавирус и заздравяването на съюзите на САЩ. "И сега те смятат, че е дошло времето за ангажиране с Пекин, макар че вероятно няма да го нарекат така, и за започване на диалог с китайците", казва Глейсър.

Среща Байдън - Си през октомври?

Решението за разговори с Китай идва след месеци на обсъждания с американските съюзници, които доведоха твърда обща декларация относно Пекин на скорошната среща на Г-7. Белият дом също така обмисля дали да изпрати съветника по национална сигурност Джейк Съливан в Китай тази година, което би подготвило почвата за двустранна среща между Байдън и Си през октомври.

Срещата между американския държавен секретар и китайския външен министър би била първият контакт на високо равнище след разговорите на Блинкен и Съливан с техните китайски колеги в Аляска през март. Тогава Блинкен заяви пред висши китайски представители по външната политика, че не е готов да пътува до Китай за продължавана на дискусиите, въпреки че е получил покана.

Сега не е ясно дали Пекин ще се съгласи на исканите от Байдън срещи. Според американски източници Китай не е потвърдил, че ще покани Шърман, което би било единствената визита на високо равнище от страна на представител на администрацията на Байдън освен специалния представител по въпросите на климата Джон Кери, който посети Шанхай през април.

"За" и "против"

Евентуалните срещи ще доведат до критика от страна на поддръжниците на твърдата линия спрямо Китай в САЩ, които до този момент бяха доволни от позицията на Байдън. Този ход обаче ще бъде приветстван от американския бизнес, който изрази притеснения от влошаващите се отношения между двете страни.

Белият дом не е коментирал протичащите дискусии за разширяване на дипломатическите ангажименти с Пекин. Но миналата седмица Съливан даде да се разбере, че Байдън е готов на скорошни разговори с китайския президент, като "сега въпросът е само кога и как".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Не че има значение, ама анонимният преводач/преразказвач е можел и да научи, че изострянето на китайско-американските отношения бе започнато в мандата на Доналд и просто Джоузеф му ходи в обувките.
    И е обяснимо, защото Китай с всеки изминал ден става все по-сериозна заплаха за 30-годишния американски световен модел и това е една от малкото теми, по която републиканският и демократическият истъблишмънт са на едно мнение.

    Чуденето ми е защо Джоузеф и Со. решиха, че могат да удължават мимикрията в ролата на господари на света под формата на срещи на високо равнище? Защото сбирките със сателитите от ЕС са просто театър. Евроичовете изглеждаха така, все едно са им свалили белезниците миг преди да застанат пред камерите. Пък срещата с Путин в Женева показа, че единствената цел на неприятелите е да отложат часа на неминуемата битка.

    Та в тоя ред на мисли Джоузеф освен театър за пред реднеците няма за какво да си говори със Си. Китай просто иска да спечели колкото се може повече време, за да си гарантира бъдещата победа. И затова ще остави Сънния да му тропа с юмруче за Сянган и за правата на уйгурите,

    Тоест, ако се случи, тая среща ще е нещо като Анкоридж 2.0.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    А ако Байдън вземе да пукне от старост или го обхване деменция - замисля ли се Уолстрийт докъде може да я докара Камала Харис?
    Наскоро се изказа, че латиноамериканците мигрирали към Щатите не поради ужасните условия в държавите им, плод на 200 г. американски.. хм... политики,... а поради това е не им давали да развяват рейнбоу флага...
    Това Чили, Панама, Мексико, Нориега, Венецуела, контри, Гранада, Гуантанамо, Никарагуа, Гватемала, Торес, Куба.. че дори тия режими в Аржентина и Бразилия ... нищо общо с ЦРУ...
    Китай е заплаха за запада и особено император Си.. Сега чипове няма, щото се правят там.. ако бяха диверсифицирали в Източна Европа хем нямаше да сме на дередже зависимост от Китай, хем дори цените щяха да спаднат още..
    Колкото до Путинова Русия - те са на същото положение като Франция при Карл Пети. Крал Луи се е чувствал притиснат от Испанската Империя откъм всички граници - Фландрия, Германските държавици и Кастилия/Арагон... затова по едно време викнал султана да му прави моабет... Китай се интересува от парите на света, но за да добие повече пържола, требе да се грозно заколи един добитък... Русия е притисната от Нато западно, Кирай и Америка на Изток... Затова и държи близката околност или диктаторска, или се старае да бъде дестабилизирана, както БГ, Украйна, или фащистите покрай Балтика.
    Представете си какво щеше да бъде, ако ДС номенклатурата у нас защитаваше националните ни интереси... И я нямаше корупцията и неоколонизма в ИЕ след 1990... лош пример за крепостните според олигарсите след Елцин.. Путин, ако е притиснат, може да покани султана... турски, индийски, ирански... Даже талибаните ше му пристанат.....
    Русия и Китай сега са в същото развитие като Япония в епохата Мейджи...до 1850 самураите секат главите на криво наведени селяни - 1904 вече побеждават Руската империя, а след оше 30 г. са империя с провинции в Китай, Корея... Е, ВСВ свършва гадно за тях, но са страна с върхови технологии, нали?
    Къде е БГ за тези 30 г? Ишлеме и аутсорсинг.. разрушена инфраструктура и чалга заместваща технологиите...
    Навремето имератор Траян за 2 Г построил мост пез Дунава.. Нащите са 2 и втория още не е напълно готов след 20..
    Ако Европа и САЩ продължават да развяват флага на дъгата.. Уолстрийт ше има адрес в Пекин.. а опакованите ще са втората култура и преди християнството наоколо.

    Нередност?
Нов коментар