🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разговорите на високо равнище между САЩ и Китай завършиха с блокаж

Потенциална среща между Джо Байдън и Си Цзинпин не е била обсъждана

Американският заместник държавен секретар Уенди Шърман и китайският министър на външните работи Ван И на среща в град Тиендзин.
Американският заместник държавен секретар Уенди Шърман и китайският министър на външните работи Ван И на среща в град Тиендзин.
Американският заместник държавен секретар Уенди Шърман и китайският министър на външните работи Ван И на среща в град Тиендзин.    ©  Reuters
Американският заместник държавен секретар Уенди Шърман и китайският министър на външните работи Ван И на среща в град Тиендзин.    ©  Reuters

Разговорите на високопоставени дипломати от САЩ и Китай в понеделник завършиха с "блокаж" по думите на китайските представители. Това охлажда ентусиазма за скорошна среща между президентите Джо Байдън и Си Цзинпин.

След 4-часовите разговори в град Тиендзин китайската страна обвини Вашингтон, че потиска Пекин, и призова за премахване на наложените санкции и мита. Министърът на външните работи Ван И заяви, че от САЩ зависи да "направят правилния избор". Американският заместник държавен секретар Уенди Шърман пък коментира, че Белият дом не търси конфликт с азиатската страна.

Шърман е най-високопоставеният представител на САЩ, който посещава Китай от месеци, пише британската ВВС. Пекин многократно призовава новата американска администрация да подобри връзките, които се влошиха допълнително при управлението на Доналд Тръмп. Но Байдън продължи с политиката на твърд подход към властите в Пекин, особено по теми като човешките права.

Списък с искания

По-рано в понеделник китайският външен заместник-министър Сие Фън заяви, че САЩ "демонизират" азиатската страна и я възприемат като "въображаем враг". По думите му Вашингтон се опитва да постигне "усещане за национална цел" чрез конфронтацията с Пекин, но това е "особено опасна политика по отношение на Китай". Преди той е казвал, че САЩ обвиняват Китай за своите собствени структурни проблеми: "Сякаш когато китайското развитие бъде задържано, Америка ще стане отново велика." Външният заместник-министър е дал на Шърман списък с искания, включително облекчаване на визовия режим и другите рестрикции за китайски представители и журналисти.

Преди срещата Държавният департамент на САЩ посочи, че се надява на провеждането на "откровени" разговори. След нея Шърман коментира, че е трудно да се прогнозира дали ситуацията ще се подобри през идващите месеци. Пред Associated Press тя посочва: "Няма начин да се знае в този ранен етап от изграждането на взаимоотношенията дали ще стигнем до всички тези места, за които се надяваме."

Без конкретни резултати, а стъпка в дълъг процес

Напоследък напрежението между двете страни ескалира. Миналата седмица Китай наложи санкции срещу няколко американски лица и организации, включително срещу бившия търговски министър Уилбър Рос. Това се случи, след като Белият дом предупреди американския бизнес да не извършва дейност в Хонконг.

Разговорите между Вашингтон и Пекин се разглеждаха като подготовка за потенциална среща между Джо Байдън и Си Цзинпин. Но тази тема не е била обсъждана по време на дискусиите в понеделник. Анализ на Financial Times твърди, че визитата на Шърман е възприемана като част от по-мащабни усилия за разширяване на връзките с Китай преди възможна среща между двамата президенти на срещата на Г-20 в Италия през октомври.

Пред британската бизнес медия пожелал анонимност американски източник казва, че Вашингтон и Пекин не са постигнали никакви конкретни резултати от разговорите в понеделник: "Става въпрос за предприемането на още една стъпка в дълъг процес на определянето на условията за отношенията."

"Двете страни ще продължат да се карат, но трябва да могат да говорят по конкретни теми като възможността за среща на държавните глави", посочва Ши Инхон, експерт по външна политика от китайския университет "Ренмин".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Нямаше да репликирам опита скандала в Тиендзин да се представи просто като дипловатическо разн
    огласие, ако в текста (и с фотографията отгоре) не се намекваше идиотията, че китайски министър е преговарял с неотговарящ на ранга му някой от десетината зам.държавни секретари на САЩ.

    Това в Китай с 4000-на имперска история просто няма как да се случи!

    Уенди си е изчела листчетата пред китайския зам.външен министър Се Фън, а Ван И просто я е приел за снимка.

    Реакцията на Се е пределно твърда, ясна и категорична (в неангажиращ превод): "...т.н. "световен ред, основан на правила" на американската страна, е опит на САЩ и някои западни страни да формулират собствени правила, да ги представят като международни и да ги наложат на останалия свят... като се въведе Закона на джунглата, където управлява силата."
    Доста брутално...При това Китай е заявил, че няма да съдейства на САЩ в области, в които това се очаква от него (С.Корея, Иран) и ще противодейства в области, в които САЩ нямат алтернатива (износът на редкоземни метали).

    На тази среща Китай за пръв път рязко е обозначил своите червени линии. Се е предал на Уенди два списъка: в единия са посочени мерките за подобряване на отношенията със САЩ, които Вашингтон трябва да предприеме, а в другия са изброени ключовите двустранни въпроси, чието състояние притеснява Пекин.

    А, и друго - седмица преди воаяжа на Уенди Тихоокеанското командване на САЩ предприе в южната му част мащабно военно учение, за което са командировани безпрецедентно повече от 20 изтребителя пето поколение Ф 22 раптор.

    С двете ръце Чичо Сам стиска бухалката, но пък е сложил дружелюбна усмивка...

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..

    То и Русия е била империя, ама сега е суровинен придатък на Европа...

    На Китайската КП и Комсомола им трябва да потърси сметка за причинените вреди вследствие Ковид и тоталитарният подход към света..
    За САЩ, Австралия и Европа е ясно - изнасяне на фабрики, особено технологични, към ЛА и ИЕ...САЩ допълнително са в силна позиция - винаги могат да занулят държавния си дълг към тях.. и къде отиват тогава - става един креп де шин и могат да продават евтини долнокачествени боклуци на марсианците.. или на тия от обратната страна на Луната, тая зЕмя македонска...

    Напр. тоя завод за РДФ в Селофия, дето ще го строят китайци... Нужно е дори да си плащат, че ще го строят... И никакви китайски работници - само проектни инженери и мениджъри...

    Нередност?
Нов коментар