🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврокомисарят по икономиката: Трябват "подновени и преразгледани" бюджетни правила в ЕС

Според Паоло Джентилони иначе се рискува ЕК да търси начини да заобиколи собствените си разпореждания

"Ясно е, че не можем просто да се върнем към предишната ситуация", казва Джентилони
"Ясно е, че не можем просто да се върнем към предишната ситуация", казва Джентилони
"Ясно е, че не можем просто да се върнем към предишната ситуация", казва Джентилони    ©  ЕК
"Ясно е, че не можем просто да се върнем към предишната ситуация", казва Джентилони    ©  ЕК

"Ясно е, че не можем просто да се върнем към предишната ситуация. Нуждаем се от единни правила, които да са свързани с икономическите предизвикателства, пред които сме изправени. Иначе рискуваме Европейската комисия да прекара следващото десетилетие в търсенето на начини да заобиколи своите собствени правила, което мисля, че не е най-доброто решение", заявява еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони пред Financial Times.

Той призовава за широкомащабна реформа, която да насърчи по-големите публични инвестиции и растеж. И подчертава, че иска "подновени и преразгледани" бюджетни правила в ЕС, които ще предоставят стимул за инвестиции в "зеления" и дигиталния преход, като същевременно осигурят стабилност и устойчив икономически ръст.

"Има много възможни решения и предложения, ако признаем нуждата от насърчаване и подсилване на публичните инвестиции в някои сектори. Да кретаме с тези бюджетни правила може преди да е изглеждало разумно, но предвид обстоятелствата са необходими законодателни промени. Това е единственият начин да имаме истински единни правила, а не просто общи правила, които могат да се заобикалят", обобщава Джентилони.

Яростен дебат за реформите

През есента се очаква ЕК да поднови консултациите как да се коригират правилата относно Пакта за стабилност и растеж. Бюджетната рамка в момента е преустановена заради пандемията от коронавирус, но правилата вероятно ще бъдат върнати през 2023 г. и предвижданията са за яростен дебат как трябва да бъдат реформирани. Наскоро американският министър на финансите Джанет Йелън се присъедини към тези, които смятат, че Пактът за стабилност и растеж ограничава способността на правителствата да се справят с кризата. Но фискално консервативните страни от Северна Европа ще се противопоставят на опитите за съществено отхлабване на правилата.

Джентилони казва, че според него ролята на ЕК не е да подлага на съмнение европейските договори, които включват целта да задържат публичния дълг до 60% от БВП и бюджетния дефицит до 3% от БВП. Но подчертава, че Брюксел трябва да предложи реформи на законодателството, които да отразяват постпандемичната реалност, включително скока на усреднения публичен дълг в еврозоната до 100% от БВП.

Еврокомисарят по икономиката поставя под въпрос дали блокът трябва да се върне към "ниска инфлация, нисък растеж, ниски лихвени равнища. Или трябва да опитаме да използваме тази криза, за да опитаме да имаме по-силен и по-устойчив ръст".

Оптимистична прогноза заради ваксинациите

Джентилони потвърждава оптимистичната прогноза на ЕК от този месец, очакваща най-силния ръст от десетилетия - 4.8% през 2021 г. и 4.5% през 2022 г. Макар че разпространението на Делта варианта на коронавируса представлява "понижаващ риск" за икономическия растеж, според него ситуацията сега е много по-благоприятна предвид протичащите ваксинации.

"Смятам, че възстановяването ще продължи. Все пак нашата по-оптимистична прогноза е подкрепяна от това, което виждаме на терен. Знаем, че не сме излезли от тунела. Но същевременно трябва да бъде много ясно, че се намираме в една различна ситуация от тази през миналото лято, а разликата е в резултат на ваксините", твърди еврокомисарят по икономиката.