🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германският финансов министър Шолц отхвърли призивите за промяна на фискалните правила

Той иска връщане на "дълговата спирачка" през 2023 г., но дотогава Берлин трябва да продължи с големите разходи за превъзмогване на корона кризата

Шолц е оптимист за германското икономическо възстановяване.
Шолц е оптимист за германското икономическо възстановяване.
Шолц е оптимист за германското икономическо възстановяване.    ©  Reuters
Шолц е оптимист за германското икономическо възстановяване.    ©  Reuters

Германският финансов министър Олаф Шолц, който е и кандидат на социалдемократите за канцлер на изборите през септември, отхвърли призивите за промяна на фискалните правила на Германия и на ЕС. В интервю за Financial Times той посочва, че те дават достатъчно гъвкавост за превъзмогването на кризи като тази, причинена от коронавируса.

Същевременно обаче Шолц коментира, че Берлин трябва да продължи с планираните големи разходи за 2022 г., за да се стимулира икономическото възстановяване. Той спечели одобрението на германците заради подхода си към корона кризата, особено когато заяви, че ще направи всичко необходимо, за да омекоти негативните ефекти, и когато подкрепи пакета от фискални стимули за 130 млрд. евро. Сега той посочва: "Представихме се икономически по-добре от очакванията по време на кризата, защото следвахме експанзивна фискална стратегия. Не трябва внезапно да спираме мерките, които предприехме, за да гарантираме икономическото възстановяване."

Умел баланс

Шолц трябва да демонстрира умел баланс като социалдемократическия кандидат, искащ да наследи Ангела Меркел. Той трябва да покаже на симпатизантите си, че няма да прекрати по-големите разходи прекалено бързо. Но също така трябва да привлече потенциалните центристки гласоподаватели с ангажимент, че няма да промени правилата, които при управлението на Меркел доведоха до шест последователни години на балансиран бюджет и до десетгодишен икономически бум.

Финансовият министър посочва, че през 2023 г. в страната трябва да се върне "дълговата спирачка", тоест лимитът на нови заеми, който беше прекратен заради пандемията. Но допълва, че дотогава Германия трябва да продължи с политиките, които подпомогнаха с милиарди пострадалите компании. Плановете на Шолц са за заем от допълнителни 100 млрд. евро за следващата година, който да се прибави към взетите заеми от 370 млрд. евро, одобрени от началото на кризата. През 2022 г. за инвестиции са предвидени 51.8 млрд. евро, а до 2025 г. - над 50 млрд. евро на година.

От Bundesbank коментират, че "дълговата спирачка" трябва да бъде върната следващата година, както първоначално беше казал Шолц, а не през 2023 г. Но германският финансов министър твърди, че сега не е време за затягането на правилата. Същевременно обаче той отхвърля и призивите за реформа на "дълговата спирачка", като посочва, че в парламента няма мнозинство за това. И допълва, че тази спирачка не е попречила за "рекордните по обем инвестиции", които са се повишили от 34 млрд. евро през 2018 г., когато е встъпил в длъжност, до над 50 млрд. евро през 2022 г.

Оптимистична прогноза

Шолц е оптимист за германското икономическо възстановяване - правителството очаква ръст от 3.5% през 2021 г. и 3.6% през 2022 г. Освен това смята, че няма съществен риск заради инфлацията, която се вдигна до 2.4% през май. Според него става въпрос за временен феномен заради фактори, като например скорошното повишаване на ДДС.

Що се отнася за предизборната кампания, Шолц казва, че ще се фокусира върху привличането на "огромните инвестиции", от които страната се нуждае, за да модернизира инфраструктурата, да увеличи капацитета на възобновяемите източници и да постигне въглеродна неутралност до 2045 г.

"За да направим това, се нуждаем от силен лидер, който може да взема нужните решения, да променя нужните закони и да организира нужните инвестиции в инфраструктурата и в производствения капацитет", обобщава Шолц.