Испания призовава ЕС да подкрепи мерки за ограничаване на поскъпването на електричеството

В противен случай е възможна съпротива срещу инициативите за намаляването на въглеродните емисии

Испания призовава ЕС да подкрепи мерки, които да ограничат покачващите се цени на електричеството на фона на повишаващите си притеснения, че обикновените граждани ще платят за стратегията на съюза за намаляване на въглеродните емисии. Испанският вицепремиер Тереса Рибера казва пред Financial Times, че високите цени могат да доведат до силна опозиция срещу инициативите за постигане на въглеродна неутралност.

Електричеството в Испания и в ЕС отбелязва рекордно поскъпване и Рибера настоява Брюксел да предприеме мерки за определянето на таван на цените, вместо те да се диктуват от най-високата цена, която са готови да платят националните електрически мрежи. Освен установяването на нов ценови механизъм тя иска и ЕС да използва съществуващото законодателство, за да контролира и понижи покачващите се цени на въглеродната търговия.

Нагоре, нагоре

Цените на електричеството в Испания, които тази седмица достигнаха до над 100 евро за мегаватчас, са една от най-обсъжданите политически теми в страната, като опозицията призовава правителството да се задейства по въпроса. Пабло Касадо, лидерът на най-голямата опозиционна формация Народната партия, коментира: "След като приключихме юли с най-високите цени на електричеството в историята, започваме август с третата най-висока цена. А правителството обеща, че енергията няма да поскъпне. Златен медал за лъжене".

Цената на енергията скочи в Европа тази година, но Испания, която е зависима от чуждестранни източници за близо три четвърти от своя енергиен микс, е особено податлива на ефектите заради зависимостта си от втечнения природен газ, за който трябва да се състезава с повишаващото се търсене в Азия. Същевременно въглеродните цени също стигнаха рекорден връх.

Испанското социалистическо правителство вече временно намали ДДС върху енергията в опит да ограничи ефекта от покачването на цените. А тази седмица одобри законопроект, с който да вземе стотици милиони евро от печалбите на ядрените централи и ВЕЦ-овете, които извлякоха ползи от високите цени на електричеството и на въглерода. Според правителството чрез инвестирането на тези средства в енергийната мрежа ще се намалят цените за потребителите.

"Енергиен остров"

Рибера посочва, че страната е изложена на милостта на скочилите цени заради недостатъчния брой енергийни интерконектори с Франция и с останалата част от Европа. "В случая с Испания и Португалия ние не можем да смекчим ефекта на широкия пазар, както се случва в Централна Европа, заради ограничените интерконектори. Ние сме енергиен остров и сме в окото на урагана по време на най-бурните години от прехода към чиста енергия", коментира испанският вицепремиер.

И допълва, че страната е разтревожена от предложението на Европейската комисия да се разшири търговията с емисии до транспорта и сградите, което може да се окаже политически неустойчиво решение, тъй като ще има отражение върху работническата и средната класа. Тя предупреждава: "Нека не се заблуждаваме. Искаме много инвестиции, искаме ползи за инвеститорите, но трябва да внимаваме, за да не се окаже, че това работи срещу процеса по прехода, тъй като потребителите в крайна сметка плащат цената."