Рекордно производство на слънчева енергия в Европа

Соларните панели са генерирали около 10% от електричеството в ЕС през летните месеци на 2021 г.

Соларните панели са произвели близо 10% от електричеството в ЕС през летните месеци на тази година. Това е рязък скок спрямо 6% преди три години, показват данните на енергийния институт Ember, цитирани от Financial Times.

Осем страни в ЕС, сред които Германия и Испания, са поставили нови рекорди през юни и юли. Все пак обаче слънцето продължава да генерира по-малко енергия в сравнение с въглищните централи в Европа, които са произвели 14% от електричеството в съюза през това лято.

"Чупещо рекордите лято"

Инвестициите в соларната енергия се увеличават през последните години на фона на спад в цените и повишен ангажимент на компаниите и правителствата към постигането на целите за нетни нулеви емисии в борбата с климатичните промени. От института Ember посочват: "В Европа имаше чупещо рекордите лято по отношение на слънчева енергия, но все още предстои да се разгърне пълният потенциал. Цената й отбеляза спад през последното десетилетие и наблюдаваме първите признаци за соларна революция в Европа. Но има още какво да се направи, преди слънцето да започне да осигурява повече енергия от изкопаемите горива, дори в пика на летните месеци."

Наскоро Международната агенция за възобновяемата енергия заяви, че количеството на възобновяема енергия, добавено към глобалните енергийни системи, което е било по-евтино от изкопаемите горива, се е удвоило през 2020 г. спрямо 2019 г. Вятърните и соларните съоръжения на сушата са изиграли основна роля в този процес.

Постижима бърза декарбонизация

Според Ember тези резултати са постигнати благодарение на комбинацията от подкрепящи правителствени политики и спадащи цени: "Това показва, че където има политическа воля, бързата декарбонизация на електрическите мрежи е постижима".

Нидерландия, Германия и Испания са генерирали най-големия дял от своето електричество от слънчеви панели това лято - а именно една пета. Унгария и Естония, които през 2018 г. са произвели много малко соларна енергия, са регистрирали съществено увеличение през 2021 г. Те са разчитали на този вид енергия съответно за около 12% и 10% от своето електричество. В Унгария това лято слънчевата енергия надмина въглищата за първи път.