🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Албания откри първата си плаваща слънчева централа

Проектът е малък, но показателен за начина, по който държавата управлява енергетиката си в духа на Зелената сделка, без дори да е част от ЕС

Така изглежда първата плаваща соларна централа в Албания.
Така изглежда първата плаваща соларна централа в Албания.
Така изглежда първата плаваща соларна централа в Албания.    ©  Statkraft
Така изглежда първата плаваща соларна централа в Албания.    ©  Statkraft
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Стремежът на Албания да развива енергетиката си с минималното или дори без участието на въглищата, залагайки на все повече ВЕИ вече дава резултат. Адриатическата държава откри първата си плаваща слънчева централа (с очаквана максимална мощност от 2 MW), която е разположена на язовир "Баня" в югоизточната част на Албания.

Централата не е голяма, но пускането й в експлоатация е показателно за начина, по който страната управлява енергетиката си в духа на Зелената сделка, макар да не е част от ЕС. На този фон България, която е част от ЕС, все още не успява да намери работещо решение за въглищните си централи, с което хем да запази максимален брой от работните места на хората в мините, хем да сложи край на силно замърсяващото производство.

Кой стои зад проекта?

Проектът се реализира от норвежката Ѕtаtkrаft, която e вoдeщa ĸoмпaния в oблacттa нa xидpoeнepгиятa и се счита за нaй-гoлeмия пpoизвoдитeл нa eнepгия oт ВЕИ в Eвpoпa, в сътрудничество с доставчика Ocean Sun. Общата стойност на плаващата централа е около 2 млн. евро.

Тя е разделена на няколко части - първият блок, състоящ се от 1536 слънчеви панела, има мощност от 0.5 MW и покрива почти 4000 квадратни метра. Централата вече работи и генерира възобновяема енергия, която подпомага националната електрическа мрежа.

Очаква се плаващото ВЕИ да продължи втората си фаза на изпълнение през втората половина на 2021 г. Тогава ще бъдат инсталирани допълнителни три плаващи блока с капацитет от 1.5 MW. "Успяхме да инсталираме соларните панели с рекордна скорост и очакваме с нетърпение втория етап от проекта", заявяват от Ocean Sun.

Защо централата е уникална?

Плаващата слънчева енергия включва инсталиране на слънчеви панели върху плаващи конструкции върху водно тяло като езеро, фиорд или океан. Всеки от тях се състои от плаващ пръстен и тънка мембрана. В комбинация с охлаждането на панелите от водата отдолу именно тази мембрана и голямата площ, на която са разположени панелите, правят концепцията уникална.

Технологията е разработена от Ocean Sun и въпреки че мембраната е с дебелина само няколко милиметра, тя може лесно да издържи теглото на слънчевите панели и на персонала, изпълняващ задачи по инсталиране или поддръжка.

ПРЕДИМСТВО

Албания има един от най-високите дялове на възобновяема енергия в Югоизточна Европа, посочват от Statkraft. Хидроенергията заема най-големия дял от производството на електроенергия в страната, а продължителното слънцегреене е допълнителен плюс за развитието на соларната енергия, отчитат експертите.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 1

    Албанския реотан да се моли да не му мине котка път , пардон , торнадо ...

    Нередност?
  • 2
    qjd24566910 avatar :-P
    Тангра
    • - 2

    Албански плаващ реотан! Браво!

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Албанският реотан вече е в миналото. Дишаме праха вече и на Албания

    Нередност?
Нов коментар