НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

K: Свят | Америка напусна Афганистан, ЕС вади САЩ от препоръчителния списък за безопасно пътуване

И още: Забраната децата в Китай да играят онлайн игри повече от три часа седмично удари тех акциите, ЕС постигна целта от 70% ваксинирани

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

САЩ напуснаха Афганистан, страната вече се управлява от талибаните

Какво се случи? Ръководителят на централното командване на САЩ ген. Франк Маккензи обяви края на 20-годишното американско военно присъствие в Афганистан около половин час преди полунощ в понеделник. Според различни разчети в Афганистан са останали между 100 и 200 американски граждани, които са искали да напуснат страната, но не са успели да достигнат кабулското летище навреме заради огромните тълпи и в резултат на мерките след самоубийствените атентати на терористичната организация "ИДИЛ - Хорасан". Въпреки терористичните атаки президентът на САЩ Джо Байдън не пожела да промени първоначалните си планове да изтегли всички американски военнослужещи от страната до 31 август.

Защо това е важно? Талибаните започват управлението на страната с посланието, че искат да имат добри взаимоотношения със САЩ и света. Говорителят им Забихула Муджахид заяви, че силите за сигурност на движението ще бъдат "внимателни и учтиви". Много афганистанци обаче се опасяват, че талибаните може да се върнат към практиките от предишното си управление между 1996 и 2001 г., когато изцяло зачеркнаха правата на жените и налагаха властта си със средновековна жестокост съобразно ислямското право. Съветът за сигурност на ООН прие в понеделник резолюция, с която призовава талибаните да спазят ангажимента си да оставят всички желаещи свободно да напускат Афганистан през следващите дни и да разрешат достъп до страната за хуманитарни помощи.

ЕС вади САЩ от препоръчителния списък за безопасно пътуване

Какво се случи? Съветът на Европейския съюз реши да премахне Съединените щати и още 5 държави от списъка за безопасно пътуване във връзка с пандемията. Това означава, че американците и гражданите на Република Северна Македония, Косово, Черна гора, Израел и Ливан ще бъдат подложени на по-обстоен контрол при влизане на територията на Евросъюза заради повишената заболеваемост на гражданите им от COVID-19.

Защо това е важно? Включването на тези държави в списъка не задължава страните в ЕС да следват единна гранична политика спрямо гражданите им. Германия и Белгия например вече изискват тестове и са въвели карантина за пристигащите американски граждани. За Франция и Нидерландия обаче САЩ не са в червената зона по заболеваемост.

Още важни новини от света

Децата и младежите в Китай вече ще могат да играят компютърни игри само по три часа седмично - и то точно между 20.00 и 21.00 ч. в дните петък, събота и неделя. По всяко друго време на технологичните концерни ще е забранено да предлагат игри онлайн. Новината потопи акциите на Tencent и други китайски компании за онлайн игри.

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че е достигната целта 70% от пълнолетното население на ЕС да бъде напълно ваксинирано. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че постигането на тази цел още през август вместо на 21 септември, както се планираше, "е голямо постижение". България е последна в с едва 20% напълно ваксинирани по данни на европейската здравна агенция.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия

    ЕС даже трябва да наложи визи на САЩ, понеже продължават да дискриминират граждани на държави членки като Румъния, България, Хърватска.. Докато конгреса им и департамента не вземе да се задейства, за американците при кацане на европейско летище да се събират от гр. контрол по 200 евра - да не са бедни, че да не могат да си плащат като нас...

    Нередност?
  • 2
    ssalfjas avatar :-|
    ssalfjas

    Афганистан за афганистанските граждани! Като толкова им са мили гражданските права, да се бяха опълчили на Талибаните. Колко време трябваше да им поддържат американците помощните колелца?

    ПС: Китай продължават с противния си контрол над гражданите. Абсолютно нарушаване на личните права е тази простотия с компютърните игри. Не, че личните права значат нещо в техния "строй". Добре, че населението е достатъчно технически грамотно да заобиколи глупавия им закон.

    Нередност?
Нов коментар