НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

К: Свят | Ракети бяха изстреляни по летището в Кабул, Северна Корея може да е възобновила работата на ядрен реактор

И още: СЗО призова за отваряне на училищата и ваксиниране на децата над 12, Брюксел ограничи еврофондовете на Чехия заради премиера Бабиш

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Ракети бяха изстреляни по летището в Кабул ден преди края на американското изтегляне

Какво се случи? Няколко ракети са били изстреляни по летището в Кабул, но са били прехванати от американската противовъздушна защита. От Белия дом обявиха, че предотвратената атака не е прекъснала евакуационните действия на летището. Същевременно от Пентагона съобщиха, че са наясно със съобщенията за пострадали цивилни лица след нанесен въздушен удар от американски дрон по движеща се кола в Кабул в неделя. Вчера американските сили обявиха, че с удара е взривена кола-бомба, предвидена за нов атентат по летището в Кабул. Колата е преминавала през жилищен квартал, а при американския удар са загинали десет души, сред които шест деца.

Защо това е важно? От Афганистан са евакуирани 114 хил. души в седмиците, след като талибаните влязоха в столицата и възстановиха управлението си. Двадесет години след влизането си в страната САЩ сега я напускат, като качват на последните полети свой дипломатически и военен персонал. Крайният срок за изтеглянето на САЩ е 31 август.

Ураганът "Айда" отслабна днес до тропическа буря, след като вчера връхлетя Мисисипи и Луизиана като ураган от четвърта степен с ветрове от 240 км/ч. "Айда" взе една жертва и остави без ток град Ню Орлийнс.

Северна Корея може да е възобновила работата на важен ядрен реактор

Какво се случи? Северна Корея вероятно е възобновила работата на ключов ядрен реактор след тригодишна пауза, показва доклад на Международната агенция за атомна енергия. Сателитни снимки на 5-мегаватовия реактор, който може да произвежда плутоний, сочат към тази възможност. Данните на агенцията показват, че съоръжението в Йонбьон работи от юли. Оттогава има индикации за изпускане на охлаждаща вода, което е доказателство за работата на реактора, се казва в доклада. "Продължаването на ядрената програма на КНДР е явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", заяви агенцията.

Защо това е важно? Това е основният ядрен комплекс на Северна Корея, който спря работа около срещите на лидера Ким Чен-ун с предишния американски президент Доналд Тръмп. Ким Чен-ун предлагаше и окончателното му затваряне в замяна на отпадането на икономическите санкции срещу страната му. Сделка обаче не беше постигната.

Още важни новини от света

Регионалната служба на Световната здравна организация (СЗО) за Европа призова за отваряне на училищата за новата учебна година. За да могат да останат отворени, СЗО съветва усилията да се насочат към ваксиниране на учителите, училищния персонал и децата над 12 години, както и да се вземат допълнителни мерки за осигуряване на санитарни условия в учебните заведения.

Европейската комисия съобщи, че е изпратила предупредително писмо до Чехия да не търси възстановяване на средства от еврофондовете, докато не изпълни препоръките за укрепване на контрола за разходването им. Мярката идва, след като разследвания на европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и на ЕК установиха конфликт на интереси при чешкия премиер Андрей Бабиш.