Проучване: Климатичните промени могат да засегнат 3 млрд. души

Големи части от планетата има опасност да са необитаеми до няколко десетилетия

Близо 3 млрд. души биха могли да бъдат изложени на температури, подобни на тези в най-горещите части на Сахара, до 2070 г., показва проучване, извършено от учени от Китай, САЩ и Европа. Това е близо 1/3 от прогнозираното световно население от около 9 млрд. души. В случай че парниковите емисии намалеят рязко през следващите няколко десетилетия, броят на хората, изложени на тези условия, би могъл да се свие с близо 50%, съобщава Financial Times.

Проучването посочва, че през последните хилядолетия световното население се е концентрирало в области със средна годишна температура от 11°C - 15°C. По думите на проф. Мартен Шефер, един от координаторите на изследването, този диапазон "вероятно представлява фундаментално ограничение на това, от което хората се нуждаят, за да оцелеят и да се развиват".

Според учените глобалното затопляне е довело до повишаване на средната температура с 1.1°C спрямо температурите през прединдустриалния период, като се очаква те да се повишат до 1.5°C през следващите 20 г.

"Всеки един градус затопляне над сегашните нива се равнява на близо 1 млрд. души, попадащи извън климатичната ниша", казва климатичният специалист Тим Лентън.

В момента около 0.8% от земната повърхност достига средни годишни температури от над 29°C. Този процент се очаква да се увеличи драстично, като според най-лошите прогнози на Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП - научна организация в структурата на ООН, занимаваща се с климатичните промени) се очаква до 2070 г. 19% от площта на Земята да попадне в тези стойности.

Възможните сценарии

В тазгодишния си доклад относно климатичните промени МПКП представят три различни климатични сценария и три демографски прогнози за следващите десетилетия. Най-благоприятните от тях предполагат средната температура да се увеличи най-много с 2°C, както и преминаване към по-екологични енергийни източници и по-ниска консумация на енергия. Според най-лошия вариант парниковите емисии ще продължат да се увеличават, а изкопаемите горива ще имат важна роля за икономическото развитие. А големи части от Централна и Южна Америка, Централна Африка и Южна Азия ще бъдат необитаеми поради екстремните горещини. В Океания най-горещите точки се очаква да се ограничат предимно до рядко населените области Папуа Нова Гвинея и Северна Австралия. Европа ще е единствения континент, където средните годишни температури няма да надвишават 29°C, но се очаква температурата да се повиши с около 5°C.

"Добрата новина е, че тези въздействия могат да бъдат намалени значително, ако човечеството успее да ограничи глобалното затопляне", добавя Тим Лентън.