Първият от три високоскоростни влака от швейцарската Stadler Rail беше доставен в Сърбия

Той ще вдига до 200 км/ч по модернизираната линия Белград-Нови Сад

Вучич коментира, че влакът ще заработи от март следващата година
Вучич коментира, че влакът ще заработи от март следващата година
Вучич коментира, че влакът ще заработи от март следващата година    ©  Reuters
Вучич коментира, че влакът ще заработи от март следващата година    ©  Reuters

Швейцарската фирма компания Stadler Rail достави на сръбската железопътна компания първия влак, който ще вдига до 200 км/ч по модернизираната линия Белград-Нови Сад. На събитието по предаването на първия от трите закупени влака на жп гарата в Нови Белград присъстваха сръбският президент Александър Вучич, бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и швейцарският посланик Урс Шмид, съобщава новинарският канал N1, който покрива новините от Югоизточна Европа. Другите два високоскоростни влака трябва да пристигнат в Сърбия до края на годината.

Договорът за покупката на трите влака беше подписан през април в Белград, като единственият участник в търга беше швейцарската компания Stadler Rail с оферта за 62.2 млн. евро. Влаковете разполагат с 316 места в първа и втора класа, интернет и специално пространство за хора с ограничена подвижност.

В експлоатация от март следващата година

От Stadler Rail посочват, че компанията е "много горда и щастлива" от сделката със Сърбия: "Продадохме повече от 500 такива влака в 12 държави. Този влак е много иновативен, максималната му скорост е 200 км/ч и предлага специални удобства за пътниците".

Вучич коментира, че влакът ще заработи от март следващата година. По думите му при скорост от 200 км/ч пътуването от Белград до Нови Сад ще бъде около половин час, а билетът ще струва 8.5 евро. Този участък е част от високоскоростната железница от Белград до Будапеща. Изграждането му започна в края на 2017 г. като част от китайската инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път" - стратегическата цел на тази страна да свърже гръцкото пристанище Пирея с Централна Европа и Унгария като една от държавите в ЕС. Вучич допълни, че високоскоростните влакове ще пътуват и до Ниш, Димитровград, Прешево и други части на Сърбия.

"Поредица от успешни швейцарско-сръбски инициативи"

Швейцарският посланик в Белград Урс Шмид заяви, че е "радостен да каже, че днешното събитие става част от поредица от успешни швейцарско-сръбски инициативи."

"Това, което започна с хуманитарната помощ в трудни времена - през 1991 г., се разви през годините в цялостно двустранно сътрудничество. Чрез множество проекти ние подкрепяме усилията на сръбското правителство за въвеждането на иновациите и модернизацията в страната", коментира Шмид.

Турция прави високоскоростна жп линия до границата с България

Турция също строи високоскоростна железопътна линия до границата с България. Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле вече завършена, съобщи през октомври турската държавна телевизия "ТРТ Хабер". В момента международният пътнически влак София - Истанбул е спрян заради пандемията от коронавирус.