Сърбия, Албания и Северна Македония планират своя зона за пътуване и бизнес

Това е реакция на бавния темп на разширяването на ЕС, който разочарова трите страни

"Когато хората имат по-големи заплати, те ще мислят за по-добър живот, а не за сенките на миналото", коментира сръбският президент Вучич.
"Когато хората имат по-големи заплати, те ще мислят за по-добър живот, а не за сенките на миналото", коментира сръбският президент Вучич.
"Когато хората имат по-големи заплати, те ще мислят за по-добър живот, а не за сенките на миналото", коментира сръбският президент Вучич.    ©  Reuters
"Когато хората имат по-големи заплати, те ще мислят за по-добър живот, а не за сенките на миналото", коментира сръбският президент Вучич.    ©  Reuters

"Знаем, че има умора от разширяването в ЕС. И трябва да видим какво можем да направим за себе си, какво можем да направим за нашите граждани, как можем да разширим нашите пазари." Тези думи на сръбския президент Александър Вучич идват на фона на решението на лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония да сформират своя зона за свободно пътуване и бизнес, докато чакат приемането в ЕС.

Тримата държавни ръководители изразяват разочарованието си от бавния темп на евроразширяването. Албанският премиер Еди Рама заявява, че взаимоотношенията с Брюксел приличат на известната пиеса "В очакване на Годо". Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пък казва, че е разочарован, че "ЕС не изпълнява обещанията си". И допълва, че чрез зоната ще се ускорят "практическите ползи за нашите граждани".

"Мини-Шенген"

Financial Times нарича начинанието "мини-Шенген" и пише, че зоната за бизнес и пътуване ще бъде официално оповестена в четвъртък. Тя ще включва постепенно облекчаване на ограниченията за пътуване, по-бързи "зелени коридори" на границата, намалено време за чакане при превоза на стоки и по-лесен достъп до разрешителни за работа. Очаква се, че впоследствие ще се присъединят Черна гора и Босна и Херцеговина, като зоната остава отворена и за Косово.

Вучич посочва, че Балканите не могат да продължават да чакат ЕС да ги обединява. И допълва, че зоната ще промени регионалния наратив, ще облекчи етническото напрежение и ще привлече повече инвестиции. "Когато хората имат по-големи заплати, те ще мислят за по-добър живот, а не за сенките на миналото", коментира той.

Заев казва, че Брюксел е предал региона. Неговата страна бе приета в НАТО миналата година, след като смени името си, но ЕС все още не е започнал преговори за прием със Скопие. "Целта е да станем членка на ЕС. Но докато ЕС реши, трябва да намерим начин как да продължим процеса на европеизация", посочва той.

Рама уточнява, че трите страни действат без другите балкански държави, "за да бъдем за пример и да не се превърнем в малка карикатура на ЕС, където за всичко е нужен консенсус и всеки може да наложи вето".

ЕК подкрепя процеса

Европейската комисия, която води процеса по оценяване на напредъка към членството в ЕС, заяви, че подкрепя усилията за интегрирането на всичките шест страни от Западните Балкани в единен регионален пазар, наподобяващ европейския единен пазар и неговите правила и стандарти. "Крайната цел, а именно приемането в ЕС, не се е променила", коментира говорител на ЕК.

Що се отнася до бавния темп на европрисъединяването, Брюксел посочва, че призовава националните правителства да придвижат напред процеса за Албания и Северна Македония "възможно най-скоро".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qjd24566910 avatar :-?
    Тангра
    • + 1

    Евразийски съюз 2.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Защо са се запътили към ЕС тогава?!? Да си правят Югославия, версия 2.0 (с център в Белград, естествено!) и да спрат да се натискат да стават част от ЕС. Националистическите, грандомански мечти на сърбите да са центъра на Балканите, нямат край!

    Нередност?
  • 3
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker

    Вето за сърбите за ЕС.

    Нередност?
Нов коментар