🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | САЩ отвориха границите си за ваксинирани; Пет партии официално договориха кабинет в Чехия без Бабиш

И още: Китай прави в пустинята макети на бойни кораби на САЩ; Полша засили мерките по границата с Беларус

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

САЩ отвориха границите си за ваксинирани срещу COVID-19

Какво се случи? САЩ отварят отново границите си в понеделник за ваксинирани с две дози срещу COVID-19 чужденци, като така слагат край на 20-месечната забрана за влизане в страната. Забраната беше наложена от предишния президент Доналд Тръмп заради пандемията от коронавирус. Това засегна граждани, които не са американски граждани от над 30 държави, включително Великобритания и ЕС.

Защо това е важно? Авиокомпаниите очакват сериозен приток на посетители, а туристически агенции вече съобщават за ръст на резервациите. Съгласно новите правила чуждестранните пътници ще трябва да покажат доказателство за ваксинация преди полета, да имат отрицателен резултат от теста за COVID-19 в рамките на три дни след пристигането и да дадат информация за контакт с тях в страната. Те няма да бъдат и поставяни под карантина.

По повод възстановяването на полетите самолети на British Airways и Virgin Atlantic излетяха едновременно от Лондон за Ню Йорк.

Read more: https://t.co/JnZ5DZGrxu pic.twitter.com/hn6vDkdHw1

- Sky News (@SkyNews) November 8, 2021

Пет партии официално договориха правителство в Чехия без Бабиш

Какво се случи? Пет партии в Чехия подписаха коалиционно споразумение за формиране на ново дясноцентристко мнозинство след победата в последните парламентарни избори. Това е важна стъпка към излъчването на ново правителство, което се бави заради влошеното здраве на президента Милош Земан. В правителството няма да е партията на премиера Андрей Бабиш АНО, която загуби позиции на изборите.

Защо това е важно? В документа, чието съдържание цитира Reuters, се говори за свиване на бюджетния дефицит, нараснал покрай пандемията. Коалицията ще се създаде от "Граждански демократи", двете партии от християндемократите, ТОР 09, "Пирати, кметове и независими" (STAN). Новото правителство, начело на което ще е Петър Фиала, ще има 108 депутати. Президентът Земан е в болница, но се очаква скоро да даде мандат на Фиала.

Китайската армия прави в пустинята макети на бойни кораби на САЩ

Какво се случи? Армията на Китай е направила в пустинята в западната част на страната макети във формата на американски самолетоносач и други бойни кораби на САЩ. Те изглеждат като мишени за въздушни и ракетни удари. Сателитни снимки на компанията Maxar показаха, че те са на полигон в провинция Синдзян. Комплексът за стрелби, изглежда, е нов и се намира в пустинята Такламакан.

Защо това е важно? Макетите са демонстрация на опитите на Китай да изгради способности за унищожаване на бойна група около самолетоносач и в частност срещу американските военноморски сили. Това се случва в момент на високо напрежение между Пекин и Вашингтон заради Тайван и Южнокитайско море.

Още важни новини от света

Полша засили мерките за сигурност по границата си с Беларус, след като голяма група мигранти застанаха на граничните заграждения близо до пропускателен пункт "Кужница". Увеличена е числеността на граничарите, полицаите и войниците по границата.

Над 2.1 трлн. евро е стойността на Многогодишната финансова рамка на ЕС за 2020 - 2027 г. Всяка година 30% от бюджета на ЕС ще се инвестира за постигане на климатичните цели на съюза. На годишната конференция за бюджета на ЕС комисарят по бюджетните въпроси Йоханес Хан спомена за предстоящо обявление на нови собствени приходи в бюджета до края на годината. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърди, че се изчаква решението на Съда на ЕС за официално задействане на Механизма за условност и ограничаване на финансирането от ЕС за държави, при които има пропуски при спазване върховенството на закона.

Ново социологическо проучване показва, че крайнодесният коментатор Ерик Земур ще достигне до втория тур на президентските избори във Франция през април. Данните на Френския институт за общественото мнение сочат, че Макрон ще получи 25% на първия тур - с едва 8 пункта над Земур (17). Съвсем близо до него е Льо Пен (16%). Ако десницата - "Републиканците" - издигне Ксавие Бертран на първичните си избори, той би взел 13%.

На климатичната конференция в Глазгоу има повече делегати, свързани с индустрията за изкопаеми горива, отколкото от която и да е отделна страна, съобщава BBC. Global Witness откри, че 503 души с интереси в изкопаемите горива са били акредитирани за срещата. Твърденията са, че тези делегати лобират за петролната и газовата индустрия.

Финансовите министри от еврозоната обсъждат днес скока на потребителските цени и влиянието им върху заплатите, както и промените, които искат да направят в бюджетните правила на блока, за да подкрепят инвестициите и да намалят дълга.

Снимка на деня

Меркел не смята да се занимава повече с политика

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди в интервю за "Дойче веле", че не възнамерява да се занимава с политика, след като напусне поста. "Мисля, че други планове ще се появят по-късно. Просто през годините бях напълно съсредоточена върху програмата, която ми беше възложена, и винаги трябваше да съм нащрек", казва Меркел.

Все още няма коментари
Нов коментар