🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германското икономическо възстановяване се забавя

Страната рискува да се превърне в най-изоставащата в икономически план членка на еврозоната

Германският съвет на икономическите експерти, който съветва правителството в Берлин, е поредната организация, която намалява прогнозата си за икономическия ръст на Германия за тази година - от 3.1 на 2.7%, макар че повишава очакванията си за растежа за 2022 г. - от 4 на 4.6%. Това би означавало, че страната е с едно от най-ниските нива на ръст за 2021 г. в еврозоната, където прогнозите за нарастването на общия БВП са за 4%, пише Financial Times. Въпреки че германската икономика се сви по-малко от повечето членки на валутния съюз през 2020 г., очакванията са, че ще й отнеме повече време, за да се върне към равнищата отпреди пандемията в сравнение с блока като цяло.

Германия рискува да се превърне в най-изоставащата в икономически план страна в еврозоната на фона на притесненията на икономистите, че ограниченията за овладяване на новия скок в инфекциите от коронавирус ще засегнат потребителската активност и ще изострят още повече проблемите във веригите за доставки.

Германският съвет на икономическите експерти предупреждава, че проблемите с доставките се отразяват на производителността повече от очакванията. "Те забавят индустриалното производство като цяло, а Германия е особено тежко засегната", казва проф. Волкер Виланд от университета "Гьоте".

Скок на инфекциите от коронавирус

Според Холгер Шмидинг, икономист от Berenberg, Германия все повече изглежда като "изоставащия в еврозоната". Германският съвет на икономическите експерти прогнозира ръст едва 0.4% през четвъртото тримесечие спрямо очакванията на Европейската централна банка за 1.2% за еврозоната през последните три месеца на 2021 г.

Факторът, който отчитат икономистите, е скокът на инфекциите от коронавирус, като за сряда в Германия са отчетени 40 000 нови случаи на заразяване. Основното бизнес лоби в страната - BDI, посочва: "Правителството трябва да премахне всички рестрикции спрямо растежа, наложени по време на пандемията, като успешно засили ваксинационната кампания. Властите трябва да направят всичко по силите си, за да гарантират, че броят на ваксинираните граждани се увеличава. Не можем да позволим на малка група антиваксъри да парализират цялото общество."

Инфлацията също е фактор

Оливър Ракау, икономист от Oxford Economics, казва, че покачването на броя на новозаразените с коронавирус е една от причините, поради които той е решил да намали икономическата си прогноза за Германия. Катарина Утаму, икономист от Allianz, посочва, че покачващата се инфлация в страната, която достигна 4.6% през октомври, също е фактор, защото намалява разполагаемия доход на домакинствата.

"Потреблението остава нашата последна надежда за растеж през зимните месеци, но рисковете за него се увеличават", коментира тя.