Германия си поставя по-амбициозна цел за намаляване на въглеродните емисии

Промяната идва след решение на Конституционния съд

Промяната идва след решение на Конституционния съд от миналата седмица, според което настоящият план поставя твърде голяма отговорност за намаляване на въглеродните емисии върху бъдещите поколения
Промяната идва след решение на Конституционния съд от миналата седмица, според което настоящият план поставя твърде голяма отговорност за намаляване на въглеродните емисии върху бъдещите поколения
Промяната идва след решение на Конституционния съд от миналата седмица, според което настоящият план поставя твърде голяма отговорност за намаляване на въглеродните емисии върху бъдещите поколения    ©  Reuters
Промяната идва след решение на Конституционния съд от миналата седмица, според което настоящият план поставя твърде голяма отговорност за намаляване на въглеродните емисии върху бъдещите поколения    ©  Reuters

Германия ще повиши целта си за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. от 55% на 65% спрямо 1990 г., след като Конституционният съд на страната заяви, че предишните решения в областта на климата не са достатъчно амбициозни. Според новия план, който предстои да бъде приет от правителството на канцлера Ангела Меркел, Германия ще се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2045 г. - пет години по-рано от първоначално планираното.

Промяната идва след решение на Конституционния съд от миналата седмица, според което настоящият план поставя твърде голяма отговорност за намаляване на въглеродните емисии върху бъдещите поколения. Основната критика на съдиите е, че властите са твърде неясни за мерките, които трябва да се предприемат след 2030 г., за да се постигнат почти пълен въглероден неутралитет до 2050 г.

По време на свиканата набързо пресконференция екоминистърът Свеня Шулце нарече новите цели, които се съдържат в промените на закона за климата, "справедливо предложение за по-младото поколение", съобщава Financial Times. "Този път не отлагаме основната тежест за намаляване на въглеродните емисии в бъдещето". Тя отбеляза, че всяко десетилетие, всяко поколение ще поеме своята отговорност.

Много по-подробни цели

В отговор на критиките, че старият закон за климата е твърде неясен, промените в него поставят много по-подробни климатични цели. Според тях Германия трябва да намали производството на парникови газове с 88% до 2040 г. Освен това емисиите трябваше да се свият с 25% през 20-те години на века, с 23% през 30-те и с 12% през 40-те години.

Решението се приема за голяма победа за младите привърженици на строгите мерки срещу климатичните промени, които твърдяха, че неспособността на правителството да се справи адекватно с проблема с глобалното затопляне нарушава техните основни права. Съдиите се съгласиха с тяхната жалба, че предишната версия на закона за климата е нарушила правата им, тъй като пренасочва голяма част от мерките за намаляване на емисиите за след 2030 г.

Правителството приветства решението, като говорителят на Меркел Щефен Зайберт го определи като "пионерско". Според него законодателните промени, наложени от съда, биха били добри за германската икономика, защото ще дадат на бизнеса способността да "планира бъдещето". Още преди решението на съда от миналата седмица правителството на Меркел, съставено от дясноцентристкия съюз ХДС/ХСС и левите социалдемократи, беше под натиск да засили политиката си в областта на климата. И двете партии са изправени пред сериозно предизвикателство от възраждащите се Зелени, които водят в социологическите проучвания само около пет месеца преди парламентарните избори.

Инвестиции срещу климатичните промени

В същото време Ангела Меркел призова индустриализираните страни да не позволят тежките финансови последици от пандемията да ограничи инвестициите им в борбата срещу изменението на климата. По време на годишния неформален диалог за климата в Петерсберг, който се проведе онлайн заради коронавируса, Меркел заяви, че "гледа към следващите няколко години с тревога".

Тя призова и други страни да последват примера на Германия и да въведат данъци върху въглеродните емисии, които тя определи като "особено подходящ инструмент" по пътя към въглеродна неутралност, отбелязва AFP. През януари Германия въведе данък от 25 евро за тон въглероден диоксид, отделян от транспортния и отоплителния сектор.