🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ разследват Facebook заради Instagram

Фокусът на прокурорите е върху технологиите, които компанията използва, за да увеличи честотата и продължителността на престоя на младежите в приложението

Говорител на компанията обяви, че "тези обвинения са неверни и показват дълбоко неразбиране на фактите"
Говорител на компанията обяви, че "тези обвинения са неверни и показват дълбоко неразбиране на фактите"
Говорител на компанията обяви, че "тези обвинения са неверни и показват дълбоко неразбиране на фактите"    ©  Reuters
Говорител на компанията обяви, че "тези обвинения са неверни и показват дълбоко неразбиране на фактите"    ©  Reuters

Главните прокурори на поне девет американски щата обявиха, че започват разследване на Facebook, вече известен като Meta Platforms, за рекламирането на платформата Instagram сред деца въпреки потенциалните вреди от нейната употреба. Прокурорите разследват дали компанията нарушава законите за защита на потребителите и излага младежите на риск, съобщава Reuters.

"Facebook, вече Meta, не успя да защити младите потребители на своите платформи и вместо това предпочете да игнорира, а в някои случаи и да увеличи известните практики, които представляват реална заплаха за физическото и психическото здраве, експлоатирайки децата в интерес на печалбата", заявява в прессъобщение Мора Хийли, генерален прокурор на щата Масачузетс.

Говорител на компанията отговори в четвъртък, че "тези обвинения са неверни и показват дълбоко неразбиране на фактите". От компанията също така добавят, че изгражда "нови функции в помощ на хората, които се сблъскват с негативни социални оценки или проблеми с външния си вид", както и нов родителски контрол.

Разследване на дейността на технологичните компании

Това е поредният скандал, свързан с дейността на компанията през последните месеци. По-рано тази година Wall Street Journal публикува вътрешни документи на компанията. В тях се казва, че от фирмата са били наясно за вредите, които Instagram може да окаже на тийнейджърите. Франсис Хоугън, бившa служителka на Facebook, която е предала документите, миналия месец се яви на изслушване пред Конгреса, а в началото на този свидетелства пред Европейския парламент.

Също така през септември Facebook замразява плановете си да стартира Instagram Kids, версия на платформата за деца под 13 години, след съпротивата на обществеността, членовете на Конгреса и двупартийна коалиция от 44 генерални прокурори. Въпреки това от компанията отказват да се прекратят напълно плана си, като твърдят, че паузата ще им даде време да въведат промени на базата на получените отзиви.

Facebook е една от компаниите, срещу които тази година са отправени подобни обвинения. Джак Дорси, изпълнителен директор на Twitter, Сундар Пичай, изпълнителен директор на Alphabet и Google, и Марк Зукърбърг се изправят пред множество обвинения, че техните платформи умишлено привличат млади потребители, както и че ги следят онлайн и ги излагат на вредно влияние.