🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шолц подкрепя задължителната ваксинация срещу коронавирус в Германия

Бъдещият канцлер планира въвеждане на мярката още от февруари

"Все още не сме победили коронавируса. Ден след ден постигаме нови рекорди в инфектирането", коментира Шолц
"Все още не сме победили коронавируса. Ден след ден постигаме нови рекорди в инфектирането", коментира Шолц
"Все още не сме победили коронавируса. Ден след ден постигаме нови рекорди в инфектирането", коментира Шолц    ©  Reuters
"Все още не сме победили коронавируса. Ден след ден постигаме нови рекорди в инфектирането", коментира Шолц    ©  Reuters

Бъдещият канцлер Олаф Шолц подкрепя задължителната ваксинация срещу коронавирус за всички германци, която да бъде въведена още от февруари. Това твърди източник на Politico, близък до Шолц, според когото по време на среща между правителството и ръководителите на федералните провинции бъдещият канцлер е изразил "поддръжка за такава регулация", макар че тя ще трябва да бъде одобрена от парламента.

Социалдемократите на Шолц и техните коалиционни партньори - Зелените и либералите, представиха коалиционно споразумение миналата седмица, когато бяха обявени и планове за задължителна ваксинационна програма за здравните служители и за други работници в ключови сфери. Но наследникът на Ангела Меркел е изправен пред натиск за въвеждането на по-строги мерки заради разпространението на новия ковид вариант Омикрон.

В момента имунизационният процес в страната изостава в сравнение с други членки на ЕС като Испания и Италия. Според данните 68.5% от германците са напълно ваксинирани.

Поддръжка от федералните провинции

В случай на такъв ход Шолц ще разполага с подкрепата на някои от ръководителите на федералните провинции. Според премиера на Бавария Маркус Зьодер задължителната ваксинация е "единственият шанс" да се сложи край на пандемията. Пред Frankfurter Allgemeine Zeitung той заявява, че мярката не нарушава свободата, а точно обратното - "това е условие да върнем свободата си".

Въпреки обещанието на Меркел, която ще напусне канцлерския пост след 16 години управление, че няма да има задължително имунизиране, експерти посочват, че за подобна стъпка има правно основание. "Това е напълно в унисон с конституцията. Свободата на индивида свършва там, където тя застрашава свободата и здравето на другите", коментира пред RND Франц Майер, професор по право от университета в Билефелд. И допълва, че освен глоби друга санкция би могла да бъде лишаването от здравни осигуровки, тъй като е много по-вероятно хората, които не са ваксинирани, да се разболеят тежко и да бъдат приети в интензивно отделение.

Австрия е първата западна страна, която обяви задължителна имунизация срещу коронавирус. Планира се тази регулация да влезе в сила от февруари.

Сформиране на екип, който да докладва ежедневно

Миналата седмица Шолц заяви, че ще ускори германската ваксинационна кампания и че обмисля да направи имунизацията задължителна за здравния персонал и за други служители в ключови сфери. "Все още не сме победили коронавируса. Ден след ден постигаме нови рекорди в инфектирането. Трябва да се ваксинираме и да си сложим и бустерна доза, за да предотвратим разпространението на вируса. Това е начинът да се излезе от пандемията", каза той. И допълни, че ще сформира екип от експерти, който да наблюдава развитието на пандемичната обстановка и да му докладва всеки ден.

Меркел нямаше такъв екип по време на управлението си, което според критиците й е допринесло за липсата на координация в правителствените мерки срещу разпространението на COVID-19 в Германия. Предложението на Шолц прилича на британската структура - Научна група от съветници за извънредни ситуации, която сътрудничеше на властите в Лондон по време на пандемията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Aйн цу цвай , цу боц ..

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    ОК, изтрили сте ми поста , в който пиша, че няма как човек, преразказващ чужди статии да се обявява за автор. Това е принципен момент.

    Другото, което е изтрито покрай първото е, че омикрон вариантът без проблем преодолява вакси имунитета, защото ваксините са правени за доста по-стари мутации.
    За новия вариант трябвят нови ваксини и нови терапевтичти протоколи.
    В този смисъл натискът за задължително ваксиниране със старите ваксини налива вода във воденицата на антиваксърите.

    Израел с над 80% ваксинирани затвори границите. Трудно ли е да разберем защо? Защото пфайзер и др. съществуващи ваксини не осигуряват защита срещу омикрон.
    Единствената мярка е затваляне и поголовто и непрекъснато тестване.

    Нередност?
Нов коментар