🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Марио Драги - премиер, Марио Драги - президент

Италианският министър-председател има още несвършена работа на поста, но е сочен и като фаворит за държавен глава

Одобрението към Драги остава високо - около 65% според скорошни проучвания
Одобрението към Драги остава високо - около 65% според скорошни проучвания
Одобрението към Драги остава високо - около 65% според скорошни проучвания    ©  Reuters
Одобрението към Драги остава високо - около 65% според скорошни проучвания    ©  Reuters

Откакто бившият председател на ЕЦБ Марио Драги застана начело на правителство на националното единство в Италия през февруари, страната навлезе в период на кратка политическа стабилност. Но следващия месец италианците трябва да изберат нов президент - фигура, която трябва да действа като обединител на населението. И Драги се очертава като единствената консенсусна опция както за премиер, така и за държавен глава, тъй като е обществен фаворит и може да получи подкрепа от италианските фрагментирани политически сили, пише Politico.

Но той все още има работа на премиерската длъжност. Италия се намира в ключов момент - на път са средствата от възстановителния фонд на ЕС, пандемията не е приключила, а структурните реформи трябва да се завършат. Вариантът Драги да се оттегли като премиер, за да влезе в президентството, заплашва да изпрати страната обратно в условията на политическа нестабилност.

Високо равнище на одобрение

Като президент Драги може да осигури така необходимото международно доверие в Италия. Но същевременно може да се създаде властов вакуум в едни рискови за страната времена. Защо е необходимо премиерът да остане на поста, обяснява пред Financial Times пожелал анонимност министър: "През следващата година коалиционните партии неизбежно ще се карат за приоритетите при разходите и намаляването на данъците, което може да парализира правителството. Единственият човек, който може да спре това, е Марио Драги."

Бившият председател на ЕЦБ влезе в италианската политика по-рано тази година, след като предишното правителство се разедини по въпроса как да се похарчат средствата от възстановителния фонд на ЕС. Драги получи мандат, за да сформира правителство на националното единство, събирайки подкрепа от широк набор от партии. В момента одобрението към него остава високо - около 65% според скорошни проучвания.

С наближаването на края на президентския мандат на Серджо Матарела през февруари италианците неизбежно започнаха да поглеждат към премиера. Но на фона на циркулиращите спекулации за слизането от поста на Драги повечето политически партии изглеждат неподготвени да поемат отговорността за управлението на страната. След появата на новия вариант на коронавируса омикрон няколко политически лидери призоваха министър-председателя да остане до провеждането на следващите парламентарни избори през 2023 г.

Един вариант, който би могъл да потуши напрежението, е да се запази статуквото и Матарела да бъде убеден да остане за още един мандат. Президентът обаче досега е показвал, че възнамерява да слезе от поста, когато времето му изтече. Според проф. Франческо Клементи от Университета в Перуджа може да не става въпрос за личен избор: "Трудно е да се каже, че Матарела няма да бъде накаран да приеме втори мандат в името на националния интерес."

Стачка на два профсъюза

Същевременно Драги е изправен пред едно от най-големите си изпитания досега. В четвъртък два от най-големите профсъюзи в Италия организираха еднодневна стачка в знак на протест срещу правителствената икономическа и бюджетна политика и с призив за по-голяма подкрепа за нископлатените работници. Стачката осветлява предизвикателствата пред Драги при прокарването на важните структурни реформи, включително спрямо данъците и пенсиите, за да може страната да получи необходимите средства от възстановителния фонд на ЕС.

Двата профсъюза, които общо имат над 7.5 млн. членове, заявиха, че обявеният бюджет е незадоволителен. Основното им възражение е относно планираното намаляване на данъците в размер на 8 млрд. евро, което според тях облагодетелства единствено хората с високи доходи. Други сфери на неразбирателство са правилата за пенсиониране и трудовите договори. Стачката показва сложния баланс на Драги, докато се опитва да въведе реформите, да стимулира икономиката и да избегне нова вълна на коронавируса.

Все още няма коментари
Нов коментар