🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десни партии искат възобновяване на дебата за ядрената енергия в Италия

Очаква се цената на тока в страната да се покачи с 55% през първото тримесечие на 2022 г.

Италианският премиер Марио Драги заявява, че приоритет е ограничаването на волатилността на цените на тока и насърчаването на възобновяемата енергия
Италианският премиер Марио Драги заявява, че приоритет е ограничаването на волатилността на цените на тока и насърчаването на възобновяемата енергия
Италианският премиер Марио Драги заявява, че приоритет е ограничаването на волатилността на цените на тока и насърчаването на възобновяемата енергия    ©  Reuters
Италианският премиер Марио Драги заявява, че приоритет е ограничаването на волатилността на цените на тока и насърчаването на възобновяемата енергия    ©  Reuters

Десни партии настояват за възобновяване на дебата относно забраната на ядрената енергия в Италия заради скока в цените на електроенергията. Лидерът на "Лига" Матео Салвини обяви петиция за насрочването на референдум за връщането на атомните електроцентрали. Поддръжниците на инициативата смятат, че така ще се постигне енергиен суверенитет, ще се управлява по-добре повишаването на цените и ще се компенсира отказването от изкопаемите горива.

Италия е единствената държава в Г-7 без собствени ядрени централи и е вторият по големина нетен вносител на електричество в света. Още преди пандемията цената на тока беше с 25% по-висока в страната спрямо Франция, а сега се очаква да се покачи с 55% през първото тримесечие на 2022 г., пише Politico.

Разделение в управляващата коалиция

Референдум след аварията в Чернобил през 1986 г. доведе до затварянето на всички реактори в Италия до 1990 г. Бившият премиер Силвио Берлускони опита да върне ядрената енергия, но намеренията му претърпяха неуспех заради друг референдум след трагедията във Фукушима през 2011 г.

Сега Салвини твърди, че евентуалното ново допитване ще зададе курс към "независимо, безопасно и чисто енергийно бъдеще" за Италия. Пред Politico говорителят на "Лига" по енергийните въпроси казва, че усилията на правителството да тушира скока в цените с отпуснати помощи за 10 млрд. евро са похвални, но дългосрочното решение на проблема е ядрената енергетика. "Италианците плащат за енергия повече от всяка друга европейска държава. За да имаме разумни цени, трябва да диверсифицираме", коментира той.

Партиите в италианската управляваща коалиция са разделени по въпроса. Популисткото движение "Пет звезди" е против и посочва, че реакторите не могат да бъдат построени навреме, за да намалят сметките на домакинствата. Дясноцентристката Forza Italia подкрепя идеята, докато премиерът Марио Драги е по-предпазлив. Той подчертава общия европейски подход за сключване на договори и за складиране, като заявява, че приоритет е ограничаването на волатилността на цените и насърчаването на възобновяемата енергия.

Две пречки пред референдума

Пред инициативата на Салвини обаче има две основни пречки. Първо, дори да събере необходимите подписи за свикване на допитването, не е ясно какво ще се случи, тъй като според италианските закони чрез референдум само се анулират съществуващи закони, а не се създават нови.

Второ, дори да се стигне до гласуване, не се знае дали позицията на обществото се е променила от вотовете през 1987 и 2011 г. Всичко това означава, че в Италия е малко вероятно да се строят ядрени електроцентрали в скоро време.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Уж много слънчево на ботуша ...

    Нередност?
Нов коментар