🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай е уклончив за войната на Русия в Украйна

Пекин се дистанцира от конфликта и хвърли обвинения към САЩ, че "наливат масло в огъня"

Говорителят на външното министерство Хуа Чунин заяви, че има огромна разлика между Тайван и Украйна, тъй като Тайван "винаги е бил неразделна част от Китай"
Говорителят на външното министерство Хуа Чунин заяви, че има огромна разлика между Тайван и Украйна, тъй като Тайван "винаги е бил неразделна част от Китай"
Говорителят на външното министерство Хуа Чунин заяви, че има огромна разлика между Тайван и Украйна, тъй като Тайван "винаги е бил неразделна част от Китай"    ©  Министерство на външните работи на Китайската народна република
Говорителят на външното министерство Хуа Чунин заяви, че има огромна разлика между Тайван и Украйна, тъй като Тайван "винаги е бил неразделна част от Китай"    ©  Министерство на външните работи на Китайската народна република

След навлизането на руски войски в Украйна редица европейски държави и САЩ обявиха мерки под формата на санкции. Повечето лидери в Западна Европа застанаха безусловно на страната на Украйна, но Китай вижда ситуацията по друг начин.

"Китай следи отблизо последните развития", заяви пред репортери говорителят на китайското министерство на външните работи, Хуа Чунин. "Призоваваме всички страни да проявят сдържаност и да не допуснат ситуацията да излезе извън контрол", допълни Чунин. Според представителя на Китай руската военна инициатива в Украйна не е инвазия. "Що се отнася до определението за "инвазия", то ни връща към начина, по който гледаме на настоящата ситуация в Украйна", отговоря на въпрос от журналист Чунин. Позицията на Китай е, че "въпросът с Украйна има много сложен исторически контекст и контекст".

Относно това на въпроса кой е отговорен за конфликта, учудващо или не, Хуа Чунин посочи САЩ. "Те запалиха огъня и подклаждаха горенето, как ще угасят огъня сега?" Позицията на втората по големина на БВП икономика в света е, че продавайки оръжие на Украйна, съюзниците са усложнили ситуацията.

Има фундаментална разлика между Китай и САЩ според изявление на външното министерство. "Когато видим риск от конфликт, ние няма да направим същото като САЩ, които предложиха на Украйна голямо количество военно оборудване", посочва Чунин.

"Ако двама души близо до вас се карат и изглежда, че следва юмручен бой, какво ще направите? Ще подадете на някой от тях пистолет, нож или някакъв друг вид оръжие", обясни пред журналисти представителят на китайското правителство. "Оръжията никога не могат да решат всички проблеми. Не е моментът да наливате масло в огъня."

"Трябва също така да подчертая, че отношенията между Китай и Русия се основават на несъюзничество, неконфронтация и ненасочване към трета страна", подчерта Чунин, като обясни, че агресията на руската страна не идва след предварителното одобрение на Пекин.

По темата с Тайван

"Китай остава единственият постоянен член на Съвета за сигурност (на ООН), който все още не е осъществил пълно национално обединение", сподели пред журналистите на пресконференцията Чунин. Според представителя на китайското правителство има огромна разлика между Тайван и Украйна, тъй като Тайван "винаги е бил неразделна част от Китай".

"НАТО все още дължи кръвен дълг на китайския народ", допълни Чунин, като посочи случай от преди около 20 години, в който бомбардировки на НАТО убиват китайски журналисти в Югославия. Според Китай страната дори и днес е "пред реалистична заплаха от САЩ, тъй като те безсмислено и грубо се месят във вътрешните работи на Китай и подкопават суверенитета и сигурността на Китай по въпроси, включително Синдзян, Хонконг и Тайван".

Позицията на Индия

Посланикът на Украйна Игор Полиха в четвъртък "плеледира" за намесата на Индия в конфликта с Русия, като според него позицията на страната може да накара Путин да "размисли". Докато украинският посланик в Индия похвали премиера Моди и позицията на страната като "силен световен лидер", имаше и силна критика към позицията на външното министерство.

"Препоръките и изявлението на вашето министерство на външните работи са, че Индия следи отблизо развитието на събитията. Ние сме дълбоко недоволни от тази позиция. Какво означава това следим внимателно? Сега 50 души са убити. Когато стотици и хиляди бъдат убити в този случай, какво ще се случи? Ще следите от по-отблизо ли", споделя пратеникът на Украйна пред NDTV, местна медия.

Проблемът според някои анализатори е, че огромна част от оръжията на Индия са продадени или произведени в Русия. Танви Мадан, старши сътрудник в мозъчния тръст Brookings, отбеляза в Twitter, че военната зависимост на Индия от Русия е значителна и това се отразява на нейната позиция по въпроса. "Оценките варират от 50 - 80% от това колко от съществуващото оборудване на индийската армия е от руски произход... Знаем, че Путин не реагира добре, когато усеща, че го натискат. Той намира начини да разкрие недоволството си или да накаже всеки, който го е разстроил."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 4

    Китай знае, че след Русия те са следващите. Американците запалиха нашият регион и войната в Украйна с Майдана, който направиха в там 2014-та година. С цветните революции в Беларус, Казахстан и къде ли още не.
    Да гледат да не запалят и азиатския регион по същия начин, защото и там тлее конфликт Китай - Тайван и американците наливат бензин в огъня.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 4
    • + 2

    Много ясно, император Си Пух внимателно наблюдава какво ще се случи, след като има Тайван да присъединява, Хонконг да държи под ботуша....
    Комсомолските капиталисти на юг се чудят дали да бият шута на ККП, а Тибет и Хинян как да се отърват от хан окупаторите..... Там бедните не само са все оше бедни, а и ги пращат по ТВУ та както Сталин към Гулаг...
    И сега Путлер с имбецилското нападение, над братски народ - го улеснява.... Но ако РФ е нещо като енергиен и суровинен придатък, Китай има продукти, които се намират във всеки дом, офис, фабрика... Ако сгазят лука, може да се окаже сичките производствени мощности да получат вектор извън Китай.... а с бедни крепостни вътрешен растеж.. като при Мао...
    Освен това ше настъпят мотиката директно на УС интересите... и ЗЕ.. Тва Аукус, Корея, Япония, Индия, Пакистан, АСЕАН - Малайзия и Индонезия и те са ужасени от вариант Китай с Русланд зад гърба...
    Затва поднебесната ше си трае, доколкото ръста им е базиран на експорт.. докато разберат как да изнудват другите, както УС... То доларът е световна валута засега и като нищо може да се затрият техните АЦК... и да продават на Науру, Тонга и Бангладеш..
    Ето един филм https://youtu.be/PjqskY7k8LQ

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Американците сами си създадоха проблема с Китай.
    С цел да се противопоставят на СССР, Никсън и Кисинджър ходиха при Мао да оправят отношения след Виетнам и Корея и да дадат възможност свръхбогатите да се възползват от робски заплати и същевременно да убият претенциите на американския пролетариат... Успешно за тях, за ККП, Дън и Пух.... Чаймерика е страна, където на изток е производството, на запад - потреблението и девелопмента... Суровините от трети страни - много мяза на Трансатлантическата робска търговия. От Африка черни, от Америките захар, кафе, памук, тютюн.. Към Америките продукти, а към Африка оръжие и стъкълца....
    БЛМ, ама всъщност други черни са ловили и продавали негри са роби.. В момента в Либерия има робство.... само да не си бял...
    Путлер се простреля в топките... Можеше сам да поиска да влезе в НАТО, и тогава щеше да изглежда сериозно... Империята ше възстановява... при положение че има страни като БГ - тях ги притежаваш и цоцаш икономически, със собственост - сами ти работят и отчитат.. не като роби или крепостни... Като завладее отново Финландия или Аляска - ще сложи до всеки там един руснак да му дава посока със шутове ли?....
    Китайската ценностна система е съвсем различна..имаш ли ресурс и гръб - сребро.. ако не и двете, си хлебарка.. примерно.. Използваха това и за 30 г. станаха доминантен фактор... БГ и ИЕ какво направиха - деидустриализация, олигарх демокрация и неоколонии на ЗЕ и САЩ... Щото от Чаймерика ни се доставя всич-ко... освен палмово масло, кафе и банани.

    Нередност?
  • 4
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Да бе да следващите?! Китайците са хитри и без това са основен партьор на алкашите и гледат на тях като на суровинен придатък. А вече имат и технологии - това не са китайците, които СССР респектираше. А територията е прекалено голяма за ръшляците за да я контролират.

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    https://youtu.be/JJSKooIDiKo
    Оше един поглед на как се живее в Китай, от славянска гледна точка.

    Нередност?
Нов коментар