Съседните на Украйна държави се готвят за хуманитарна криза

Полша отваря седем приемни пункта за украински бежанци. Словакия изпраща военни на границата

Граничен пункт на границата между Полша и Украйна
Граничен пункт на границата между Полша и Украйна
Граничен пункт на границата между Полша и Украйна    ©  Reuters
Граничен пункт на границата между Полша и Украйна    ©  Reuters

Граничните на Украйна държави - членки на Европейския съюз, Полша, Унгария, Словакия и Румъния, както и прибалтийските Литва и Латвия, а също и Молдова се подготвят за очакваната вълна от бежанци от Украйна, след като Русия започна пълномащабна инвазия в страната.

В Полша областните управители на два от 16 административни района (войводства) - Люблинско и Подкарпатие, са започнали да подготвят т.нар. приемни пунктове. Към момента в Полша има около 1.5 млн. души украинско малцинство. Засега държавата официално се въздържа да заяви конкретна очаквана бройка, но спряганите числа са за около 1 млн. души.

"Полша е сигурна страна за нашите граждани и също така ще бъде сигурна страна за нашите съседи, за нашите приятели, за тези, които са в много трудно положение в момента", заяви министърът на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински. На конференция той заяви още, че Полша трябва да покаже солидарност с украинците на всяко ниво. На политическо, държавно и човешко ниво, каза той.

"Полша ще подкрепи украинската държава, украинската нация, всеки от нашите украински съседи. Ако има нужда от такава помощ, той ще може да разчита на помощта на полската държава и вярвам, че и на солидарността на всеки поляк", каза още той.

Пунктове и подслон

Властите в Полша съобщиха, че ще има девет приеми пункта. Те ще бъдат разположени в градовете Дорохуск, Долхобичуе, Зошин, Хребенне (Люблински регион) и в Корчова, Медика, Будомиеш, Кросченко (Подкарпатие). Допълнителна точка ще бъде изградена в Пшемишл на жп гарата за пристигащите влакове.

Във всички точки ще има медицински пунктове, храна, възможност за почивка и информация. Центрове за бежанци ще бъдат разположени още във всички административни области. През изминалите седмици местните власти също трябваше да представят списък на локации, които могат да служат като временен подслон.

Останалите съседи

Европейският съюз също изготвя планове за това как да реагира на възможно широкомащабно пристигане на украински бежанци, като това беше заявено от европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон по време на посещението му в Полша във вторник.

"Почти сигурно можем да предположим, че руската агресия ще прогони много украинци от тяхната страна, така че нека имаме състрадание и разбиране към тях", каза и словашкият премиер Едуард Хегер след извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната, проведено в четвъртък сутринта. Премиерът добави, че всеки, който бяга от войната, заслужава помощ според международното право.

Почти всички гранични пунктове с Украйна останаха работещи към четвъртък сутринта, въпреки че времето за изчакване се увеличава. Словашкото министерство на отбраната по-рано заяви, че е готово да разположи 1500 войници, за да подпомогне граничната полиция при справянето с потока от бежанци. От вътрешното министерство също потвърдиха, че разширяват възможностите за настаняване за нуждаещите се.

Унгарското правителство заяви, че е особено заинтересовано от сигурността на унгарското малцинство от 130 000 души, живеещо в Закарпатска област на Югозападна Украйна, което може да реши да избяга в Унгария, ако ситуацията се влоши.

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че Молдова ще въведе извънредно положение и е готова да приеме десетки хиляди хора, идващи от съседна Украйна. Десетки коли вече стояха на опашки на границата между Украйна и Молдова, съобщават местни медии.