🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС ще обяви план за намаляване на потреблението на газ

На 20 юли съюзът ще премине от "Ранно предупреждение" към "Тревога" в тристепенната система за национални кризи

Пълна енергийна независимост от Москва за съюза не се очаква преди 2027 г.
Пълна енергийна независимост от Москва за съюза не се очаква преди 2027 г.
Пълна енергийна независимост от Москва за съюза не се очаква преди 2027 г.    ©  Reuters
Пълна енергийна независимост от Москва за съюза не се очаква преди 2027 г.    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) ще представи в сряда план, който ще помогне на европейските държави да намалят потреблението на природен газ на фона на една предстояща несигурна зима. Това пише Euractiv, позовавайки се на изтекъл официален документ, който ще улесни координирането на мерките, взети от страните - членки на ЕС, в случай на мащабна газова криза.

През последните няколко месеца доставките на газ от Русия спадат заради напрежението, породено от войната в Украйна, и ЕК предупреждава, че "няма причина да смятаме, че тази тенденция ще се промени, а напротив - вероятно ще се влоши". Пълна енергийна независимост от Москва за съюза не се очаква преди 2027 г. И сега се налага Брюксел да се подготви за "възможния риск" от пълно спиране на руския газ тази година.

Според приета регулация за сигурността в газовите доставки от 2017 г. ЕС определя три нива на национални кризи - "Ранно предупреждение", "Тревога" и "Извънредно положение". На 20 юли съюзът ще премине от "Ранно предупреждение" към "Тревога". Тази ситуация според плана на ЕК изисква инструменти за намаляване на търсенето на газ, повишен ежедневен мониторинг и информация, мерки за индустрията за ограничаване на потреблението, прехвърлянето от газ към друго гориво и задължаване на обществените сгради да ограничат затоплянето до 19 градуса по Целзий, а охлаждането до 25 градуса по Целзий.

"Намаляване на потреблението на защитени и незащитени групи"

ЕК пише, че пълно прекратяване на руското газоподаване вероятно ще доведе до невъзможност на съюза да изпълни целите за 80% запълнени хранилища и вместо това ще достигне до 65 - 71%, което ще означава, че няколко европейски страни ще рискуват "сериозно изчерпване на запасите до края на зимата", усложняващо възстановяването на количествата за следващата година. Ето защо ЕК предлага "план за намаляване на потреблението" както от страна на защитените групи като домакинства и ключови услуги, така и на незащитени групи като индустрията.

По силата на регулацията за сигурност на газовите доставки от 2017 г. уязвимите потребители, които "нямат начин да осигурят свои собствени доставки", са защитени от европейското право. Тази дефиниция покрива домакинства, важни социални услуги и малки бизнеси. Регулацията също така въвежда механизъм за солидарност, при който страните в ЕС "трябва да си помагат взаимно, за да могат винаги да гарантират газови доставки на най-уязвимите потребители" дори в ситуация на тежка газова криза. Но макар европейските граждани да са защитени, ЕК очертава мерки за пестене на газ, включително в сферата на отоплението, като например намаляване на термостата с 1 градус по Целзий.

"Частично или пълно изключване на потребителски групи"

Брюксел призовава страните членки да опитат да преминат временно към друго гориво при производството на електричество, включително въглища и ядрена енергия. Визирайки Германия, ЕК съветва европейските държави да отложат планираното приключване на употребата на ядрена енергия, посочвайки, че тези национални решения "трябва да вземат предвид отражението върху сигурността на доставките за другите страни членки".

Ако мерките не доведат до необходимия резултат, на държавите в ЕС "може да се наложи да започнат да изключват частично или напълно специфични потребителски групи", идентифицирани в степента "Извънредно положение" в техните национални кризисни планове. Приоритизирането на секторите вероятно ще се различава в отделните страни, но трябва да се вземе предвид "отражението върху здравето, храните, безопасността, околната среда и отбраната", пише в документа на ЕК.

Въпросите, въз основа на които трябва да се извършва приоритизацията, са следните: колко важен е секторът или производството за обществото; до каква степен продуктът е част от трансгранична мрежа за доставки и ще се наруши гладкото извършване на ключови обществени услуги; дали могат да се използват заместители на природния газ, или да се прилагат мерки за пестене на енергия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qof16581758451132188 avatar :-|
    Серджо Леоне
    • - 2

    Това поредният идиотизъм на европедалите в Брюксел ли е? Те все такива ги измислят.Като да не ядем боб,защото пърдим метан.Като простотиите с кривите краставици .Санкции,които ще ни уморят от студ и глад.Да пукнат дано! И те,и нашите продажни политици,къддто ни вкараха с тази ционистка организация от сатанисти.

    Нередност?
Нов коментар