🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Соларните амбиции на Германия се забавят заради бюрокрация и гражданско недоволство

Целите на страната са да получава 80% от електричеството си от възобновяеми източници до 2030 г.

Проектът на компаниите Notus и Boreas ще осигурява "зелено" електричество за над 30 000 домакинства
Проектът на компаниите Notus и Boreas ще осигурява "зелено" електричество за над 30 000 домакинства
Проектът на компаниите Notus и Boreas ще осигурява "зелено" електричество за над 30 000 домакинства    ©  Reuters
Проектът на компаниите Notus и Boreas ще осигурява "зелено" електричество за над 30 000 домакинства    ©  Reuters

Германските компании за ВЕИ проекти Notus и Boreas планират да изградят един от най-големите соларни паркове в страната в източния окръг Барним. Това ще подобри енергийната сигурност в Германия на фона на газовата криза заради намалелите руски доставки, но изпълнението на проекта среща редица трудности, пише Еuractiv.

Макар че наскоро двете компании преодоляха възраженията на общинските власти, които забавиха изграждането с 18 месеца, те се нуждаят от одобрението на около 30 обществени структури, можещи да изкажат несъгласие с плана, в резултат на което той ще трябва да бъде преправен. Според индустрията са необходими действия на федерално равнище, за да се премахнат местните пречки пред инвестициите в соларна енергия по същия начин, както това се е случило за вятърните паркове.

Същевременно Симоне Краускоф, местният кмет и ръководител на общинския съвет в Барним, посочва пред Reuters, че се е зарадвала, когато в началото на 2020 г. Notus и Boreas са се обърнали към съвета с предложение да изградят соларния парк близо до селището Темпелфелде. Проектът ще бъде разположен на площ с размера на 260 футболни игрища и ще осигурява "зелено" електричество за над 30 000 домакинства.

Нужда от реформа

Настоящата цел на Германия е да получава 80% от електричеството си от възобновяеми източници до 2030 г., което е увеличение спрямо предишните цели за 65% и 41%. "Колкото по-малко време соларните компании са заети с попълването на документи, толкова повече соларни системи ще могат да инсталират през идващите години", казва Карстен Кьорних, председател на германската Асоциация за слънчева енергия. И призовава за реформа, която да намали бюрокрацията и да ускори вземането на решения.

Процесът по планиране и по получаване на разрешителни означава, че започването на проекти от този мащаб в провинция Бранденбург, където се намира Барним, отнема средно по 10 години. Тоест по германските стандарти плановете на Notus и Boreas се движат относително бързо, след като преодоляха първоначалната съпротива, но трябва да запазят поддръжката на общинските власти, които имат последната дума.

Не всички в областта подкрепят проекта. Някои от жителите на Темпелфелде заявяват, че не са против слънчевата енергия, но соларният парк е прекалено голям за малко селце, което вече има десетки вятърни турбини. Те са подели кампания, която да окаже натиск на двете компании да намалят площта на проекта или да накара общинския съвет да го отхвърли изцяло. Първоначално съветът гласува против него миналия ноември, след което го одобри през юли.

Проекти, отнемащи "цяла вечност"

Леа Мюлер, фотоволтаичен специалист в германската енергийна компания EnBW, заявява, че местни петиции и граждански инициативи забавят някои соларни проекти "цяла вечност". В Бранденбург EnBW е оператор на три големи соларни парка, които генерират електричество, равняващо се на 65 000 домакинства със соларни панели на покрива.

Провинцията вече произвежда над една десета от потребяваната в Германия енергия. Но за да се постигнат целите на страната за възобновяемите източници до 2030 г., Мюлер казва, че са необходими още големи соларни проекти или множество по-малки паркове. "Ако всеки малък проект обаче изисква толкова време, колкото в момента, не смятам, че ще се справим", коментира тя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamalko12345 avatar :-|
    тошо

    КАК НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ГЕРМАНСКАТА РАЦИОНАЛНОСТ ?ТЕЗИ МИЛИАРДИ ДА СЕ ИНВЕСТИРАТ В СОЛАРНИ ПАРКОВЕ НО В ЛИБИЯ ЕГИПЕТ В ПУСТИНЯТА .ТАМ ИМА СЛЪНЦЕ З00 ДЕНА ИМА РАБОТНИЦИ И МНОГО ЗЕМЯ БЕЗ ДОБИВ НА ДРУГИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОДУКТИ .МОЖЕ И НЯКОЙ ДРУГ ЗАВОД ДА СЕ ОТКРИЕ И ДА НЯМА ТОЛКОВА ЕМИГРАНТИ ЗА ГЕРМАНИЯ.

    Нередност?
Нов коментар