🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Облекченият режим за соларни панели за собствени нужди на бизнеса е по-близо

До началото на юни промените в закона ще бъдат гласувани на второ четене в Народното събрание

Законопроектът мина на второ четене в комисията по енергетика
Законопроектът мина на второ четене в комисията по енергетика
Законопроектът мина на второ четене в комисията по енергетика    ©  Юлия Лазарова
Законопроектът мина на второ четене в комисията по енергетика    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • Целта е инсталации до 5 мегавата за собствена употреба да се придвижват без тежки процедури.
  • Това ще даде възможност за бързо намаляване на сметките на ток на фирмите.
  • Подобни инициативи са задължителни, за да може да се осъществи зеления преход.

Една от първите значими реформи в енергетиката, която това управление вероятно ще реализира, е облекчаването на процедурите за изграждане на соларни системи за собствени нужди на бизнеса. Още през март група депутати от управляващата коалиция, начело с Владимир Табутов и Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната", предложиха изменения в Закона за енергията от ВЕИ, които след серия от дискусии и множество становища бяха гласувани на второ четене в ресорната енергийна комисия на 19 май.

Целта на промените е небитовите потребители да могат максимално бързо да уреждат слагането на фотоволтаични панели с мощност до 5 мегавата за собствени нужди (това е значителна мощност, достатъчна за голямо предприятие) и по този начин да се стимулират инвестиции в зеления и по-евтин ток.

Очаква се законопроектът да бъде внесен за гласуване и в пленарната зала най-късно в началото на юни, така че разпоредбите му да започнат да се прилагат още през лятото. Причината е, че в момента фирмите в страната подготвят стотици проекти за монтирането на соларни панели и ако не бъдат облекчени процедурите, само малка част от тях ще бъдат пуснати в експлоатация до края на годината.

Макар и на пръв поглед добри, промените предизвикаха редица дебати относно функцията на ВЕИ и как точно ще може те да задоволяват собствените нужди, без да връщат излишъка от ток обратно в мрежата, което разбалансира системата.

Нови моменти

Заседанието на енергийната комисия на 19 май започна бурно, след като депутатите от "Продължаваме промяната" предложиха допълнение към законопроекта, според което, ако дадена инсталация бъде изградена по облекчения ред, но след време собственикът й иска да продава енергията, вместо да я ползва на място, то ще трябва да се мине отначало по дългата процедура за нова соларна централа. Това предизвика критики от Росица Кирова и Теменужка Петкова от ГЕРБ, които заявиха, че за да се продава енергия от ВЕИ трябва да се мине още отначало по изцяло друг ред. Обвиненията бяха насочени главно към липсата на прозрачност и ясен замисъл на законопроекта как да се направи разграничение между двете категории, както и твърде големия мащаб на ВЕИ инсталациите, за които се предлага облекчен режим - 5 мегавата са достатъчни за потреблението на 2000 домакинства.

Становището на електроразпределителното дружество "Електрохолд", които имаха представител на комисията, беше, че ако има желание един бизнес със соларна инсталация да продава част от електроенергията обратно на мрежата, то трябва да мине по изцяло друга процедура по реда за присъединяване. Затова от "Електрохолд" поискаха гаранция, че във всички останали случаи електроенергията няма да бъде връщана към мрежата, за да не се разбалансира мрежата и това допълнително да затруднява работата на ЕРП-та.

"Допълнителното присъединяване, за да стане една фирма "търговец" на ток, е добавено като опция под формата на допълнителен механизъм в текста, т.н. Тежка процедура, затова не може да се говори за прескачане на процедурите", заяви Васил Стефанов от "Продължаваме промяната".

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обвини вносителите на проектозакона, че искат да обслужват личен интерес чрез строенето на фотоволтаици и по тази причина се правят допълнения, които целят ВЕИ инсталациите за собствени нужди да продават излишъка си на ток обратно в мрежата.

Ще има лимити

За да се избегнат възможности за заобикаляне на закона от големи инвеститори, които имат за цел да продават енергията, а не да я потребяват, с консесус бе решено, че за да се изгради по облекчения ред инсталацията, трябва да е максимум с два пъти по-голяма мощност от тази на присъединяването на самото предприятие. Например, ако един завод е присъединен с капацитет от 1 мегават към мрежата, ще може да изгради най-много 2 мегавата соларна централа. В това има голяма логика, тъй като и сега предприятията изграждат по-малки инсталации, за да нямат излишъци. Максималният размер остава 5 мегавата, както бе според проектозакона. Първоначално тази тема беше повдигната от членове на ГЕРБ на енергийната комисия, а самото предложение беше на Рамадан Аталай от ДПС, като в последствие Венко Сабрутев от квотата на Продължаваме промяната предложи границата да е два пъти от заявената мощност, а не по-малко, за да може инсталацията да покрива нуждите на предприятието във всеки един момент. Чрез този компромис се постигна консенсус с опозицията в ресорната комисия, която първоначално се изказваше доста остро спрямо проектозакона.

Дискусия предизвика и въпросът дали да не се премахне задължението за сменяне на статут на земя, когато се прави ВЕИ инсталация. Според сега действащите правила земеделските земи, били те и пасища от 9-та категория, подлежат на смяна на статута, за да се направи соларен парк. Това забавя административно и отказва инвеститорите, като в редица държави вече се приемат облекчени режими, тъй като това става неделима част от индустриализирането на определени региони. Подобен е проблемът и с екологичните оценки на територии извън защитени места и "Натура 2000" - обикновено няма обективна причина да се минава през дълга процедура за тях, но според закона те подлежат. Това обаче не бе одобрено от депутатите.

Донякъде бе решен и въпросът с акциза върху енергията, която се произвежда от собствени ВЕИ. Сега фирмите трябва да регистрират данъчен склад и всеки месец да отчитат произведеното количество, както и да заплащат съответните суми. Като разход това не е много за фирмите - 2 лв./мВтч, но като административна тежест усложнява изключително много нещата. Според одобрените промени това вече ще става веднъж годишно. Предложението за пълно отпадане на акциза в тези случаи бе отхвърлено.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар