Натискът върху Мицотакис се усилва заради скандал с подслушване

Гръцкият премиер се разграничи от случая, но опозицията не е доволна от полученото обяснение

Мицотакис едновременно защити и критикува службите с думите, че "всичко е било направено съгласно закона, но е било грешно"
Мицотакис едновременно защити и критикува службите с думите, че "всичко е било направено съгласно закона, но е било грешно"
Мицотакис едновременно защити и критикува службите с думите, че "всичко е било направено съгласно закона, но е било грешно"    ©  Reuters
Мицотакис едновременно защити и критикува службите с думите, че "всичко е било направено съгласно закона, но е било грешно"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Скандал с подслушването на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис разтърси Гърция.
  • Мицотакис твърди, че не е знаел нищо по въпроса, въпреки че неговото правителство постави разузнаването под директния контрол на премиера.
  • Важни въпроси остават неотговорени, което пречи на скандала да отшуми.

"Не бях наясно с това и очевидно никога нямаше да го позволя". Това обяснение на Кириакос Мицотакис по повод скандала с подслушване, който разтърси Гърция, не понижи напрежението в страната и натискът върху гръцкия премиер продължава. Обещанието му, че ще реформира разузнавателните служби, за да се избегнат подобни случаи в бъдеще, също не произведе очаквания от правителството в Атина резултат, като опозицията заяви, че това е само номер за печелене на време.

Във вторник Европейската комисия призова Гърция да разследва скандала с подслушването, а нейният говорител подчерта, че европейските лидери "трябва да надзирават и да контролират своите служби за сигурност, за да се гарантира, че те напълно спазват гражданските права". И допълни, че Брюксел очаква "националните правителства да разследват такива случаи, за да се възстанови общественото доверие".

Това се случва, след като Мицотакис обвини своето разузнаване за подслушването на лидера на социалистите (ПАСОК) Никос Андрулакис. Премиерът каза, че не е знаел нищо по този въпрос, въпреки че точно неговото правителство постави службата под директния контрол на министър-председателя.

Две оставки не са достатъчни

Опозиционните партии не изглеждат удовлетворени от това обяснение, макар че в петък случващото се в Гърция доведе до две оставки - на шефа на разузнаването Панайотис Контолеон и на генералния секретар Григорис Димитриадис, който е и началник на кабинета на премиера, както и негов племенник.

В извънредно изявление в понеделник Мицотакис, оглавяващ консервативната "Нова демокрация", едновременно защити и критикува службите с думите, че "всичко е било направено съгласно закона, но е било грешно", което е довело до срив на общественото доверие в Националната агенция за сигурност. Премиерът посочи, че телефонът на Андрулакис е бил поставен под "законно наблюдение" в продължение на три месеца от септември 2021 г., когато той е участвал в надпреварата за лидер на ПАСОК. Но не даде подробности защо политикът е взет на прицел или кой го е наредил. По повод двете оставки Мицотакис коментира, че Контолеон е бил "незабавно свален от поста" заради действията си в тази ситуацията, а Димитриадис е поел "политическата отговорност", като е слязъл от длъжност.

Мицотакис не даде подробности защо Андрулакис е взет на прицел или кой го е наредил.

"Изявлението на премиер беше опит той да се дистанцира от скандала. Мицотакис призна, че гръцките власти са подслушвали телефона на Андрулакис, но изцяло обвини за това Националната агенция за сигурност. Същевременно обаче призова гърците да не позволяват случилото се да "омаловажи националния принос на службите". Но важните въпроси остават неотговорени", обобщава анализ на Politico. Тоест защо е бил подслушван Андрулакис; ако не е бил министър-председателят, тогава кой е дал нареждане; кой е наредил извършването на отделен опит за хакване на телефона на лидера на ПАСОК със софтуера Predator?

Относно последния въпрос Мицотакис не спомена софтуера в речта си в понеделник и гръцките власти отричат да го използват. Но според доклад на Google's Threat Analysis Group (TAG) е "вероятно подкрепяни от правителството играчи в Гърция" да го използват за хакване на телефони с цел разузнаване.

Версиите в гръцките медии

Основната защита на премиера беше, че подслушването е било законно. Но това води до логичния въпрос защо разузнаването и висшият прокурор, легитимирал го, са сметнали, че Андрулакис трябва да бъде поставен под наблюдение. "Настоявам причините за наблюдението от Националната агенция за сигурност, които Вие наричате законни, да бъдат направени незабавно публични. Няма да приема опити за прикриване", написа лидерът на ПАСОК в изявление. И допълни, че всичко това са опити на Мицотакис да протака, но скоро той ще бъде изправен пред истината.

Правителството в Атина отрича да е закупувало или да използва Predator.

Гръцки медии цитираха правителствени представители, според които подслушването на Андрулакис е извършено по молба на украинските и арменските служби, тъй като той имал твърде близки връзки с Русия и Турция. Според друга версия чуждестранното разузнаване се интересувало от него заради участието му в комисия към Европейския парламент, която се занимава с отношенията между ЕС и Китай. В отговор украинският посланик в Гърция нарече твърденията "отдалечени от реалността", а според арменския посланик в Гърция това са "безсрамни лъжи".

Същевременно Андрулакис, което е и евродепутат, казва, че е имало и друг опит да се проникне в телефона му със софтуера Predator, за което той разбрал след инспекция от агенцията по киберсигурност към Европейския парламент. Това се е случило по същото време, когато политикът е бил подслушван от гръцките разузнавателни служби. Правителството в Атина отрича да е закупувало или да използва Predator.