Гърция обяви втори LNG терминал в Александруполис като алтернатива на руския газ

България също е акционер в съоръжението и до голяма степен може да си осигури пълна независимост на доставките по този начин

С азерския договор и доставките на втечнен газ България може да си осигури пълна независимост от Русия.
С азерския договор и доставките на втечнен газ България може да си осигури пълна независимост от Русия.
С азерския договор и доставките на втечнен газ България може да си осигури пълна независимост от Русия.
С азерския договор и доставките на втечнен газ България може да си осигури пълна независимост от Русия.

"Ще изградим втори LNG терминал с частни средства в Александруполис." Това заяви днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред парламента на страната, като отговор на мерките за намаляване на руското влияние в енергетиката. Новината е от изключителна важност за България, тъй като означава, че ще има достъп до двойно повече втечнен газ.

Дългосрочното решение за откъсването на България от газовата зависимост на Русия е именно осигуряването на възможност за алтернативни доставки. Към момента такава съществува само през реверсивната връзка при Кулата-Сидирокастро - от там сега влиза една трета от договорения азерски газ. Но истинската възможност ще се отвори след изграждането на газовата връзка с Гърция между Стара Загора и Комотини, което се очаква да е готова в средата на тази година. Този газопровод може да пренесе три пъти повече от целият 1 млрд. куб. м. азерски газ на година - или общо 3 млрд. куб. м., колкото е вътрешното потребление на България.

Точно затова разширението на терминала в Александруполис е от изключителна важност за постигането на газовата диверсификация. Без него България трудно ще може да постигне 100% независимост от Русия.

Преди месец консорциумът Gastrade взе окончателното инвестиционно решение за изграждането на независимата система за природен газ (ASFA) на Александруполис. Проектът се състои от офшорна платформа за приемане, съхранение и газификация на втечнен природен газ и система от подводни и сухопътни тръбопроводи, по които природният газ да се препраща към националната газопреносна система на Гърция (NSF) и оттам към други клиенти и потребители. Възможно е да се изгради и директна връзка към Комотини, който е само на 50 км от Александруполис.

Капацитетът на терминала за съхранение на LNG ще бъде 170 хил. куб.м, а капацитетът за доставки на природен газ ще надхвърля 5.5 милиарда кубични метра годишно. Получените обвързващи оферти за срок от 15 години по време на пазарния тест през 2020 г. са за годишен капацитет от 2.6 млрд. куб.м. Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г. За проекта има и финансирането от гръцката оперативна програма "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020" в размер на 166.7 млн. евро.

Основният инвеститор, част от Gastrade, е инфраструктурната компания Copelouzos Group, а освен нея в проекта участват и Gaslog Investment, операторът на газовата мрежа DEFSA и българската "Булгартрансгаз".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan25 avatar :-|
    Ivan Stefanov

    Няма втори терминал в Александруполис, няма и разширение на съществуващ такъв, както пише в статията.
    Всъщност става дума за стар проект, който гърците влачат вече 8 години от 2013 г., когато Gastrade получи лиценз за изграждането му.
    Основната причина за забавянето му е, че гърците не искат да харчат собствени средства. От няколко години те убеждават Еврокомисията, че частен интерес към терминала няма и проекта ще бъде провален, ако не получат грант от ЕС. През миналата година ЕС отпусна 166 млн. евро безвъзмездни средства и именно по тази причина най-накрая беше взето окончателното инвестиционно решение.

    Нередност?
Нов коментар