🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крайнодесен трус на изборите в Швеция

Доскоро маргинална формация, "Шведски демократи" вече са влиятелна сила, от която вероятно ще зависи правителството

Лидерът на "Шведски демократи" Пер Ими Окешон казва, че целта е участие в управлението
Лидерът на "Шведски демократи" Пер Ими Окешон казва, че целта е участие в управлението
Лидерът на "Шведски демократи" Пер Ими Окешон казва, че целта е участие в управлението    ©  Reuters
Лидерът на "Шведски демократи" Пер Ими Окешон казва, че целта е участие в управлението    ©  Reuters

Крайната десница е напът да предизвика трус в шведската политика. Според неокончателните резултати от изборите в неделя "Шведски демократи" се очертават като втора политическа сила в страната. А десният блок, в който те участват (заедно с Умерената коалиционна партия, християндемократите и либералите), води с минимална разлика пред левия съюз и се очаква да има 176 депутати в 349-местния парламент.

И докато социалдемократите на досегашния премиер Магдалена Андершон остават най-голямата партия, то "Шведски демократи" са първата сила вдясно с над 20% от вота. Въпреки това евентуалното бъдещо дясно правителство ще бъде с премиер Улф Кристершон от Умерените. За първи път обаче крайнодясната формация, доскоро маргинализирана и избягвана от останалите партии, или ще участва пряко в управляващата коалиция или най-малкото ще я крепи с гласовете си.

Тъй като разликата между левия и десния съюз е минимална (около 50 000 гласа), преброяването на бюлетините от чужбина и пуснатите по пощата може да преобърне надпреварата и окончателните резултати вероятно ще са известни едва в сряда. При всички случаи изборите са повратен момент за "Шведските демократи", която заради неонацистките си корени десетилетия наред беше изтикана в ъгъла на шведската политика.

Тя не беше считана за подходящ коалиционен партньор до преди няколко години, когато Умерените я приеха за съюзник. В замяна националистическата формация се съгласи Кристершон да бъде кандидат за премиер. Той се надяваше да разчита на други партньори за съставяне на правителството, а на крайнодесните - само за подкрепа в парламента, но със силния им изборен резултат тази задача изглежда трудна.

С твърда ръка срещу мигрантите и престъпността

Управлявалите осем години социалдемократи на Андершон, чийто традиционен фокус са икономиката, социалната подкрепа и правата на работещите, се чувстваха некомфортно в кампания, в която теми като гангстерските убийства и интеграцията на имигрантите взеха превес над войната в Украйна и притесненията за инфлацията и цените на енергията. Броят на убитите от огнестрелно оръжие за първите шест месеца на годината в Швеция е 34 при 20 за същия период миналата година. Преди две седмици жена и петгодишното й дете бяха ранени при попадане под кръстосан огън в град Ескистуна, а седмица по-рано в Малмьо 15-годишен младеж разстреля главатар на банда насред мол.

По време на кампанията "Шведски демократи" боядисаха метровлак с партийните си цветове и с надпис "Репатрационен експрес", а в Twitter написаха: "Добре дошли с еднопосочен билет. Следваща спирка: Кабул." Социалдемократите също влязоха в темата, като обвързаха ръста на престъпността именно с влезлите в страната, а министърът за имиграцията предложи в някои райони да има ограничение за броя на жителите, които не са от скандинавските държави.

Останалите формации в десния блок са против "Шведски демократи" да имат министри в правителството, но водещата позиция на партията след изборите й дава силни козове да настоява за участие в управлението и за постове. В реч пред привърженици снощи лидерът на крайнодесните Пер Ими Окешон заяви: "Нашата цел е да бъдем в правителството. Нашата цел е правителство на мнозинството. И нещата сега изглеждат страшно добре."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 6

    Сигурно не съм достатъчно политкоректен, но помнех Малмьо от 1970-те. Преди две години отидох там, и бях шокиран от промените в демографията и културата на този град с воюващи банди и черни хиджаби. Подобни картинки и в Стокхолм. Възникването на общности от неинтегриращи се, войнствени племена и разбирания не е фактор за демократично развитие на никоя страна

    Нередност?
Нов коментар