🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша е все по-близо до първото плащане от плана за възстановяване

Според финансовия министър страната е въвела нужните реформи в съдебната система

Полската централна банка покачи лихвения процент от 0 до 6.75% в рамките на година
Полската централна банка покачи лихвения процент от 0 до 6.75% в рамките на година
Полската централна банка покачи лихвения процент от 0 до 6.75% в рамките на година    ©  Reuters
Полската централна банка покачи лихвения процент от 0 до 6.75% в рамките на година    ©  Reuters
Темата накратко
  • Финансовият министър Магдалена Жечковска смята, че страната е въвела нужните реформи.
  • ЕК все още има съмнения по въпроса, но бежанската вълна и логистичната помощ за Украйна може да ускорят получаването на първото плащане.
  • Жечковска очаква икономиката страната да не изпадне в рецесия през 2022 г.

Полша очаква да получи първите средства от плана за възстановяване още тази година, заяви финансовият министър Магдалена Жечковска в интервю за Financial Times. Според нея страната е постигнала значителни успехи в последния месец на преговори с Европейската комисия (ЕК).

Брюксел одобри плана за възстановяване на страната през юни, но Варшава все още не е получила и цент от договорените средства. Забавянето на първия транш е директно следствие на проблемите с независимостта на съдиите, които ЕС описва като "ключови". Страната вече представи реформа на съдебната система, но все още няма постигнато съгласие в съюза, че мерките са достатъчни. Жечковска обаче твърди, че нужда от допълнителни действия по въпроса няма.

"Това, което пише във вестниците, е едно", каза тя в интервюто. Като добавя, че е вярно, че членове на Европейската комисия (ЕК) са настоявали Полша да направи повече за укрепване на върховенството на закона, но "доколкото знам... няма официален документ, който да твърди, че не сме направили реформата както трябва".

Общият размер на средствата, които Варшава трябва да получи, е 58 млрд. евро. От тях 23.9 млрд. евро са под формата на безвъзмездни субсидии, докато останалите 34.2 млрд. са под формата на заем.

Брюксел настоява, че за да получи парите, Варшава трябва да докаже, че е въвела серия от реформи в своята система за контрол на съдиите. Условията включват изискване делата срещу съдии да се решават от безпристрастен съд и съдиите, засегнати от минали решения на дисциплинарната камара, да имат право на преразглеждане на тези решения.

ЕК е отказала да отговори на конкретни въпроси, но неин говорител е заявил, че преди да бъде постигнато истинско "върховенство на закона, плащанията няма да бъдат възможни".

Въпреки това в ЕК има сериозни искания парите за Полша да бъдат отключени. Причината за това е, че страната е поела огромна част от украинските бежанци, които бягат от войната в страната. Освен това Полша, и по-точно източните части на страната, служи като логистичен център, в който се събират дарения, храна и оръжия в помощ на украинската армия. Съмненията дали реформите са достатъчно ефективни обаче остават.

Няма да има рецесия в Полша

Жечковска също така коментира и икономическата ситуация в страната. Тя заяви, че не очаква страната да изпадне в рецесия, въпреки че БВП се сви с 2.3% през второто тримесечие на годината. Според нея актуалните данни за икономиката сочат, че през третата четвърт от годината е отбелязан ръст.

Полша наскоро представи бюджета си за 2023 г., като в него са заложени рекордни разходи за отбрана, което е предизвикано от непосредствената близост на страната до Украйна. Повишаването на средствата за отбраната е възможно благодарение на реформа в събирането на данъците, поясни Жечковска.

Тя увери, че страната има възможности и за външно финансиране, което се дължи на ниското отношение на външен дълг - БВП, което е 52% и спокойно влиза в рамките на изискванията на ЕС от 60%.

Въпреки това е "по-важно да се гледа какво не е предвидено в бюджета, а не какво се отчита", смята Катажина Жентажевска, главен анализатор в базираната във Виена Erste Group Bank. Според нея сериозен проблем са неотдавнашните спешни разходи, включително за подпомагане на жителите да се справят с нарастващите цени на енергията.

Възможен проблем за финансовото министерство обаче могат да се окажат местните банки. Те заплашват да съдят правителството за решението му да позволи на притежателите на ипотечни кредити, които се борят с високите сметки за енергия, да спрат плащанията до четири месеца в годината от август. Те твърдят, че периодът и без това е сложен за тях заради решението на централната банка на Полша да повиши лихвите от почти нула миналата есен до 6.75% в момента.

Все още няма коментари
Нов коментар