🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК предложи спиране на над 1/3 от еврофондовете за Унгария (обновена)

Над 65% от финансирането по три кохезионни програми се замразява от Брюксел заради проблеми с върховенството на закона. Това е ясен сигнал и за България

Европейският парламент гласува резолюция за Унгария и подчерта, че страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация
Европейският парламент гласува резолюция за Унгария и подчерта, че страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация
Европейският парламент гласува резолюция за Унгария и подчерта, че страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация    ©  Reuters
Европейският парламент гласува резолюция за Унгария и подчерта, че страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация    ©  Reuters
Темата накратко
  • През април ЕК задейства за първи път механизъм, който доведе до реално спиране на милиарди евро за Унгария.
  • Това е нов етап в действията на ЕС, който цели този път спазването на демократичните норми да не бъде само изисквано в доклади.
  • Решението е много ясен сигнал и за другите проблемни държави членки в съюза, сред които е и България, която вече е получила нотификация по същия механизъм.

В неделя, 18 септември, Европейската комисия (ЕК) предложи замразяване на 7.5 млрд. евро или над една трета от кохезионния бюджет на Унгария (за 2021-2027 г.) и забрани на страната да поема правни задължения с т. нар. тръстове от обществен интерес. Подобна безпрецедентна стъпка ще трябва да бъде одобрена от квалифицирано мнозинство в Европейския съвет, а срокът за това е един месец. А средствата ще бъдат отпуснати отново, само след като Брюксел види на лице очакваните реформи.

След години обвинения срещу унгарския премиер Виктор Орбан от страна на Брюксел за корупция по високите етажи на властта, за проблеми с обществените поръчки и неправомерно усвояване на европейски средства, за свободата на медиите и върховенството на закона през април ЕК задейства за първи път механизъм, който доведе до реално спиране на милиарди евро за страната.

Това е нов етап в действията на ЕС и дълъг процес, който цели този път спазването на демократичните норми да не бъде само изисквано в доклади, резолюции на Европейския парламент или дебати, а да доведе до реални мерки и положителни промени не само в Унгария, но и в държавите членки с подобни проблеми.

Как се стигна дотук

Заради поредицата от кризи нетните платци в бюджета на ЕС вече отказват да дават средства за страни като Унгария и Полша без по-сигурни гаранции, че парите им няма да облагодетелстват тези, които подкопават демокрацията.

В ежегодната си реч за Състоянието на съюза на 14 септември, в която председателят на ЕК представя политиките и законодателните предложения за следващите месеци, Урсула фон дер Лайен обърна сериозно внимание на две неща - съдебната независимост в държавите членки и корупцията във всичките и аспекти. "Ако искаме да звучим сериозно, когато призоваваме страните кандидатки да укрепят своите демокрации, трябва да изкореним корупцията у дома", каза председателят на ЕК.

Тя спомена и механизма за условност като основен инструмент за санкциониране (по него нотификация вече е получила и България). Посланието беше ясно - вече никой не е застрахован и никой лидер не трябва да очаква, че заради подкрепата на европейското си политическо семейство или нерешимостта на Брюксел ще бъде пощаден.

Ден по-късно Европейският парламент гласува резолюция за Унгария, в която се посочва, че страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация и подчерта "целенасочените и постоянни усилия на унгарското правителство" за подкопаване на европейските ценности.

Още през юли еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан предложи на колегите си в комисията около 70% от финансирането на ЕС, предвидено за Унгария, да бъде спряно заради "много значителен" риск по линия на споменатия механизъм за условност. "Бяхме пределно ясни, че става въпрос за корупция", каза тогава и Фон дер Лайен.

Какво означава решението

През лятото Унгария се ангажира със 17 коригиращи мерки за справяне с рисковете за бюджета на ЕС. Изглежда обаче, че комисията не ги намира за достатъчни. "Нашето заключение е, че предложените коригиращи мерки по принцип биха могли да разрешат проблемите, описани в нотификацията от ЕК, ако са правилно посочени в съответните закони и правила и се прилагат по съответния начин", каза еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан на извънредна пресконференция в неделя, 18 септември.

"Въпреки това важни подробности за предложените мерки все още предстои да бъдат определени и оценени, по-специално как техните ключови елементи ще бъдат отразени в действителните правни текстове. Това е естествено, тъй като крайните срокове по този нов инструмент са - с право - много кратки. Освен това няколко от проблемите, които ЕК идентифицира, изискват не само промени в правната рамка, но и конкретни промени в практиката, което изисква повече време за постигане на конкретни резултати, добави още Йоханес Хан.

В тази връзка, Европейската комисия предлага замразяване на европейските средства по три оперативни програми, с общ бюджет 7.5 млрд. евро (или над 1/3 от целия кохезионен бюджет на Унгария). Подобна безпрецедентна стъпка ще трябва да бъде одобрена от квалифицирано мнозинство в Европейския съвет, а срокът за това е един месец. А средствата ще бъдат отпуснати отново, само след като Брюксел види на лице очакваните реформи.

Отчаяните опити на Унгария

През последните месеци унгарски министри правиха дипломатически совалки до Брюксел, а страната предложи "всеобхватен" пакет от мерки за справяне с исканията на ЕС (от съдебната система до проблемите с малцинствата в страната) като последен опит за избягване на съкращаване на финансирането. Сред предложенията на унгарското правителство към Брюксел бе да се позволи на съдилищата да отменят решения на главния прокурор дали да започнат разследвания за корупция и намаляване на броя на европейските и националните публични търгове с една оферта. Според официални лица обсъждано е дори включването на страната към Европейската прокуратура, но в крайна сметка не се е стигнало до подобно решение. Унгария в момента не е включена в този орган, заедно с Полша, Ирландия и Швеция.

Правителството на Орбан заяви също, че е готово да създаде нов антикорупционен орган, както и нова работна група за борба с корупцията.

Какво означава за България

Решението е много ясен сигнал и за другите проблемни държави членки в съюза, сред които е и България. Веднъж получила нотификация по механизма за условност, от страната ни се очаква да реализира дългоочакваните реформи в съдебната система, справянето с корупцията и други проблеми, посочени в годишните доклади за върховенството на закона. Това трябва да се случи, чрез вече договорения план за възстановяване. Ако не го направи, България рискува замразени средства както от него, така и от оперативните програми 2021-2027. Подобен сценарий ще създаде сериозен риск за бюджета на страната ни, в който средствата вече са заложени.