🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руски съд иззе имотите на олигарха Дерипаска в Сочи

Той е един от малкото бизнесмени, които се изказаха против войната в Украйна

Клъстер под контрола на руския президент Владимир Путин спечели делото срещу компанията на Дерипаска.
Клъстер под контрола на руския президент Владимир Путин спечели делото срещу компанията на Дерипаска.
Клъстер под контрола на руския президент Владимир Путин спечели делото срещу компанията на Дерипаска.    ©  Reuters
Клъстер под контрола на руския президент Владимир Путин спечели делото срещу компанията на Дерипаска.    ©  Reuters

Съдът в Краснодар е взел решение да отнеме имотите на руския олигарх Олег Дерипаска в Сочи, съобщава Financial Times. Това става, след като федералната територия Сириус - научен, образователен и туристически клъстер, създаден при Путин, заведе три съдебни дела за поземлени спорове срещу "РогСибАл", компанията на Дерипаска, която притежава хотелиерския комплекс Imeretinskiy.

Дерипаска е собственик на комплекса, който се простира на повече от километър дължина по брега на Черно море, като в него се намират редица хотели и сгради. Част от него е и товарно пристанище, което Дерипаска искаше да превърне в марина за луксозни яхти. Общата му стойност е около 1 млрд. долара.

Олигархът е един от малкото влиятелни бизнесмени в Русия, които се изказаха против войната в Украйна, като я нарече "лудост". "Имаме нужда от мир възможно най-скоро, тъй като вече сме преминали точката, от която няма връщане", написа той в Twitter през март.

Макар и началото на делото срещу Дерипаска да е преди началото на войната, анализатори са на мнение, че отношението му към войната в Украйна е изиграло съществено значение при вземането на решението. Според два източника на Financial Times, Кремъл на няколко пъти е помолил Дерипаска да промени позицията си, като съдебното решение е продължение на тези действия.

Случаят е по-особен, защото Сириус е със статут на федерална територия от 2020 г. насам, което дава огромни правни правомощия. Путин създаде Сириус като център за обучение на най-умните деца на Русия на съседен обект след провеждането на зимните олимпийски игри през 2014 г. Първоначално това беше начин да се предотврати превръщането на инфраструктурата за игрите в запустял район. Дерипаска е сред десетките олигарси и държавни компании, които правеха дарения на фондацията майка на Сириус "Талант и успех".

Но това не попречи на Сириус да привлече помощта на местните власти през юни, за да определи дали "РогСибАл" е нарушил договорите си за наем. Основанието е, че компанията не е преустроила пристанището в яхтено и е построила "неразрешени структури" в бившето олимпийско село . Съдията в Краснодар застана на страната на Сириус, въпреки че публично достъпни снимки показват акостирали яхти на пристанището.

Дни след решението на съда в Краснодар през септември, заместник-главният прокурор на Русия е завел отделно дело срещу "РогСибАл" в Московския градски съд. Делото в Москва за кратко беше възобновено миналия месец, което позволи на съдебните документи да станат публични за първи път. Те показват, че прокурорите се опитват да конфискуват комплекса и да "прехвърлят имуществото на Руската федерация". Документите показват, че са предприети "мерки за обезпечаване на иска", включително "изземване на всички недвижими имоти", принадлежащи на компанията на Дерипаска.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Олег Дерипаска все пак съд го е лишил от някакъв хотел.
    На колегата му Роман Абрамович канадската държава му отне активите без съд. Просто защото е руснак. Явно за там това е достатъчно.
    И чудно защо FT това не го съобщава.

    Западът граби руските олигарси тихом-мълком зад ъгъла в тъмното, но грантовата му журналистика вдига вой до Бога, когато това се прави със съдебно решение. Шизо някакво.

    Нередност?
  • 2
    st.stoyanov avatar :-|
    st.stoyanov

    Докторе, докторе
    Канадското правителство възнамерява да конфискува санкционирани активи на стойност 26 млн. долара от руския олигарх Роман Абрамович.

    Приходите от конфискацията ще бъдат използвани за възстановяване на Украйна и компенсиране на жертвите от войната, пише Bloomberg.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Нали много се кахъриш, че средствата и въоръжението за Украйна били заеми. Ето - Абрамович и евентуално русия ще плащат заемите. Нямай грижи.

    Нередност?
Нов коментар