🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбите на петролните гиганти достигат рекордните 200 млрд. долара

През тази година се очаква да се свият с 50 млрд.

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува големите разходи за дивиденти и обратно изкупуване в момент на високи цени за потребителите, като ги нарече неприемливи "по време на война".
Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува големите разходи за дивиденти и обратно изкупуване в момент на високи цени за потребителите, като ги нарече неприемливи "по време на война".
Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува големите разходи за дивиденти и обратно изкупуване в момент на високи цени за потребителите, като ги нарече неприемливи "по време на война".
Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува големите разходи за дивиденти и обратно изкупуване в момент на високи цени за потребителите, като ги нарече неприемливи "по време на война".
Според прогнозите на S&P Capital IQ общата печалба на петте най-големи компании за последните три месеца на 2022 г. ще е 41.8 млрд. долара.

Акциите на петролните и газови компании оглавиха бенчмарка на Уолстрийт S&P 500 през миналата година за втора поредна година, като нараснаха с около 40%.

Спадът на цените на енергията ще свие приходите и печалбата през тази година.

Петролните компании няма да имат проблемите, които засегнаха много други индустрии. Анализаторите прогнозират печалби от десетки милиарди долари за четвъртото тримесечие, съобщава Financial times. Но перспективите за следващата година са по-неблагоприятни. Според ранните прогнози, изготвени от S&P Capital IQ, петте западни петролни гиганти ще спечелят общо 150 млрд. долара през 2023 г. , което е по-малко от очакваните 200 млрд. долара през 2022 г. Забавянето на ръста на приходите и печалбата на големите петролни компании се дължи на спада на цените на енергията, които достигнаха рекордни нива след руската инвазия в Украйна миналата година. Но дори и при спад на годишните печалби от 50 млрд. долара, компаниите все пак ще получат втората си най-висока печалба в историята.

Най-голямата американска компания Chevron започна сезона на отчетите в сектора в петък. Печалбата й за миналата година достигна нов рекорд на фона на ръста при цените на суровините и местния добив на петрол. Коригираната годишна печалба е нараснала до 36.5 млрд. долара, а добивът на петрол и газ от американските находища на групата са се покачили с близо 4% до еквивалента на 1.181 млн. барела на ден.

Резултатите вероятно няма да се харесат на критиците на петролната индустрия в Белия дом и Конгреса, които бяха ядосани от новината, че Chevron планира обратно изкупуване на акции за 75 млрд. долара. С тази сума може да се купи Occidental Petroleum или почти всеки друг местен конкурент.

Във вторник ще станат ясни резултатите на ExxonMobil следващия вторник, а в началото на февруари на базираните в Европа Shell, BP и TotalEnergies.

Отлична минала година

Според прогнозите на S&P Capital IQ общата печалба на петте най-големи компании за последните три месеца на 2022 г. ще възлезе на 41.8 млрд. долара, което е с над 40% повече от година по-рано. Очаква се обаче приходите им да намалеят с 18% спрямо третото тримесечие. Този месец Exxon отбеляза в регулаторна документация, че по-ниските цени на суровините ще намалят приходите за четвъртото тримесечие с до 4.1 млрд. долара от рекордните 19.7 млрд. долара през третото тримесечие. Предупреждението все пак поставя Exxon на път да отбележи едно от най-печелившите си тримесечия в историята.

Саджад Алам, анализатор в Moody's, заяви, че миналогодишният огромен приток на парични средства е поставил сектора в най-добрата позиция през последните 15 години. Те ще разполагат с голяма гъвкавост по отношение на начина, по който искат да използват рекордните нива на паричните потоци, смята експертът.

Успех за инвеститорите

Според анализатори засиленият фокус на правителствата върху енергийната сигурност след инвазията в Украйна е довел до завръщането на някои от инвеститорите, които избягваха производителите на изкопаеми горива заради вредните за климата емисии.

Според Мат Портильо, който е анализатор в тексаската инвестиционна банка TPH, "огромните опасения на пазара от екологичен, социален и управленски характер (ESG) започнаха да изчезват". Насочването на вниманието на инвеститорите към основния бизнес на компаниите в областта на петрола и газа е било "конструктивно за акциите", споделя Портильо.

Акциите на петролните и газови компании оглавиха бенчмарка на Уолстрийт S&P 500 през миналата година за втора поредна година, като нараснаха с около 40% в сравнение със спада от 14% на широкия индекс. Според Credit Suisse приходите на компаниите от енергийния подиндекс на S&P за четвъртото тримесечие се очаква да бъдат с 56% по-високи на годишна база, докато приходите на тези от целия индекс ще намалеят с 6%.

Също така акциите на големите американските петролни компании изпревариха европейските си конкуренти, които се сблъскаха с въпроси от страна на инвеститорите за планираното оттегляне от изкопаемите горива. Въпреки това се очаква европейските компании да отчетат рязко увеличение на приходите си през четвъртото тримесечие в сравнение с 2021 г.

Американските производители на шистов нефт и газ, водени от компании като Pioneer Natural Resources, Devon Energy и Occidental Petroleum, се възстановиха икономически, като след повече от десетилетие на понижени печалби генерираха рекордни количества свободни парични потоци.

Консултантската фирма Rystad Energy очаква през 2023 г. шистовият сектор да генерира свободен паричен поток от около 120 млрд. долара. Това се очаква да бъде спад от 156 млрд. долара за миналата година, но представлява подобрение в сравнение с годините, когато разходите надхвърляха печалбите.

Шистовите компании се преориентираха от използване на парични средства за финансиране на огромни проекти за нови сондажи към връщане на лъвския пай на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции. Това от своя страна намали ръста на производството и подпомогна покачването на цените на петрола. Анализаторите ще следят плановете за сондиране на шистовите компании за признаци на подновен фокус върху растежа.

"Сондажите, човече, сондажите все още са в ДНК-то на индустрията, но сега те осъзнават, че нестихващият растеж вече не е в техен корпоративен интерес, и мисля, че това ще остане така", каза анализаторът на Rystad Матю Бърнстейн.

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува големите разходи за дивиденти и обратно изкупуване в момент на високи цени за потребителите, като ги нарече неприемливи "по време на война". Специалистите обаче не очакват политическият натиск да попречи на стратегията на компаниите и твърдят, че натискът може да отслабне след ноемврийските избори и отстъплението от рекордно високите цени на горивата в бензиностанциите.

"На политическата арена се размахват много ръце, но в крайна сметка компаниите ще постъпят правилно спрямо акционерите", твърди Портильо.

Производителите на изкопаеми горива биха могли да се възползват и от ново повишение на цените на петрола и газа през тази година, тъй като анализаторите предупреждават, че енергийните доставки остават ограничени. Goldman Sachs е сред банките на Уолстрийт, които очакват цените на суровия петрол да се покачат над 100 долара за барел по-късно тази година, тъй като Китай ще увеличи потреблението на гориво, за да стимулира икономическото си възстановяване след отмяната на строгите мерки против ковид-19, а западните санкции ще натежат върху руския добив.

Въпреки това перспективата за забавяне на икономическия растеж продължава да витае над сектора, като някои ръководители на петролни компании твърдят, че се задава спад. Главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уърт заяви на Световния икономически форум в Давос миналата седмица, че е "доста вероятно да видим рецесия тази година", посочвайки понижението на цените на суровините през последните месеци като знак, че "икономиката се забавя".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    koleto avatar :-|
    komitata

    Пре 2023 г. печалбите ще бъдат по-скромно, тъй като дългосрочно цените на петрола няма причини да задържат високи нива. Освен, ако войната на Русия в Украйна не ескалира.

    Нередност?
Нов коментар