Технологични компании напускат офиси в Европа заради икономическия застой

Тенденцията е за намаляване на разходите и съкращаване на служители

Според ръководството на Meta разходите трябва да бъдат намалени чрез реорганизиране на плановете за недвижимите имоти
Според ръководството на Meta разходите трябва да бъдат намалени чрез реорганизиране на плановете за недвижимите имоти
Според ръководството на Meta разходите трябва да бъдат намалени чрез реорганизиране на плановете за недвижимите имоти    ©  Reuters
Според ръководството на Meta разходите трябва да бъдат намалени чрез реорганизиране на плановете за недвижимите имоти    ©  Reuters

Технологични гиганти напускат офиси, които са част от европейските им централи, на фона на застой в сектора заради забавянето на икономиката. В тези условия все повече компании реагират с намаляване на разходите и освобождаване на служителите, пише Financial Times. Всичко това се отразява негативно на наемодателите, които са изправени пред най-голямото предизвикателство от финансовата криза през 2008 г. насам.

Същевременно тенденцията част от персонала да работи дистанционно по време на пандемията от ковид-19 накара някои технологични компании да преотдават излишното си офис пространство. От агенцията за недвижими имоти DeVono Cresa обобщават: "Ако погледнете всеки от тези тех гиганти, те има огромни пространства, които сега преотдават."

Освобождаване на офисни площи

Google на компанията майка Alphabet и компанията - майка на Facebook, Meta, са сред технологичните гиганти, които искат да напуснат наети офиси в Лондон и Дъблин, твърдят източници на Financial Times. Миналата година Meta подписа договор за наемането на офис във "Фицровия" в централен Лондон, но сега се опитва да го преотдаде под наем, без дори да се е преместила там. Компанията търси нови наематели и за офис пространство в ирландската столица Дъблин, което първоначално е смятала да използва. Според ръководството й разходите трябва да бъдат намалени именно чрез реорганизиране на плановете за недвижимите имоти. От Meta вече са предприели такива действия и в САЩ, където се търсят наематели за сграда във Фримонт, Калифорния. Също така са прекратени договорите за наем на два от трите офиса в Манхатън, Ню Йрок, а плановете за разширяване в Остин, Тексас, са временно замразени.

Догодина Google смята да освободи поне един от офисите си в Лондон - този в "Белгрейв хаус". Мястото е бивше лондонско седалище на компанията, но договорът за наем на няколко етажа от сградата ще бъде прекратен. Това е част от плана на Google да премести свой персонал в офис на Кингс крос, който в момента се строи. Но процесът беше ускорен и от факта, че един от 10 служители на компанията предпочете да работи от вкъщи за постоянно. Освен това от Google проучват варианти за преотдаване или напускане на още от наетите си офиси в Лондон.

Сложна е ситуацията и при Amazon и Microsoft. Преди пандемията те планираха да се разрастват в британската столица, но сега намеренията им са временно замразени.

Планове за разрастване

Някои компании, които задължиха служителите си да се върнат в офисите, имат планове за разширяване на офис площите. Ръководството на TikTok нареди на персонала да бъде в офиса от 2 до 3 дни седмично от септември. Технологичната група е на път да сключи сделка за наемането на цялата сграда "Върдънт", която е близо до лондонската й централа във Фарингдън. Също така увеличава и офисите си в Дъблин.

Тех компанията TikTok увеличава и офисите си в ирландската столица Дъблин.

През октомври компания Snap, която стои зад приложението Snapchat, затвори офиса си в Сан Франциско, след като съкрати 20% от персонала. Сега обаче възнамерява да го отвори отново и иска да се разраства. На служителите беше наредено да се върнат присъствено на работа поне 4 дни седмично.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvy471149733 avatar :-|
    qvy471149733

    Офис-робите вкусиха свободата, а сега искат да им я отнемат.

    Нередност?
Нов коментар