🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft обмисля да инвестира 10 млрд. долара в OpenAI

Най-известният продукт на компанията за изкуствен интелект е чатботът ChatGPT

Технологичният гигант ще получава 75% от печалбата до възстановяване на вложението си.
Технологичният гигант ще получава 75% от печалбата до възстановяване на вложението си.
Технологичният гигант ще получава 75% от печалбата до възстановяване на вложението си.    ©  Reuters
Технологичният гигант ще получава 75% от печалбата до възстановяване на вложението си.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Microsoft обмисля да инвестира поне 10 млрд. долара в компанията за разработване на изкуствен интелект OpenAI, съобщава Semafor, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. OpenAI придоби широка известност в последните няколко месеца, след като пусна чатбота си ChatGPT.

Новината подчертава нарастващия интерес към компанията за изкуствен интелект, чийто чатбот приятно изненада както любители, така и експерти от индустрията с изключително широките си способности. От няколко седмици технологичният свят гъмжи от интерес към ChatGPT. Инструментът е модел за обработка на естествен език, което означава, че е проектиран да генерира текст, който изглежда така, сякаш го е написал човек. Моделът AI, който сам по себе си е вариант на фамилията GPT-3 от големи езикови модели, се използва за всичко - от разработване на код до писане на есета в колежа.

Инвестицията на Microsoft ще бъде част от по-голяма такава, която би оценила OpenAI на 29 млрд. долара. Финансирането може да включва и други рискови фирми и документи, изпратени до бъдещи инвеститори, които очертават условията за инвестиция, твърди източникът на Semafor.

Според изданието Microsoft също така ще получи 75% от печалбите на OpenAI, докато не възстанови първоначалната си инвестиция. След като достигне този праг, Microsoft ще има 49% дял в OpenAI, с други инвеститори, които ще вземат още 49%, а организацията - майка на OpenAI, ще получи 2%, твърди Semafor.

OpenAI таксува разработчиците, които използват неговата технология, около едно пени или малко повече за генериране на 20 хил. думи текст и около 2 цента за създаване на изображение от писмена подкана.

Това няма да е първият път, в който Microsoft и OpenAI работят заедно. През 2019 г. софтуерният гигант инвестира 1 млрд. долара в компанията, която е основана от Илън Мъск и Сам Алтман. Подразделението за облачни услуги на Microsoft също осигурява изчислителната мощност, необходима на компанията за правилното използване на изкуствения интелект.

Миналата година Microsoft разкри планове за интегриране на софтуер за генериране на изображения от OpenAI в своята търсачка Bing. Скорошен доклад от Information отбелязва, че подобни планове са в ход и за ChatGPT, тъй като Microsoft се стреми да се превърне в конкурент на пазарния лидер Google Search.

Все още няма коментари
Нов коментар