Защо "никой не чака на европейско ниво" чешкия кандидат за президент Бабиш

Милиардерът популист стигна до балотаж в Чехия, където ще се изправи срещу пенсионирания генерал Петър Павел

Ако Бабиш спечели втория тур, може да поиска да е чешкият представител на срещите на високо равнище в ЕС.
Ако Бабиш спечели втория тур, може да поиска да е чешкият представител на срещите на високо равнище в ЕС.
Ако Бабиш спечели втория тур, може да поиска да е чешкият представител на срещите на високо равнище в ЕС.    ©  Reuters
Ако Бабиш спечели втория тур, може да поиска да е чешкият представител на срещите на високо равнище в ЕС.    ©  Reuters

Пенсионираният генерал Петър Павел изпревари с малко милиардера популист Андрей Бабиш в първия тур на чешките президентски избори, но не успя да събере нужния брой гласове за победа още тогава. Това означава, че новият държавен глава ще бъде избран на балотаж, насрочен за 27-28 януари, като според местни политически анализатори Павел е фаворит. Социологическо изследване, проведено на 20-22 януари, му дава 58.8% срещу 41.2% за Бабиш.

Въпреки това шансовете на бившия премиер Бабиш не трябва да бъдат пренебрегвани. Неговата популистка центристка партия ANO е най-голямата в парламента. Освен това възможността милиардерът да привлече част от гласовете, които на първи тур отидоха за някои от кандидатите, които не достигнаха балотаж, също не трябва да бъде изключвана.

Лоша репутация сред европейските депутати

Такъв вариант обаче може да доведе до промяна в начина, по който се възприема Чехия в Европа. Докато Бабиш беше премиер, Европейската комисия обяви, че той е в конфликт на интереси заради изплатени евросубсидии за неговия холдинг Agrofert, работещ в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, химическата промишленост и медиите. След като проведе тригодишен одит, Брюксел заключи, че милиардерът е получавал еврофинансиране при конфликт на интереси и тези средства ще бъдат приспаднати от следващи плащания към Прага.

Преди чешките избори Бабиш се опита да спечели гласоподавателите с опита си в европейската политика и с контактите си с европейските лидери. Но макар той да е бивш премиер и да има изградени връзки в ЕС, малцина в съюза искат Бабиш да наследи и без това създалия трудности досегашен президент Милош Земан, който до началото на войната в Украйна искаше по-близки отношения с Русия. "Въпреки че Бабиш обича да се хвали, че има телефонния номер на всеки в ЕС, той никога не е бил възприеман като човек на компромиса в Брюксел. ЕС е по-скоро карта за игра за него, която той или използва, за да преувеличи личните си умения и влияние, или да си намери изкупителна жертва, отговорна за трудностите на хората", каза пред Politico пожелал анонимност европейски дипломат.

Изданието Hospodářské noviny твърди, че ако Бабиш спечели втория тур, той би поискал да е чешкият представител на срещите на високо равнище в ЕС. До момента тази функция се изпълнява от министър-председателя и сред европейските представители липсва ентусиазъм относно евентуална промяна. Според председателя на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер "никой не чака на европейско ниво Бабиш". "Той е съюзник на Виктор Орбан - приятел на Путин", посочва Вебер в отговор на въпрос на Euractiv.

Освен това Бабиш се е изказвал критично към структурите на ЕС, като например е наричал ЕП "безсмислен". Което само допринася за недобрата му репутация сред много европейски депутати.

Среща с Макрон

Като че ли френският президент Еманюел Макрон не се вписва в тази тенденция. Изненадващо, още преди провеждането на първия тур на чешките избори Бабиш го посети в Париж. Причината е, че те са членове на една и съща група в ЕП - "Обнови Европа".

"Разбира се, обичайно е политически свързани партньори да се подкрепят взаимно преди избори. Всяка такава подкрепа обаче трябва да има своите политико-културни граници", коментира пред Euractiv бившият вицепрезидент на ЕП Павел Теличка. Според него решението на Макрон да приеме Бабиш само няколко дни преди президентския вот в Чехия е неправилно. "Макрон приема популистки кандидат, с когото не споделя много възгледи и ценности и който е заподозрян в нечестни икономически практики в страната си", обобщава Теличка.

Бабиш не пропусна да се възползва от ситуацията, като след срещата благодари на Макрон в Twitter за гостоприемството: "Радвам се, че най-важният политик в Европа намери време за мен и че имаме толкова приятелски отношения." Въпреки това говорител на френския президент заяви, че визитата не трябва да бъде разглеждана като израз на подкрепа към бившия чешки премиер, макар и да не даде обяснение защо тогава той въобще е бил в Париж.