🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК окончателно глоби Чехия заради конфликти на интереси на бившия премиер Бабиш

Възможно е подобни схеми да се случват и в други държави, казва изпълнителният орган на ЕС, без обаче да влиза в детайли

ЕК започна разследването си и след граждански протести в Чехия през 2018 г. с искане на оставката на тогавашния премиер Бабиш
ЕК започна разследването си и след граждански протести в Чехия през 2018 г. с искане на оставката на тогавашния премиер Бабиш
ЕК започна разследването си и след граждански протести в Чехия през 2018 г. с искане на оставката на тогавашния премиер Бабиш    ©  Shutterstock
ЕК започна разследването си и след граждански протести в Чехия през 2018 г. с искане на оставката на тогавашния премиер Бабиш    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • ЕК установи конфликт на интереси при разпределението евросредствата в Чехия за последните два програмни периода.
  • В резултат бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще бъде съден, а ЕС ще приспадне тези суми от бъдещи плащания за страната.
  • ЕК смята, че проблемът с подобни казуси може да е по-мащабен и да засяга и други страни членки.

Най-високопоставената политическа фигура в Европейския съюз, уличена в злоупотреби с еврофондове, вече е официално потвърдена - бившият чешки премиер Андрей Бабиш.

Както го формулира чешкият министър на регионалното развитие Иван Бартош от Пиратската партия, Европейската комисия (ЕК) е приключила разследването си за неправомерното отпускане на субсидии на субекти, които не отговарят на изискванията, включително някои, свързани с Бабиш. На 20 юли службите на комисията изпратиха четвърто последващо писмо, с което окончателно завършват одита.

Средствата, за които е установено, че са раздадени в конфликт на интереси, ще бъдат приспаднати от бъдещи европейски плащания за страната, а новото правителство вече е успяло да предприеме необходимите стъпки да не се допускат отново подобни случаи.

Чехия ли обаче е единствената страна, засегната от този тип проблеми? Отговорът очевидно е не, но ЕК не дава детайли.

Странният случай на Андрей Бабиш

В разследването, продължило около три години, комисията откри конфликт на интереси, включително и при подпомагане на пекарна, която Бабиш прехвърля на доверителни фондове. Одит на ЕК веднага установява, че през тези доверителни фондове Бабиш "директно" и "индиректно" е упражнявал контрол върху компанията - майка Agrofert, докато заема висш политически пост, без да се опитва да прикрие това.

Agrofert е един от най-големите работодатели в страната в селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, химикалите и медиите. Организацията е успяла да получи десетки милиони евро под формата на директни плащания за земеделските стопанства - които не са били предмет на разследванията на ЕС - както и по-малки суми за проекти за развитие и конкурентоспособност. В резултат на това одитът на ЕК потвърждава, че "всички безвъзмездни средства", отпуснати на Agrofert от февруари 2017 г., нарушават правилата за конфликт на интереси.

В резултат прокуратурата повдигна обвинение на бившия чешки премиер за измама с евросубсидии. Това стана възможно, след като наскоро парламентът свали имунитета му като депутат във връзка с предполагаемо участие в измама за 2 млн. евро. Говорител на прокуратурата заявява, че има двама обвиняеми - единият е "извършил престъплението със субсидиите, навредило на финансовите интереси на ЕС", а другият обвиняем е съучастник.

Удържани от новите средства

Вместо да върне парите на комисията, тези средства ще бъдат приспаднати от предвидената за Чехия сума за период 2021 - 2027 г., когато бъдат одобрени новите програми, каза министърът на регионалното развитие Барто.

Той добавя, че сегашното правителство е прокарало промени в законодателството, за да предотврати бъдещи конфликти на интереси. Сред мерките са и промени в закона за регистъра на реалните собственици на фирми. "Всички препоръки от направения одит са изпълнени. По-специално органите на Чехия са предприели адекватни мерки за укрепване на своите системи за управление и контрол, за да намалят рисковете от конфликт на интереси, включително за дружества, принадлежащи към доверителни фондове", потвърдиха за "Капитал" източници от ЕК.

Може ли историята да се повтори и в други страни

Одитният доклад за Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд в Чехия бе публикуван още преди година от ЕК. Последваха размяна на писма с чешкото правителство за изчистване на възникналите въпроси по него. "Подобни доклади не са практика на комисията, но взехме предвид големия обществен интерес към този случай, искането на Европейския парламент и препоръката на Европейския омбудсман", казва комисарят по бюджета Йоханес Хан.

"Конфликти на интереси като този в Чехия могат да бъдат нещo повече от нарушение на финансовите правила за европейския бюджет. Може също така да става въпрос за незачитане на върховенството на закона и евентуално прилагане на механизма за условност, особено ако правилата за споделено управление и финансовите корекции не са в състояние да защитят адекватно бюджета на съюза", казва още Йоханес Хан.

Според служител в ЕК проблемът може да е по-мащабен. "Има истинска загриженост, че рисковете, които се появиха около Agrofert, могат да бъдат повторени с други компании", добавя той.

Комисията обмисля и други начини за подобряване на защитата на финансовите интереси на ЕС. Един от вариантите е изключване от европейско финансиране на онези икономически оператори, които се облагодетелстват от конфликт на интереси. "Неразрешените конфликти на интереси засягат доверието в съюза и затова сме предприели и сме планирали редица мерки за справяне с това. Така че позволете ми да ви уверя, че основният приоритет на комисията е да защити парите на данъкоплатците и тя ще предприеме всички възможни мерки за това", посочи комисарят по бюджета.

От Европейската комисия разполагат и с други инструменти за действие към момента - одитите на Европейската служба за борба с измамите OLAF и системата за ранно откриване EDES.