🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Африканските държави обсъждат какво да правят с Нигер

Организацията ECOWAS иска да разреши конфликта с нигерската хунта чрез дипломация, но войната не е изключена

ECOWAS ще се събере извънредно този четвъртък, за да обсъди какви стъпки да бъдат предприети с цел възстановяване на демокрацията в Нигер и отстраняване на хунтата
ECOWAS ще се събере извънредно този четвъртък, за да обсъди какви стъпки да бъдат предприети с цел възстановяване на демокрацията в Нигер и отстраняване на хунтата
ECOWAS ще се събере извънредно този четвъртък, за да обсъди какви стъпки да бъдат предприети с цел възстановяване на демокрацията в Нигер и отстраняване на хунтата    ©  Reuters
ECOWAS ще се събере извънредно този четвъртък, за да обсъди какви стъпки да бъдат предприети с цел възстановяване на демокрацията в Нигер и отстраняване на хунтата    ©  Reuters

Западноафриканските държави и водещите световни сили се надяват, че конфликтът с лидерите на преврата в Нигер все пак ще може да бъде разрешен чрез дипломация и без военна интервенция, пише Reuters. Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) ще се събере извънредно този четвъртък, за да обсъди какви стъпки да бъдат предприети с цел възстановяване на демокрацията в Нигер и отстраняване на хунтата, която насилствено пое властта в страната на 26 юли.

Ръководителите на преврата твърдят, че независимо от наложените им от ECOWAS санкции и прекъсването на финансовата подкрепа от западните държави те няма да отстъпят и да върнат президента Мохамед Базум на поста му. Хунтата, начело с генерал Абдурахаман Тиани, който беше главният охранител на Базум, игнорира крайния срок от 6 август, даден й от ECOWAS, след който трябваше да се откаже от властта.

Генерал Тиани отстрани Базум от поста му чрез преврат на 26 юли с подкрепата на нигерската армия, след месеци напрежение между президента и главния му охранител. Седмата насилствена смяна на властта в Западна и Централна Африка за последните три години привлече световно внимание заради икономическото и стратегическото значение на Нигер, където се преплитат интересите на САЩ, Русия, Европа и Китай. Бившата френска колония е най-голямата като площ западноафриканска държава, където има богати залежи на петрол и уран.

Военната намеса - скъпа, рискова, но вероятна

"Няма съмнение, че дипломацията е най-добрият начин да се разреши тази ситуация", коментира американският държавен секретар Антъни Блинкен. Той добавя, че САЩ подкрепя ECOWAS в усилията му да върне Базум на власт и потвърди намеренията на Белия дом да разреши конфликта чрез преговори. Американският зам. държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд посети нигерската столица Ниамей в понеделник и се срещна с представители на военната хунта. "Честните и трудни" разговори не доведоха до консенсус. "Те са доста твърди във вижданията си как искат да процедират. Тези виждания не съвпадат с конституцията на Нигер", коментира пред Reuters Нюланд след края на разговорите.

Хунтата начело с генерал Абдурахаман Тиани игнорира крайния срок от 6 август, даден й от ECOWAS, след който трябваше да се откаже от властта.

ECOWAS заемат по-остра позиция относно нигерския преврат в сравнение с други предишни узурпирания на властта в Африка. Началниците на отбраната от държавите в регионалния блок достигнаха до съгласие този петък по план за военни действия, но потвърждават, че стратегическите решения ще бъдат взети от държавните глави и до сила ще се прибегне само в краен случай. Военна намеса от страна на ECOWAS допълнително може да дестабилизира целия регион.

"Блокът разбира, че военната интервенция ще бъде много скъпа, без гаранция за успех в дългосрочен план и със значителен риск от ескалиране до регионална война", коментира Бен Хънтър, анализатор от Verisk Maplecroft. И обобщава: "Това е фундаментално извън интереса на регионалните държави."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 2

    Как би ви прозвучало заглавие: "Балканските държави обсъждат какво да правят с България"?
    Заплашително? Да!
    Несправедливо? Да!
    Незаконно придобиване? Да!

    Всъщност въпросните "африкански държави" са настойчиво подсетени от тия, дето правят предложения, на които не може да се откаже (Вашингтон) да им извадят кестените от огъня. Поредната американска прокси война на хоризонта. Този път африканци ще убиват африканци за американските национални интереси...

    Обикнатите авторизации по Reuters не добавят яснота по въпроса за случващото се в Нигер. Напротив, обичайно набутват ситуацията там в пропагандно черно-бяло русло.
    Военните, които се опитват да измъкнат една от най-богатите по залежи, но на едно от последните места в класацията по бедност страни в света - Нигер, от ужасяващата колониална зависимост, са обявени от мейнстрийм медиите за лошите.
    Добрите са тези, които като в робските времена продължават да експлоатират богатствата на Нигер и оставят населенито му без достъл до вода, до електричество, до образовение - Френската република.

    Франция е закрила абсолютно всички находища на уран на своя територия, защото добивът замърсява средата и радиоактивността убива работещите и осигурява 40% от нужното ѝ гориво за АЕЦ и за военните от находищата в Нигер, които са собственост от десетилетия на френската компания Orano.

    Нигер и страните от района нямат местни валут. Общата им валута е някакъв измислен френски колониален франк, чиито курс се определя от Париж, естествено. Суровините от Западна Африка са евтини, а стоките от Франция - скъпи.
    Класически колониализъм!

    Ето срещу това вдигна оръжие армията в Нигер.
    И прокси войната на Запада, който ще направи всички възможно осъзнаването на нигерците да бъде задавено в кръв, за да не се разпространи по континента е очаквано да се случи.
    Във френските и американските бази в Нигер има около 3 хил. военни, но те ще са на втора линия.
    "Борбата за демокрация", разбирай за запазване на колониализма, ще се фоди формално от ЕКОВАС, която по замисъл е ИКОНОМИЧЕСКА организация, а не местно Нато!
    Но кой ти гледа тия неща, когато вторият суровинен стълб на Запада (след Русия) започва да се клати!

    Погледнете фотографията: бяло,синьо, червеното знаме, което веят нигерци не е франското колониално, а руското, което се възприема в Централна и Западна Африка като алтернатива на влачещия се там колониализъм.

    Нямам представа може ли нормален човек в първата четвърт на ХХI в да подкрепя колониализма и деленето на страните и хората на две групи - на златен милиард и на ненужните шест?!

    Нередност?
  • 2
    st.stoyanov avatar :-P
    st.stoyanov

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Много лоши тези французи ,

    Нередност?
Нов коментар