Как Русия си купува сфера на влияние в Африка

Мека сила, продажби на оръжия и омраза към Франция правят Москва ключов геополитически играч в региона

Миналия месец руският външен министър Сергей Лавров направи обиколка в Африка
Миналия месец руският външен министър Сергей Лавров направи обиколка в Африка
Миналия месец руският външен министър Сергей Лавров направи обиколка в Африка    ©  Reuters
Миналия месец руският външен министър Сергей Лавров направи обиколка в Африка    ©  Reuters
Темата накратко
  • Русия от години опитва да запълни вакуума, оставен от Франция.
  • ЦАР е първият успех на Кремъл в Африка.
  • Военни от "Вагнер" са ситуирани в различни африкански страни.

Преди година руската армия нахлу в Украйна, като това беше част от дългогодишен план на президента Владимир Путин. През 2014 г. той анексира Крим, като това се оказа едва първата крачка към постигането на желанието на руската власт - контрол над цяла Украйна.

Макар на пръв поглед да изглежда, че Русия е концентрирала цялото си внимание върху украинския регион, всъщност това не е напълно вярно. Още от времето на Съветския съюз Москва има сериозни геополитически амбиции на най-изненадващия континент - Африка.

Напълно логично тази политика се основава на антиевропейски настроения - които са най-силни срещу Франция, продажби на оръжия и мека сила. "Става въпрос за отслабване на Европа и отваряне на фронт, където Европа и Франция се възприемат като уязвими", казва старши съветник на Еманюел Макрон пред Financial Times.

Африканските амбиции на Москва

Русия концентрира усилията си в така наречения колан на преврата, който обхваща региона от Мали до Судан. Това си личи и при гласуването в ООН за осъждане на руската инвазия в Украйна, като Сенегал, Алжир, Мали, Централната африканска република (ЦАР), Судан, Южен Судан, Руанда и други се въздържаха.

Един от най-добрите примери за руската сфера на влияние е ЦАР. Русия финансира възстановяването на стенописи и нова фасада за разрушена православна катедрала. Страната дари 6000 долара за изграждане на училищна класна стая, в която 60 деца, всички сираци от гражданската война на страната, получават основно обучение по руски език. В страната има ситуирани около 1500 войници от небезизвестната група "Вагнер", има и руски мини за злато и сребро. Един старши западен дипломат в африканската страна описва родината си като предястие за африканските амбиции на Москва. "Надига се хибридна война, казва дипломатът. И ние сме в нея", добави той пред FT.

Силви Баипо-Темон, външният министър на ЦАР, вижда връзка между възприетите грешки на Франция и руските успехи. Тя обвинява Франция, че не успява да успокои страната при предишната военна намеса - операция "Сангарис", която рязко приключи през 2016 г. Русия "любезно предложи да предостави оръжия", казва тя. Последният контингент от френски войници напусна страната миналия месец: "Тъй като природата се отвращава от вакуум, Русия пристигна", добавя тя.

Много влияние срещу малко пари

"Русия беше зрелищно успешна", казва Питър Фам, американски специален пратеник на Сахел по време на администрацията на Тръмп и сега в Атлантическия съвет. "Техният дипломатически подход към региона е да разглеждат опортюнистично къде за много малко разходи те могат да спечелят точка срещу Запада", добавя той пред FT.

Руското навлизане първоначално минава някак незабелязано от Запада, който е много по-притеснен от амбициите на Китай в Африка. Но докато търговията между Русия е Африка възлиза на едва 15.6 млрд. долара през 2021 г. по данни на МВФ - докато тази с Китай е 254 млрд. долара - Москва успява да упражнява далеч по-осезаемо влияние.

Москва се разрази особено силно в Сахел - политически нестабилна ивица от полупустиня, която минава на юг от Сахара. В няколко страни, които се борят с джихадистки бунтове, превратите са инсталирали военни правителства, които са с ясно изразени предпочитания към Москва и неблагоприятно отношение към Франция.

През септември Абдулай Майга, временно изпълняващ длъжността министър-председател на военното правителство на Мали, използва реч в ООН, за да осъди "френската хунта" и да похвали "примерното и ползотворно сътрудничество между Мали и Русия". През същия месец генералите в Буркина Фасо иззеха властта за втори път от осем месеца, като демонстранти дори тогава развяваха руски флагове на митингите си.

Нана Акуфо-Адо, президентът на съседна Гана, твърди, че новата хунта на Буркина Фасо вече се е насочила към руските наемници от "Вагнер", за да се бори с джихадистите. "Днес руските наемници са на северната ни граница", каза той през декември. Правителството на Буркина Фасо отрича обвиненията, но през януари, без предупреждение дава на френските войски, разположени в страната от 2018 г., едва един месец за напускане.

Най-зашеметяващият успех на Русия дойде в Мали, където полковник Асими Гоита, лидер на военната хунта, следва примера на действие от ЦАР. Той също така е сключил договор за наемници на "Вагнер", които са ключова част от борбата с бунтовниците от "Ал Каида" и "Ислямска държава". Посланикът на Франция беше изгонен през 2021 г. Френските войски, които се намесиха през 2013 г. по покана на Бамако да се борят с ислямистите, заплашващи да извършват преврат в страната, се оттеглиха в съседен Нигер през август.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 8
    • + 9

    "Омраза към Франция", пише. И бих попитал: как се създава подобно настроение? Ами с няколко века колониализъм, роботърговия и зверска експлоатация!
    Лавров твърде успешно прави в Африка Незапад. И не е само Мали. В Незапада са и Чад, и Кот дИвоар, и Судан, и Буркина Фасо - цяла Субекваториална (бивша Френска) Африка.
    Засега. По на юг е китайската зона.
    Западната изтъ-ъ-ънява все повече...

    Нередност?
  • 2
    xaq36646886 avatar :-|
    xaq36646886
    • - 8
    • + 9

    Ами кой им е крив на западняците, че със своята некадърност и лакомия са изгонени и от Африка? Но всъщност Русия, борейки се ефективно с радикалния ислям, пази и Запада - също като в Сирия.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 6

    Елементарен психологически похват е да се унизи противника. Затова и твърдението, че "Русия купува Африка".
    Всъщност с какво Русия купува Африка?
    С рубли?
    Или като им продава оръжие? Че № 1 в света по продажба (авансово, гоздини по-рано - справка БГ Ф-16) на оръжие са САЩ! Те по логиката на автора трябва отдавна да се изкупили половината свят и да продължават!

    Това, което горе го няма е, че освен англосаксите от Канада, Ню Зилънд и страната на кенгурата, завлядяната след Втората война Япония и Гемания и бившите европейски колониални империи - Британия, Испания, Португеза, Франция, Белгия, Холандия, Италия и палашите от бивша Съветска ост Европа, останалата част на света гледа с определени резерви на опитите за възстановяване на US хегемонията.

    Пише ли горе, че Борел ходи по стъпките на Лавров из Африка?
    Какво ли обещава - човеколюбив колониализъм ли?

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 3

    Колега, страните, които изброяваш, са на първо място във всички класации по качество на живот на населението. Последни в тези класации са Киргизия, Туркменистан и Северна Корея. Случайност? Не мисля, както казват любителите на конспиративни теории.. Нищо общо няма с руския ботуш. Който, както знаем от личен опит, е скъп и доста миризлив.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-?
    masay

    До коментар [#4] от "Венцеслав Ралев":

    Не знам на кого викаш "колега". Аз това обръщение го свързвам с Борисов.
    Докторът горе ТИ го е обяснил - бившите колониални империи са богати, защото са грабили векове. Какво не си разбрал?

    Нередност?
  • 6
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2

    Ами викам колега на д-р Д. Що, проблем ли е? И моля да ми обясниш - къде са имали колонии Япония, Южна Корея, Швейцария, Норвегия и Финландия? И от кого точно и какво са грабили? Кажи, да чуем.

    Нередност?
Нов коментар