🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колумбийската продукция на кока е на рекордни нива

Политиците в страната са разединени как да продължат битката с наркотиците

Растението кока се използва за производството на кокаин
Растението кока се използва за производството на кокаин
Растението кока се използва за производството на кокаин    ©  Reuters
Растението кока се използва за производството на кокаин    ©  Reuters
Темата накратко
  • Миналата година 230 хил. хектара земя в Колумбия са били насадени с кока, което показва увеличение от 13% в сравнение с 2021 г.
  • Потенциалният износ на кокаин е достигнал най-високата си точка от две десетилетия, скок с 24% от миналата година.
  • Ключовият въпрос за колумбийското правителство е дали може да се възползва от ниските цени, докато фермерите търсят заместител за своите посеви кока.

Производството на кока, основната съставка в кокаина, е на рекордно високо ниво в Колумбия. Това твърдение се съдържа в доклад на ООН, публикуван тази седмица. Той идва в момент, в който лявото правителство в Богота обмисля как да се справи с проблема с наркотиците в страната, пише Financial Times.

Миналата година 230 хил. хектара земя са били насадени с кока, което показва увеличение от 13% в сравнение с 2021 г., според годишния доклад на Службата на ООН за контрол на наркотиците и превенция на престъпността (UNODC). Докладът също така констатира, че потенциалният износ на кокаин е достигнал най-високата си точка от две десетилетия, скок с 24% от миналата година, достигайки 1738 тона.

"Притеснително е, че всяка година има увеличение на реколтата кока в държавата", казва Кандис Уелш, регионален директор на UNODC. Тя добавя, че продукцията е най-развита в южната гранична провинция Путумайо.

Борба или не точно

Президентът на Колумбия Густаво Петро призова правителството да преосмисли методите си за борба с наркотиците. И описва милитаризирания подход, предприет от неговите предшественици и от САЩ, като грешка, която криминализира бедни фермери, вместо да възприема кокаина като здравен проблем.

"Време е да възстановим надеждата и да не повтаряме кървавите и свирепи войни, погрешно наречени "война срещу наркотиците", възприемането на наркотиците като военен проблем, а не здравен проблем за обществото", каза Петро по време на среща за справянето с трафика на наркотици в колумбийския град Кали преди дни.

Междувременно администрацията на Петро води опити за мирни споразумения с наркотрафикантски организации и въоръжени групи, които разчитат на наркотиците, за да финансират политическите си амбиции. Продукцията на кока в Колумбия за кратко спада между 2017 и 2020 г., заради демобилизирането на лявата партизанска група на Революционните въоръжени сили.

Въоръженият конфликт в държавата между правителството, леви партизански групи, десни паравоенни организации и наркотрафиканти е довела до смъртта на поне 450 хил. души през последните 60 години. Нестор Осуна, министър на правосъдието, коментира пред репортери, че успехът на правителството "трябва да бъде мерен по намаляването на насилствените престъпления и бедноста в регионите, където коката се култивира".

Според анализатори, цената на коката е спаднала със 70%, поради пренасищане на пазара. Елизабет Дикинсън, старши анализатор за Колумбия в Международната кризисна група, казва, че ключовият въпрос за колумбийското правителство е дали може да се възползва от ниските цени, докато фермерите търсят заместител за своите посеви кока. "Ако пропуснем тази златна възможност, ще поставим основата на още много години на насилие и конфликти, подхранени от търговията с наркотици", казва Дикинсън.