Greenpeace: Океанското споразумение трябва да влезе в сила възможно най-бързо

Договорът трябва да бъде ратифициран от още 60 държави

Reuters    ©  Reuters

Повече от 100 държави сключиха договор през юни месец с цел опазване на океанското биоразнообразие и защита на международните води от човешка дейност и ефектите на климатичната криза. В доклад на екологичната организация Greenpeace се съобщава, че правителствата нямат време за губене относно имплементирането на договора и по него трябва да се действа веднага. Договорът обаче все още не е ратифициран от над 60 законодателни органа на различните страни, пише Reuters.

Преговорите между държавите бяха под егидата на ООН и се проведоха в Ню Йорк. Решението е смятано за ключова стъпка към изпълняването на глобалната цел - известна още и като "30 до 30" - 30 % от сушата и водите на планетата да са защитени на база на общи регулации до 2030 г.

В защита на океана

Договорът ще обособи океански региони, в които риболов и други дейности, вредящи на биоразнообразието, ще са забранени. За да бъде имплементирано съгласието обаче, то трябва да бъде ратифицирано от 60 държави.

Greenpeace твърдят, че времетраенето на риболова в международните води е скочил с 8.5 % от 2022 г. и с до 22.5 % в райони, които се нуждаят от специално внимание и защита. Докладът на организацията описва и скок по линия на неустойчивите практики, в резултат на което животински видове като например рибата от вида тихоокеански червен тон са загубили 90% от популацията си за последните 30 г.

Международни води се водят близо 60% от световните океани, но няма установени регулации на глобално ниво, които да ги защитават от човешка дейност или климатични промени. Морските температури поставиха нов рекорд от 21.1 градуса през април, а проблемите с пластмасата, петрола и шумовото замърсяване на са овладени, алармира екологичната организация. Според Greenpeace договорът за опазване на международните морета трябва да бъде имплементиран най-късно до 2025 г., за да бъде постигната целта. Следващото предизвикателство пък ще е финансирането на действията по прилагането му.

"Ние вярваме, че повече от 60 държави възнамеряват да подпишат договора на събранието на ООН на 20 септември, което ще изпрати сигнал за продължаващото глобално единство", коментира Крис Торн, служител в Greenpeace. И обобщава: "Постигането на "30 до 30" означава повече от 11 млн. кв. км. да бъдат защитавани всяка година от сега до 2030 г., защото няма време за губене."