🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 230 мафиоти в Италия получиха 2200 години затвор

Това е най-големият процес срещу организираната престъпност в страната от десетилетия

Мегапроцесът се проведе в специална съдебна зала с повишена сигурност в южния регион Калабрия.
Мегапроцесът се проведе в специална съдебна зала с повишена сигурност в южния регион Калабрия.
Мегапроцесът се проведе в специална съдебна зала с повишена сигурност в южния регион Калабрия.    ©  Reuters
Мегапроцесът се проведе в специална съдебна зала с повишена сигурност в южния регион Калабрия.    ©  Reuters

Италиански съд осъди повече от 230 души, включително бивш депутат от партията на починалия премиер Силвио Берлускони, за участие в мафията ндрангета. Така приключи най-големият процес срещу организираната престъпност в страната от десетилетия насам, съобщава Financial Times.

Мегамафиотският процес, проведен в специална съдебна зала с повишена сигурност в южния регион Калабрия, изправи пред съда повече от 330 души по обвинения в участие или подпомагане на мафията, включително в трафик на наркотици, изнудване, подкупи и кражби. Около 100 от обвиняемите бяха оправдани.

Процесът беше съсредоточен върху т.нар. семейство Манкузо - клан на базираната в Калабрия ндрангета, която отдавна е засенчила сицилианската коза ностра като най-известната и мощна организирана престъпна група в Италия.

Пипалата на престъпната ндрангета се простират от Западна Африка до Южна Америка и контролират по-голямата част от търговията с кокаин в Европа. Глобалният оборот на групировката се оценява на 50 млрд. евро (54.7 млрд. долара) на година, а наркотрафикът се извършва най-вече от южното пристанище Gioia Tauro, наричано от властите "нервния център" на организацията.

Съдът осъди в понеделник Саверио Рационале и Доменико Бонавота, босове на ндрангета, на 30 години зад решетките. Други лидери на мафията, с прякори като Вълка, Дебелака и Музиканта, получиха от 17 до 28 години затвор.

Сред осъдените беше и адвокатът Джанкарло Пители, обвинен в предаване на информация и сътрудничество с мафиотската групировка. В миналото Пители беше депутат от Forza Italia, партията, основана от Берлускони и част от дясната управляваща коалиция на премиера Джорджа Мелони. Член на влиятелната финансова полиция на Италия и лейтенант от полицията също бяха осъдени за престъпления.

Повечето от осъдените бяха арестувани като част от масираната акция през декември 2019 г., след близо три години разследване в различни части на Италия. Те все още могат да обжалват присъдите си пред висши съдилища. "Разрастването на престъпната организация беше толкова утвърдено, толкова обезпокоително, че засягаше всички аспекти на обществото и икономиката", коментира пред Financial Times Винченцо Капомола, директорът на прокуратурата, занимавала се със случая. Прокурорите изразиха задоволство от развоя на делото, въпреки че много от присъдите бяха по-кратки от поисканите.

Въпреки безпрецедентния размер процесът не е в състояние да направи голям пробив в престъпната организация, която продължава да действа. През май властите в няколко страни в Европа и Латинска Америка задържаха 150 души и иззеха 23 тона кокаин, след като години наред разследваха ндрангета. Организацията е описвана от Италианската дирекция за борба с мафията като "истинска престъпна холдингова компания с много важно международно значение".