САЩ свършват парите за Украйна до края на годината

Ако не бъде приет нов пакет от помощи, Киев ще започне да изпитва сериозни трудности

Едва 3% от вече одобрената помощ за Украйна са останали налични, като Белият дом умишлено забавя темпа на доставки.
Едва 3% от вече одобрената помощ за Украйна са останали налични, като Белият дом умишлено забавя темпа на доставки.
Едва 3% от вече одобрената помощ за Украйна са останали налични, като Белият дом умишлено забавя темпа на доставки.    ©  Reuters
Едва 3% от вече одобрената помощ за Украйна са останали налични, като Белият дом умишлено забавя темпа на доставки.    ©  Reuters

Директорът на Службата за управление и бюджет в САЩ Шаланда Йънг предупреди политическите лидери, че парите, които са предвидени за подпомагане на Украйна, ще свършат до края на годината. Според нея евентуален провал при подсигуряването на пари за Киев ще постави страната в изключително тежка ситуация във войната с Русия.

"Без действия на Конгреса до края на годината ще изчерпим ресурсите си, за да набавим повече оръжия и оборудване за Украйна и да предоставим оборудване от военните запаси на САЩ", пише Йънг до политическите лидери на двете партии. "Няма магически съд с финансиране, който да посрещне този момент. Свършихме парите - и почти свършихме времето", добавя тя, цитирана от Financial Times.

Създалата се ситуация определено е от полза за руския президент Владимир Путин, защото за втора поредна зима украинската армия ще изпитва недостиг на боеприпаси. Освен това Кремъл увеличи атаките през последния месец, като целта е да бъде поразена енергийната инфраструктура на страната в началото на зимата.

Американският конгрес досега е отпуснал 111 млрд. долара за подпомагане на Украйна, включително 67 млрд. за финансиране на военни поръчки, 27 млрд. за икономическа и гражданска помощ и 10 млрд. за хуманитарна помощ. Йънг пише, че всичко, с изключение на около 3% от военното финансиране, е било изчерпано до средата на ноември.

Администрацията на президента Джо Байдън каза, че е забавила темпото на доставки на военна помощ за Киев през последните седмици. Причината за това е да се разтегне периодът на доставки, за да може в това време Конгресът да одобри отпускането на нови средства.

"Ние нямаме пари, за да подкрепим Украйна в тази битка", написа Йънг. "Това не е проблем за следващата година. Времето да помогнем на демократична Украйна да се бори срещу руската агресия е точно сега. Време е Конгресът да действа", пише тя, цитирана от AP News.

Задава ли се нов пакет от помощи?

През октомври президентът Байдън поиска от Конгреса да одобри пакет на стойност 106 млрд. долара, като средствата биха били насочени към Украйна, Израел и други важни точки от външната политика на Вашингтон. За Киев са предвидени 61 млрд. долара от общата сума, като тези средства ще бъдат разделени както за военни и икономически нужди, така и за хуманитарна помощ.

Одобрението на предложението на Байдън обаче въобще не е гарантирано. Главната причина за това е нарастващото нежелание на републикански политици да се отпускат нови пари за Украйна. Макар те да са главните противници на инициативата, голяма част от противопоставилите се републикански представители са готови да променят позицията си по въпроса. Това би се случило, ако администрацията на Байдън приеме нови процедури за имиграция и убежище, за да се намали броят на хората без документи, пристигащи в САЩ през границата с Мексико.

В същото време Камарата на представителите, която е контролирана от Републиканската партия, прие самостоятелен пакет за помощ за Израел, който води война с "Хамас" в Газа. Белият дом продължава да твърди, че всички приоритети трябва да бъдат изпълнени, но дали това ще се случи, предстои да се разбере.

Част от писмото на Йънгq изглеждаq отговаря директно на представителите на Републиканската партия, които са против ново подпомагане на Украйна. Според неяq ако новият пакет бъде одобрен, американската икономика неизбежно ще усети позитивно влияние. "Въпреки че не можем да предвидим точно на кои американски компании ще бъдат възложени нови договори, знаем, че финансирането ще бъде използвано за придобиване на усъвършенствани способности за защита срещу атаки срещу цивилни в Израел и Украйна - например системи за противовъздушна отбрана, построени в Алабама, Тексас и Джорджияq и жизненоважни подкомпоненти, доставени от почти всичките 50 щата", каза тя, цитирана от FT.