Камарата на представителите на САЩ най-накрая ще гласува нова помощ за Украйна и Израел

Законите обаче ще са отделни за всяка страна, а не като пакет, както беше одобрено от Сената

Говорителят на Камарата на представителите Майк Джонсън ще внесе предложенията за помощ до края на седмицата.
Говорителят на Камарата на представителите Майк Джонсън ще внесе предложенията за помощ до края на седмицата.
Говорителят на Камарата на представителите Майк Джонсън ще внесе предложенията за помощ до края на седмицата.    ©  Reuters
Говорителят на Камарата на представителите Майк Джонсън ще внесе предложенията за помощ до края на седмицата.    ©  Reuters

Атаката на Иран срещу Израел в събота накара говорителят на Камарата на представителите в САЩ Майк Джонсън да заяви, че до края на седмицата воденият от него орган ще гласува изпращането на още помощ към Украйна и Израел. Макар помощният пакет да беше одобрен от Сената още през февруари, до момента Джонсън отказваше да вкара въпроса в дневния ред.

Съгласието на говорителя се дължи на това, че законопроектът няма да бъде гласуван като едно цяло, а ще бъде разделен на четири по-малки текста. Причината за това е, че сериозна част от републиканските конгресмени са против осигуряването на нови безвъзмездни средства и оръжия за Украйна, докато подкрепата за Израел продължава да е голяма.

Един от най-големите противници на подновеното подпомагане на Киев е кандидатът за президент Доналд Тръмп, като отношенията между него и Джонсън са много добри. В края на миналата седмица Джонсън пътува до Мар-а-Лаго, за да се види с Тръмп, който по-късно каза пред репортери, че "разглежда" законопроект за помощ за Украйна. Тръмп не коментира веднага последното предложение на Джонсън за разделяне на помощите.

Освен помощ за Украйна и Израел другите два проектозакона, които ще се гласуват от представителите, са изпращане на помощ за Тайван на фона на завишеното напрежение с Китай и отделни външнополитически приоритети на Републиканската партия.

Натиск

Джонсън се бори да намери изход от ситуацията на фона на разногласия сред републиканци и демократи относно спешната помощ за Украйна и Израел. Иранското нападение над Израел, което дойде като отмъщение за удара срещу иранско консулство в Сирия по-рано този месец, увеличи натиска върху Джонсън да проведе гласуване на законопроекта в Сената тази седмица. Поддръжниците на законопроекта на Сената смятат, че той има достатъчно подкрепа, за да бъде приет в камарата.

Поставянето на помощта за Украйна за гласуване носи заплаха от прекратяване на шестмесечния му мандат като председател, който беше определен от вътрешни борби на Републиканската партия, които хвърлиха долната камара в неразбории. Минималното мнозинство на републиканците в Камарата на представителите принуди Джонсън многократно да разчита на демократите, за да прокара важно законодателство, което доведе до сериозно недоволство от страна на някои консерватори. Конгресменът Марджъри Тейлър Грийн, републиканец от Джорджия, заплаши да предизвика гласуване за отстраняването на Джонсън, ако той продължи напред с пакета за помощ за Украйна. Подобно желание изяви и републиканецът Томас Маси, който заяви, че е готов да оглави подобно искане. "Няма да подавам оставка", каза Джонсън пред репортери, цитиран от CNN. "И според мен е абсурдна идея някой да внесе предложение за освобождаване, когато ние просто сме тук, опитвайки се да си вършим работата", добави говорителя на камарата.

По този начин убеждението, че Джонсън ще трябва да търси подкрепа от Демократическата партия, изглежда все по-вероятно. Според говорителя обаче партията му "ще реши този проблем" и до подобен сценарий не би трябвало да се стига. Текстът на плана все още не е публикуван, така че демократите от Камарата на представителите все още преценяват дали да спасят Джонсън - или да се противопоставят и да притиснат републиканците, вместо това да приемат пакета от Сената от 95 млрд. долара, който Джонсън отказва да постави на обсъждане от два месеца. Демократите в Камарата на представителите се срещнаха във вторник сутринта, но информация относно решение на този етап няма.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да действа по законопроекта за допълнителна помощ по-рано в понеделник. Това стана ясно от бележки, с които приветства чешкия премиер Петр Фиала във Вашингтон. "Ангажирани сме да изпълним нашата част", каза Байдън, цитиран от Financial Times. "Но Конгресът трябва да приеме... нашия двупартиен законопроект за националната сигурност и те трябва да го направят сега", добавя президентът. От своя страна украинският президент Володимир Зеленски смята за "позор за света" предстоящото разглеждане в Конгреса на САЩ на проекта за предоставяне на военна помощ за Украйна отделно от тази за Израел. "Това е политика в чист вид. И ако трябва да съм честен - позор за света. Позор за демокрацията, за всички, които само говорят за демокрация", казва Зеленски. "Как така Иран успя да удари Израел, сега трябва да помагаме на Израел и да забравим за това, което се случва в Украйна. Това означава, че на всички им е все едно колко хора загиват в Украйна всеки ден", добавя президентът.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    Айде очаквано се почна да се разглеждат помощите на парче. Това означава две неща:
    - Помощта за Украйна може да бъде силно орязана и или обвързана със строги правила, условия и одити. Което ще я забави значително като краен резултат. Важното на двете камари е да мине тази за Израел, защото местното им лоби е много по-силно от това на Украйна.
    - Щом Камарата на представителите гласува друг формат на закона предложен от Сената, то след това трябва задължително съгласуване и гласуване наново на целия проект от Горната камара. Пак забавяне, а дотогава украинската икономика ще загуби и малкото стероиди с които беше тъпкана последните две години. Все повече излиза информация, че помощта на САЩ за Украйна не са официални обявените 67 милиарда долара, а над 130 милиарда долара. Като ги насложим с данните на института в Киел, общата помощ на Запада към Украйна набъбва до 307 милиарда евро или 98% от БВПто на страната за 2022 и 2023 г.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 1

    Видимо Биби е взел дедо Джо за заложник , опитвайки се да го впримчи в опита си за разпалване на война с персите, за да може да остане премиер и да не го водят с белезници по заседанията на Върховния съд на Израел в трите дела срещу него за корупция и злоупотреба с власт.

    Само това е причината (и мощното еврейско лоби, естествено) за пъргавото решение Конгресът да раздели "пакета помощи" за еврейската държава и Украина.

    И друго се вижда от инфото: управляващата (до края на годината) Дем.партия на САЩ продължава да налива милиарди единствено и само във ВПК. Което е закономерен резултат, защото всъщност в US управлява военно-промишленото лоби.

    Това в прав текст каза пред Конгреса и Блинкен: 90% от "помощите" за Украина остават във ВПК на САЩ. Пък останалите 10% се връщат отново в САЩ под формата на банкови сметки на украински лидери.
    В САЩ се заселиха всичките вождове на майдана: Арсения Яценюк, Олександър Турчинов, Олег Тягнибок и пр.
    С милионите си.
    Не в укр.гривни...

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Информацията в статията е непълна и в този смисъл подвеждаща.
    1. Помощта за Киев ще бъде отпусната едва когато влезе в сила законът за тоталната мибилизация в Украйна.
    2. Траншът всъщност ще е кредит. Което няма никакво значение, защото и така, и така Украйна е неплатежоспособна. Парите ще отиват директно в американските военни концерни.

    Нередност?
Нов коментар