🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хиляди протестираха в Белград с искане за анулиране на изборите

Полицията използва сълзотворен газ срещу привърженици на опозицията срещу проруския президент Александър Вучич

Изборите доведоха до политическо напрежение в Сърбия, която поддържа близки отношения с Русия, но се стреми и към членство в Европейския съюз
Изборите доведоха до политическо напрежение в Сърбия, която поддържа близки отношения с Русия, но се стреми и към членство в Европейския съюз
Изборите доведоха до политическо напрежение в Сърбия, която поддържа близки отношения с Русия, но се стреми и към членство в Европейския съюз    ©  Reuters
Изборите доведоха до политическо напрежение в Сърбия, която поддържа близки отношения с Русия, но се стреми и към членство в Европейския съюз    ©  Reuters

Полицията за борба с безредиците в Сърбия използва сълзотворен газ, за да попречи на стотици поддръжници на опозицията да влязат в сградата на градския съвет в Белград в неделя в знак на протест срещу широко разпространените според наблюдателите нарушения при гласуването на парламентарните избори миналия уикенд.

Популистката управляваща Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46.72% от гласовете според предварителните резултати на държавната избирателна комисия. В понеделник международната мисия за наблюдение заяви, че СПП е получила несправедливо предимство по време на кампанията поради пристрастие на медиите, неправомерно влияние на президента Александър Вучич и нарушения при гласуването като купуване на гласове.

Популисткият и проруски президент Вучич заяви, че протестите в неделя са били опит за сваляне на правителството, като предположи, че са били организирани от чужбина. Той обяви, че са арестувани повече от 35 души и че ще последват още задържания.

"Това беше опит за насилствено превземане на държавните институции на Република Сърбия", заяви Вучич пред проправителствената телевизия Pink TV.

Популистките власти в страната отрекоха да са фалшифицирали вота и определиха изборите за парламент и местни органи като честни. В неделя Вучич заяви, че твърденията за нередности при гласуването са откровени "лъжи", разпространявани от политическата опозиция.

Вучич изказа предположение, че размириците са били провокирани от чужбина, но не представи доказателства в подкрепа на това твърдение. Обръщайки се към нацията по държавните медии, докато протестът се провеждаше пред кметството на Белград, той нарече демонстрантите "бандити", които няма да успеят да дестабилизират държавата, и заяви: "Това не е революция."

Полицаите за борба с безредиците първо се барикадираха в сградата на градската управа, като стреляха със сълзотворен газ и лютив спрей, докато стотици протестиращи опозиционери чупеха прозорците на входа. По-късно полицията изтласка протестиращите от централната част на града и извърши арести.

Протестиращите скандираха "Отворете вратата" и "Крадци", докато замеряха сградата с яйца и камъни. Някои викаха "Вучич е Путин", сравнявайки сръбския президент с руския лидер, отбелязва AP.

Небойша Зеленович, един от лидерите на опозиционния алианс "Сърбия срещу насилието", заяви, че полицаите са обсадили целия център на Белград, включително покривите на сградите. В този район се намират парламентът и президентството, както и градската управа.

Фалшифицирани избори

Резултатите от изборите на 17 декември завършиха с победа на Сръбската прогресивна партия на Вучич както на парламентарните, така и на местните избори в Белград. Основният опонент на партията - "Сърбия срещу насилието", заяви, че е била лишена от победа, особено в Белград.

"Ще продължим с борбата си", каза Зеленович.

Наблюдателна мисия, съставена от представители на международни правозащитни организации, съобщи за множество нередности, сред които много случаи на купуване на гласове. Наблюдателите отбелязаха и несправедливи условия за кандидатите от опозицията поради пристрастност на медиите, злоупотреба с обществени ресурси и доминираща роля на президента Вучич по време на кампанията.

Гласуването предизвика политическо напрежение в Сърбия, която поддържа близки отношения с Русия, но се стреми и към членство в Европейския съюз.

В писмо, изпратено в четвъртък до институциите, длъжностните лица и страните - членки на ЕС, "Сърбия срещу насилието" заяви, че няма да признае резултата от изборите. Алиансът призова ЕС да направи същото и да започне разследване.

Веднага след гласуването двама еврокомисари заявиха, че изборният процес в Сърбия трябва да бъде значително подобрен, тъй като независимите наблюдатели установиха тревожни нередности, включително купуване на гласове.

"Със загриженост стигаме до заключението, че изборният процес се нуждае от осезаемо подобрение и по-нататъшни реформи, тъй като правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединяване на страната към ЕС", заявиха в съвместно изявление еврокомисарите Жозеп Борел и Оливер Вархели.