🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващите популисти в Сърбия спечелиха изборите на фона на обвинения в манипулиране на вота

Опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" заяви, че "ще използва всички налични демократични средства", за да оспори резултатите

След руската инвазия в Украйна миналата година Сърбия се превърна в средище на руски емигранти и компании, които се опитват да запазят позиции в Европа, тъй като Вучич се противопостави на натиска на ЕС да се присъедини към западните санкции
След руската инвазия в Украйна миналата година Сърбия се превърна в средище на руски емигранти и компании, които се опитват да запазят позиции в Европа, тъй като Вучич се противопостави на натиска на ЕС да се присъедини към западните санкции
След руската инвазия в Украйна миналата година Сърбия се превърна в средище на руски емигранти и компании, които се опитват да запазят позиции в Европа, тъй като Вучич се противопостави на натиска на ЕС да се присъедини към западните санкции    ©  Reuters
След руската инвазия в Украйна миналата година Сърбия се превърна в средище на руски емигранти и компании, които се опитват да запазят позиции в Европа, тъй като Вучич се противопостави на натиска на ЕС да се присъедини към западните санкции    ©  Reuters
Темата накратко
  • Сръбските избиратели гласуваха шест месеца след като масови убийства предизвикаха шок в страната и предизвикаха протести срещу проруския президент Александър Вучич.
  • Основната опозиционна коалиция оспори изборните прогнози на управляващата партия, като заяви, че е имало фалшифициране на вота.
  • През седемте си години на президентския пост Вучич се опитва да намери баланс между продължаването на пътя на интеграция в ЕС и поддържането на силни икономически и политически връзки с Русия.

Управляващите в Сърбия популисти спечелиха категорична победа на парламентарните избори в неделя, които бяха белязани от съобщения за сериозни нарушения както по време на напрегнатата кампания, така и в деня на гласуването. Сръбските избиратели гласуваха шест месеца след като масови убийства предизвикаха шок в страната и протести срещу проруския президент Александър Вучич.

Премиерът Ана Бърнабич заяви, че след преброяването на половината от бюлетините прогнозите на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) сочат, че тя е спечелила 47% от гласовете и се очаква да има около 130 места в 250-местния парламент. Основната опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" е спечелила около 23%, казва Бърнабич.

Основното състезание на парламентарните и местните избори беше между СПП на настоящия президент Александър Вучич и центристката коалиция, която се опитва да подкопае популистите, управляващи от 2012 г.

Очакваше се опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" да отправи най-голямото си предизвикателство за общинския съвет в Белград, като според анализатори победа на опозицията в столицата би накърнила сериозно твърдото управление на Вучич в страната.

Президентът обаче заяви, че неговата партия води и на вота в столицата, макар да добави, че преговорите за коалиция след изборите ще определят кой ще управлява в Белград. "Това е абсолютна победа, която ме прави изключително щастлив", заяви ликуващият Вучич в централата на партията си в Белград.

Обвинения за фалшифициране на вота

Основната опозиционна коалиция оспори изборните прогнози на управляващата партия, като заяви, че е имало фалшифициране на вота и че ще оспори преброяването на бюлетините, отбелязва The Guardian.

"Хора, които не живеят в Белград, бяха докарани с автобуси, микробуси и коли, за да гласуват, сякаш са граждани на Белград", заяви лидерът на опозицията Мирослав Алексич, като също така твърди, че са били издадени 40 хил. документа за самоличност на хора, които не живеят в столицата.

"Ще използваме всички налични демократични средства срещу фалшифицирането на вота в Белград и Сърбия", каза той. "Това, което се случи днес, не може да бъде нещо, което можем да приемем като резултат от демократични и честни избори."

Избирателната активност един час преди затварянето на избирателните секции беше около 55%, приблизително същата като по време на последните избори през 2022 г., когато Вучич отбеляза съкрушителна победа. Първите официални резултати се очакват в понеделник.

"Хора, които не живеят в Белград, бяха докарани с автобуси, микробуси и коли, за да гласуват, сякаш са граждани на Белград."

Мирослав Алексич, лидер на опозицията

Наблюдателите от независимия Център за изследвания, прозрачност и отчетност (CRTA) изразиха "най-голяма загриженост" във връзка със случаите на организирано прехвърляне на нелегални избиратели от други държави в Белград. "На няколко места в Белград беше наблюдавана концентрация на автобуси, микробуси и леки автомобили, които прехвърлят гласоподаватели до избирателни секции в целия град, за да гласуват", заявиха от групата.

CRTA съобщава и за случаи на даване на пари на избиратели, за да гласуват за управляващата партия, както и за присъствие на неоторизирани лица в избирателните секции.

Властите оспорват да е имало каквито и да било нарушения. Премиерът Бърнабич нарече обвиненията "лъжи, които имат за цел да разпространят паника".

Избори, избори, избори

СПП е на власт от 2012 г., но това са третите избори за последните три години. Освен че гласуваха за парламент, в неделя сърбите решаваха и кой ще контролира 65 общини. Свободният опозиционен алианс "Сърбия срещу насилието", или СПН, беше създаден след две масови стрелби през май, които предизвикаха огромни протести. При нападенията бяха убити 19 души, включително 10 в училище в Белград. Протестите прераснаха в демонстрации срещу президента Вучич и неговата партия.

Опозиционните партии заявиха, че масовите убийства отразяват културата на реторично и физическо насилие, насърчавана от управляващата партия и нейните съюзници в медиите.

По-рано бившият кмет на Белград Драган Джилас, който е и лидер на коалицията "Сърбия срещу насилието", заяви пред репортери, че "промените в Сърбия са започнали". Той предположи, че хората са решени да живеят "нормално, без престъпност и корупция, без безумни цени".

Но президентът Вучич заяви пред своите поддръжници, че партията му се е справила с предизвикателството на опозицията в Белград и че е уверен, че столицата отново ще бъде управлявана от бившата звезда на водната топка Александър Сапич, който сля партията си със СПП.

Прогнозата на CeSID/Ipsos от понеделник даваше на управляващите 48 места в Белград срещу 43 за опозицията. Представители на опозицията обвиниха СПП, че използва обществени ресурси за политически цели, а наблюдателят на изборите CRTA се оплака преди гласуването от "хронична липса на плурализъм" в Сърбия.

Управлението на Вучич

През седемте си години на президентския пост Вучич, който се е занимавал с политика като министър на пропагандата на югославския лидер Слободан Милошевич, се опитва да намери баланс между продължаването на пътя на интеграция в ЕС и поддържането на силни икономически и политически връзки с Русия.

След руската инвазия в Украйна миналата година Сърбия се превърна в средище на руски емигранти и компании, които се опитват да запазят позиции в Европа, тъй като Вучич се противопостави на натиска на ЕС да се присъедини към западните санкции.

Позицията на сръбския президент по отношение на Русия разгневи много избиратели, които искат по-ясна проевропейска ориентация, особено в столицата на страната. "Нашето движение се разпространи от Белград", посочва пред Financial Times депутатът от Зелените Биляна Джорджевич. "Призовахме хората да излязат на улиците в цялата страна."

Администрацията на столицата има голямо влияние върху политиката и икономиката на Сърбия, тъй като почти половината от брутния вътрешен продукт на страната се създава в Белград. В столицата се намират и някои от най-големите проекти за развитие, които са скъпи на президента, включително проект за крайбрежна зона и домакинството на световното изложение Expo 2027.

"Победа на опозицията в Белград и по-слаба СПП в парламента ще възвърнат така необходимия политически плурализъм в Сърбия, но няма да намалят значително хватката на Вучич върху властта през следващите няколко години", каза пред Financial Times малко преди изборите Милош Дамнянович, анализатор в консултантската компания BIRN в Белград.

Усилията на опозицията се усложняват от историческите симпатии към Русия и дълбоко вкорененото недоверие към Запада след бомбардировките, водени от НАТО през 1999 г., когато Милошевич беше на власт в Белград. Допълнителен удар беше нанесен, когато бившата провинция на Сърбия Косово стана независима държава, подкрепяна от САЩ и повечето страни от ЕС.

Сърбия никога не е признавала независимостта на Косово и напрежението в северната част на бившата й провинция, където населението е сръбско, продължава.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 5
    eip52315793 avatar :-P
    eip52315793
    • + 1

    класическа не0либерастка схема ;)
    Капитал, другите не0либерални средства за масова дезинформация възхваляват али-балите на не0либералните Шайки , и въобще на Сащските Шайки , било у нас , било в самите сащ или където и да било по света,
    но когато някой спечели избори , а не е слуга на сащ - то това е НЕдемократично и трябва да бъде оспорвано до дупка , по възможност да се спретне я Майдан, я друг вариант на нежна или недотам нежна революцийка

    "Управляващите в Сърбия популисти спечелиха категорична победа на парламентарните избори в неделя, които бяха белязани от съобщения за сериозни нарушения .Сръбските избиратели гласуваха 6 месеца след като масови убийства предизвикаха шок в страната и протести срещу проруския президент Вучич."

    Странно е , наистина, ,че знаем толкова малко за масовите убийства в Сърбия, аз лично имам предположения за технологията и поръчителите й ,
    но знаем достатъчно за всекидневни масови убийства в сащ , но за капиталоподобните това не епроблем , който да предполага смяна на управляващите в сащ и на полическата ситема на сащ , като цяло, плод на Конституция писана изключително от Робовладелци, по-голямата част , от които за капак са били и масони ;)

    Демокрация , но по имперска дефиниция, а местните рупори, подизпълнители и просто тапири се опитват да ни внушават какви ли не идиотизми 🙂;)

    Нередност?
Нов коментар