Защо китайските компании се стичат в Мексико

Страната предлага задна врата към Съединените щати

Американският финансов министър Джанет Йелън посети Мексико през миналия месец.
Американският финансов министър Джанет Йелън посети Мексико през миналия месец.
Американският финансов министър Джанет Йелън посети Мексико през миналия месец.    ©  Reuters
Американският финансов министър Джанет Йелън посети Мексико през миналия месец.    ©  Reuters

Напоследък в Мексико се наблюдават голям брой китайски инвестиции. Само миналия месец донесе две забележителни такива. Правителството на Нуево Леон, северен щат, граничещ със Съединените щати, обяви, че китайската Lingong Machinery Group, която произвежда багери и друго строително оборудване, ще построи фабрика, която според него ще генерира 5 млрд. долара инвестиции. Същия ден Trina Solar, производител на слънчеви панели, заяви, че ще инвестира до 1 млрд. долара в щата. И двете компании и техните корпоративни сънародници вече могат да намерят дом далеч от дома в Hofusan, китайско-мексикански индустриален парк в Нуево Леон.

Засиленият интерес на китайските компании към Мексико датира от 2018 г., когато Доналд Тръмп, президент на Америка по това време, започна търговска война, която включваше повишаване на митата върху вноса от Китай. Неговият наследник Джо Байдън запази митата в сила. Собствените политики на Байдън за Америка на първо място, като Закона за намаляване на инфлацията (IRA), насърчават компаниите да обмислят nearshoring в Северна Америка, до голяма степен за да осуетят намеренията на Китай. Пандемията и предизвиканите от нея сътресения във веригите за доставки също тласнаха производителите да се приближат до американския пазар. Установяването в Мексико започна да изглежда по-евтино, тъй като заплатите и другите разходи в Китай нарастват.

И други опити

Мексико се е опитвал да привлече китайски пари и преди. Мексико-китайската търговска и технологична камара организира събития през 2008 г., за да насърчи потока на капитали, но те бяха неуспешни, казва Цезар Фрагоз от камарата; тогава Китай нямаше нужда да използва Мексико като път към Америка, която все още не беше обърнала гръб на китайските компании.

"Иронията е, че първите, които реагират положително на изричната политика срещу Китай, са китайските фирми", казва Енрике Дюсел Питърс от Центъра за китайско-мексикански изследвания в UNAM, университет в Мексико сити.

Китай получава заден вход към Америка, защото Мексико е част от споразумение за свободна търговия със Съединените щати и Канада. В зависимост от компонентите, които използват, китайските компании, базирани в Мексико, не могат да се насладят на всички предимства на търговския блок, чиито правила диктуват какъв процент от даден продукт трябва да произхожда от Северна Америка. Но, Дусел Питърс отбелязва, средното американско мито върху вноса от Мексико през 2021 г. е било 0.2%, много по-ниско от товя за Китай.

Китайските инвестиции са насочени към услуги и производство, включително електроника, автомобили и домакински уреди.

Трудно е да се намери точна статистика, но според някои оценки преките китайски чуждестранни инвестиции в Мексико са се увеличили от общо 500 млн. долара през 2000-2004 г. до 2.5 млрд. само през 2022 г. Това е под пика от близо 6 млрд. долара през 2016 г., но повече от два пъти повече от числото през 2018 г. - и расте. Естеството на тези инвестиции се различава от начина, по който Китай харчи парите си в останалата част от Латинска Америка. В страни като Бразилия и Чили повечето китайски инвестиции са в суровини или инфраструктура, често благодарение на китайски държавни компании. В Мексико китайските инвестиции са в услуги и производство, включително електроника, автомобили и домакински уреди.

През 90-те години и първото десетилетие на новия век мексиканският износ за Америка загуби пред китайската конкуренция. Сега китайските инвестиции помагат на износителите от Мексико. През септември Мексико изпревари Китай за първи път от началото на века и стана водещ износител на стоки за Съединените щати. Нетната търговия с Китай генерира 6.8 млн. работни места в Латинска Америка между 1995 и 2021 г. в сравнение с 6.7 млн. за обмена на региона със Съединените щати. Китайските инвеститори също са по-малко внимателни по отношение на околната среда и човешките права. И те са се научили да се справят с предизвикателствата на работата в Мексико като несигурност и лоша инфраструктура.

Възможен обратен ефект

Нарастващото китайско присъствие в Мексико може да има обратен ефект, ако повиши напрежението със Съединените щати. По-голямата част от китайското производство и сглобяване в Мексико, изглежда, е насочено към износ, отбелязва Дюсел Питърс - особено към Америка. Това тревожи някои законодатели отвъд границата. В неотдавнашно писмо до Катрин Тай, търговски представител на САЩ, четирима членове на Конгреса предупредиха за китайските производители на автомобили в Мексико, които се опитват да се възползват от "предимството на преференциалния достъп до американския пазар чрез нашите споразумения за свободна търговия и да заобиколят всички [специфични за Китай] мита".

Ако Китай е твърде успешен в заобикалянето на митата, може да се окаже, че задната му врата, както и предният вход са затворени с трясък.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар