Бизнесът с услуги на Apple е изправен пред заплаха

Европейското законодателство и съдебни дела в САЩ носят трудности за технологичната компания

Най-големият удар за производителя на iPhone вероятно ще дойде от американското антитръстово дело срещу Google.
Най-големият удар за производителя на iPhone вероятно ще дойде от американското антитръстово дело срещу Google.
Най-големият удар за производителя на iPhone вероятно ще дойде от американското антитръстово дело срещу Google.    ©  Reuters
Най-големият удар за производителя на iPhone вероятно ще дойде от американското антитръстово дело срещу Google.    ©  Reuters

През 2024 г. Apple се изправя пред правни пречки заради серия от регулаторни решения на американските и европейските власти. Те ще имат решаваща роля за бъдещето на бизнеса с услуги на технологичната компания. Звеното отговаря за около 85 млрд. долара приходи годишно.

Най-големият удар за производителя на iPhone вероятно ще дойде от американското антитръстово дело срещу Google, в което стана ясно, че другият технологичен гигант е платил над 26 млрд. долара през 2021 г., за да направи търсачката си основна за устройствата на Apple. В случай, че Google загуби делото, е възможно компанията да прекрати редовните плащания към Apple, пише Financial Times.

Трудностите пред технологичните гиганти

В същото време Apple и други технологични гиганти са изправени пред нарастващ контрол от страна на администрацията на президента Джо Байдън заради опасения относно доминацията на нейната услуга App Store. Компанията вече беше принудена да въведе промени в нея в рамките на Европейския съюз (ЕС) от законодателство, което ограничава влиянието на технологичните гиганти.

Правните и регулаторните действия обхващат два от най-големите пазари на Apple и заедно образуват най-сериозната заплаха за бизнеса на компанията от години.

Процесът срещу Google

Съдебният процес срещу Google се смята за най-значимия антитръстов процес в последните над 25 години във Вашингтон. При загуба е почти сигурно, че компанията ще подаде жалба, но едно подобно решение ще постави въпроса как двата технологични гиганта ще работят заедно в бъдеще.

Белият дом засилва усилията си да се справи с прекомерната корпоративна власт. Антитръстовият отдел на Министерство на правосъдието на САЩ проучва политиките на AppStore на Apple от години и според ръководителя му Джонатан Картър сега всичко ескалира. Прозорецът, в който могат да се подвигат нови дела, се затваря с предстоящите президентски избори в страната и потенциалната промяна в администрацията.

Ябълкови неволи в Европа

Заради законодателството на ЕС Apple се готви да въведе функция, която да позволи на потребителите на iPhone да заобиколят магазина на компанията и да изтеглят приложения от други места. Това ще отвори за първи път досега изолираната система на компанията, откакто Стив Джобс представи iPhone през 2007 г.

Новата функция може да повлияе върху приходите от App Store, където Apple таксува разработчиците с до 30% за цифрови покупки. Самите игри осигуряват над половината от тези приходи. Play Store на Google също начислява подобна такса и е в центъра на вниманието на регулаторите, след като загуби съдебен процес срещу Epic Games.

Според оценките на Sensor Tower Apple получава между 6 и 7 млрд. долара комисионни от App Store на всяко тримесечие. Конкурентите на компанията се стремят да спечелят част от този дял и да стартират конкурентни магазини за приложения в Apple устройствата. Microsoft работи върху създаването на собствен мобилен магазин.

Epic Games, която разработва видеоиграта Fortnite, е пример за дългогодишен съперник на Apple, който иска собствен магазин на iOS устройствата. Като стимул за потребителите използва по-ниска такса с 12%. В делото с компанията калифорнийският съд разпорежда на Apple да сложи край на правилата в App Store, които пречат на разработчиците да насочват клиентите извън магазина, за да правят покупки. Апелативният съд потвърждава решението и предстои делото да бъде разгледано и от Върховния съд на САЩ.