🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на Apple спадат на годишна база четвърто поредно тримесечие

Печалбата расте, но акциите поевтиняват

Акциите на технологичния гигант са спаднали с над 10% от 31 юли насам.
Акциите на технологичния гигант са спаднали с над 10% от 31 юли насам.
Акциите на технологичния гигант са спаднали с над 10% от 31 юли насам.    ©  Unsplash
Акциите на технологичния гигант са спаднали с над 10% от 31 юли насам.    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата компания в света по пазарна оценка - Apple, обяви продажби за 89 млрд. долара през третото тримесечие на 2023 г. Приходите намаляват с около 1% спрямо година по-рано, като това е четвъртото поредно тримесечие на спад. Продажбите на продукти са донесли на компанията 67 млрд. долара спрямо 70 млрд. преди 12 месеца. Ръстът в приходите от услуги обаче компенсира спада, достигайки рекордните 22 млрд. при 19 млрд. през 2022 г. "Поставихме нови рекорди във всяка категория Услуги", заяви след публикуването на отчета финансовият директор Лука Маестри.

"За да повторим малко обстоятелствата около представянето през последното тримесечие, през юни миналата година имахме срив във фабрика, който продължи няколко седмици. Отложеното търсене, произтичащо от това, беше запълнено през септемврийското тримесечие. И това направи септемврийското тримесечие не само рекордно, но и рекордът беше значителен. И очевидно сега сравняваме това с 2023 г.", обясни главният изпълнителен директор Тим Кук.

Спадът в продажбите се дължи на по-ниски обеми в Европа и Китай. Компанията отдава това и на по-силния долар. "Ако погледнете как се справихме в Китай за тримесечието, достигнахме, на базата на приходите, минус 2%. Но едно нещо, което трябва да имате предвид тук е, че влиянието на валутния ефект беше почти 6 (процентни) пункта" казва Кук, посочвайки номиналния ръст в местна валута.

Рекордна печалба

Въпреки по ниски постъпления, печалбата расте с 13% до 27 млрд. долара. Рекордните печалби се дължат на продажбите на iPhone, които достигат близо 44 млрд. долара на фона на високо търсене в развиващите се пазари. Акциите обаче тръгнаха надолу, тъй като прогнозите за последното тримесечие на годината са подобни на тези за 2022 г. "Напомняме, че декемврийското тримесечие тази година ще продължи обичайните 13 седмици, докато декемврийското тримесечие преди година продължи 14 седмици" каза Маестри, като допълнителната седмица е добавила около 7% към общите приходи за периода.

Apple е последната от технологичните гиганти в САЩ, която публикува резултатите си. Предходната седмица това направиха Meta, Google, Microsoft и Amazon. A седмицата преди това бяха Tesla и Netflix. Трудно могат да се обобщят резултатите на всичките, тъй като до голяма степен се разминават. Google се представя по-слабо, тъй като в известна степен призна, че изостава в облака от Microsoft и Amazon, които за сметка на това се радват на ръст на акциите си. Meta отчете ръст на приходите от реклама, въпреки това акциите поевтиняха първоначално, преди да се възстановят през последните дни, благодарение на всеобщото завръщане на оптимизма на пазарите след срещата на Федералния резерв на САЩ и запазването на лихвите.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар