🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все по-размирен свят: 15% от глобалното население живее близо до военни конфликти (инфографика)

Броят на живеещите в радиус до 50 км от военен конфликт е нараснал повече от два пъти за последните 30 години и достига 1.2 млрд. души през 2020 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти 1.2 млрд. души (или около 15% от населението на света) през 2020 г. са живели близо до (на максимум 50 км отстояние) зони и територии с военен конфликт. За сравнение - през 1990 г. техният брой е бил около 555 млн. души, или над два пъти по-малко. Тенденцията за все по-размирния свят разкрива доклад на "Програма на ООН за развитие". Тя е още по-драматична по отношение на децата, защото конфликтите са по-чести в страни с по-младо население. Около 200 млн. деца са живеели в конфликтни зони през 1990 г., докато през 2020 г. те вече са 452 млн. (или 19% от всички деца по света).

Докладът сочи, че през 2020 г. 4.5 млрд. души - малко над половината от населението на земята, са живеели в страни, на териториите на които не се е развивал военен конфликт. Това, оказва се, не е достатъчно, за да се категоризират тези хора като "обитаващи безопасно и спокойно място", защото много от държавите пък граничат с региони, раздирани от политически и военни разпри от десетилетия насам, свидетелства докладът.

Според данните около 73% (864 млн. души) от засегнатите от военни действия хора живеят "в райони със слабо развиващи се конфликти" (такива, които взимат между 1 и 25 жертви за година). Въпреки това тези обстоятелства дават голямо отражение върху живота им. Да живееш в засегнат от конфликт район и да бъдеш изложен на насилие - пряко или косвено, има отрицателно въздействие върху важни резултати от човешкото развитие. Намаленото "чувство за безопасност" и неблагоприятните отражения върху психично здраве на хората са често срещани в общности с продължителни насилствени събития, посочва документът на ООН.

Насилието и страхът карат хората да напускат домовете си

Броят на принудените да напуснат домовете си хора достига пик от 82.4 млн. през 2020 г. Конфликтите в Афганистан, Сомалия и Сирия са отговорни за повече от половината световни бежански потоци, но припокриващи се заплахи за сигурността, конфликтите и насилието водят до изселване и от невоенни зони. "Безпрецедентното насилие, широко разпространената престъпност и безнаказаността например заплашват сигурността на гражданите в Централна Америка и прогонват хора от домовете им в страните от т.нар. Северен триъгълник - Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор", се казва още в доклада.

В Южна Азия има най-голям брой хора, засегнати от конфликти, но в Африка, на юг от Сахара, и в Близкия изток около 30% от общото население е принудено да живее в близост до военни действия. В средата на първото десетилетие от века засегнатото от конфликти население в Африка нараства рязко в резултат на голямото увеличаване на вътрешните и етнически конфликти. В Близкия изток има увеличение на броя засегнати след 2011 г., което съвпада с периода след Арабската пролет, особено в Ирак, Сирия и Йемен. Около 2016 г. се наблюдава увеличение на засегнатия от конфликти брой хора и в Латинска Америка. Фактор за това е главно конфликтът между наркокартелите в Бразилия и Мексико.

Все още няма коментари
Нов коментар