🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравната система в числа: много болници и легла, малко лекари и сестри

България е втора в ЕС по брой болници, но медицинските сестри са по-малко от лекарите и системата не може да функционира правилно

АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В рамките на последните 10 години болниците в България не са намалели като брой, а въпреки всички съкращения и лимити броят на леглата се увеличава непрекъснато. В края на миналата година те са надхвърлили 54 хил. при 49 хил. преди 10 години, показват данните, публикувани от Националния статистически институт.

Според анализа осигуреността на населението с болнични легла в края на 2020 г. е 783.9 на 100 000 души от населението и в сравнение с 2019 г. се увеличава със 7.1 пункта (776.8), като това се явява една от най-високите стойности за осигуреност в ЕС. Според анализа на НСИ най-много легла на 100 хил. души има в три области - Смолян, Плевен и Пловдив, а най-лишени от възможност за болнично лечение са в Перник, Ямбол и Видин. България формално е на второ място в ЕС със средно 5.2 болници на 100 хил. души население при средно 2.9 в ЕС.

Зад този брой на болниците и леглата обаче не стоят лекари. Броят на лекарите се увеличава едва с около 1700 за период от 10 години от 2010 до 2020 г. Проблемът е, че 52.9% от тях са на възраст над 55 години, а общо 17.8% от всички практикуващи лекари в България, или 5299 души, са в пенсионна възраст - над 65 години. Младите лекари до 35 години са само 4589 души (15.4% от всички). Медицинските сестри пък са по-малко на брой от лекарите, което означава, че системата няма как да функционира пълноценно, защото няма кой да се грижи за пациентите. По световните критерии, за да бъде медицинската услуга качествена, на всеки работещ лекар трябва да се падат по две медицински сестри.

През миналата година предишните управляващи обявиха, че фактът, че не са правили реформа и не са съкращавали легла, много помага в период на пандемия. Колко е помогнало, при положение че зад тези легла не стоят нито достатъчен на брой персонал, нито апаратура, в момента се анализира от здравното министерство. Фактът обаче е, че България продължава да бъде втора в ЕС по смъртност от коронавирус.

В публикацията НСИ прозира една от причините за това. През миналата година в България са работили общо 233 специалисти по инфекциозни болести и 601 пулмолози, съответно 0.8% и 2% от практикуващите лекари, но пък за сметка на това в България има много кардиолози и акушер-гинеколози.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    primus avatar :-|
    primus
    • - 1

    Болници които не стават за нищо!
    Лекари които са изтормозени и и е спряло да им пука.
    Мед. сестри които се редят на опашката да ходят в чужбина!
    И най важното да се изразя така клиенти които са страшно недоволни.
    Не знам кой има нужда от това.
    Да се затварят тия болници а тези които ще работят да се знае че са болници.
    Тая цялата работа с здравеопазването най вероятно е по скоро нещо като каца за източване е свръх престъпно. Политиците не и пука, хората са омалели да се борят и лекарите са просто писачи на хартия. Ами направо нямам думи.

    Нередност?
Нов коментар