🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В "Софиямед" бяха направени първите за болницата роботизирани операции

Системата Da Vinci предоставя на хирурга многократно по-добра разделителна способност в зоната на оперативната интервенция в реален 3D образ

Доц. д-р Теодор Атанасов - началник на Клиниката по лапароскопска хирургия
Доц. д-р Теодор Атанасов - началник на Клиниката по лапароскопска хирургия
Доц. д-р Теодор Атанасов - началник на Клиниката по лапароскопска хирургия
Доц. д-р Теодор Атанасов - началник на Клиниката по лапароскопска хирургия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В УМБАЛ "Софиямед" бяха осъществени първите операции с роботизираната хирургична система Da Vinci при две жени със заболявания на жлъчния мехур, съобщиха от лечебното заведение.

Интервенциите са извършени от доц. д-р Теодор Атанасов - началник на Клиниката по лапароскопска хирургия, на 69-годишна жена, и от д-р Сергей Сергеев - началник на Клиниката по хирургия, на 25-годишна жена. Пациентките са оперирани с робота Da Vinci, като приложената оперативна техника допринася за по-бързото им възстановяване, минимизиране на риска от усложнения в оперативния и постоперативния период. И двете пациентки са изписани от лечебното заведение на 24-ия час.

Роботизираната система Da Vinci предоставя на хирурга многократно по-добра разделителна способност в зоната на оперативната интервенция в реален 3D образ. Това дава възможност да бъдат видени детайли отвъд възприятието на нормалното човешко око, а това спомага за максималните прецизност и безопасност на хирургическата намеса.

Роботизираната система модел Xi, инсталирана в УМБАЛ "Софиямед", е от последно поколение и позволява да се извършват всички видове операции в коремната и гръдната хирургия, урологията и гинекологията. Най-високият клас компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции e позиционирана в операционна зала номер 1 в централния операционен блок на "Софиямед", която е била изцяло обновена за нуждите на системата и екипите, работещи с нея.

След монтажа й екип от хирурзи успешно премина процеса по обучение и сертифициране за работа с новата технология във Франция, IRCAD (Research Institute against digestive cancer), Страсбург. Коремните хирурзи доц. д-р Атанасов, д-р Сергеев, както и лекарите д-р Александър Цветанов и д-р Катя Тодорова, част от екипа на клиниките по лапароскопска хирургия и по хирургия, бяха сред първите, които получиха в началото на миналата седмица своите сертификати за работа с робота от фирмата представител на Da Vinci за България SofMedica Life-saving Innovation.

Сертифицирани бяха и екипите на отделенията по акушерство и гинекология - д-р Ихсан Хасан и д-р Венелин Иванов; урология - д-р Иван Велев, началник на отделението, доц. д-р Цветин Генадиев, д.м., д-р Симеон Тимов; гръдна хирургия - д-р Десислав Врачански, началник на отделението в лечебното заведение, и д-р Борис Борисов, както и коремните хирурзи д-р Бисер Петров, началник на операционния блок в лечебното заведение, и д-р Гюнер Хаджиев.

С помощта на роботизираната система могат да се извършват интервенции за почти всички онкологични и неонкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха, чревния тракт, далака и надбъбречните жлези и др. в областта на коремната хирургия. Освен това Da Vinci се използва за операции на ендометриума, яйчниците и на преканцерози на половата система при жената, както и при миома на матката, ендометриоза и при жени с наднормено тегло и съпътстващ гинекологичен проблем.

В областта на урологичните заболявания операции с робота в лечебното заведение се извършват при частична и тотална нефректомия, за отстраняване на кисти на бъбрека, цистектомия (операция на пикочния мехур), простатектомия (хирургия на простатата), пиелопластика, уретерална имплантация и др.

Роботът има приложение и в гръдната хирургия при лечение на онкологични заболявания на белия дроб, хранопровода, гръдната стена, хиатална херния, диафрагмална херния, гастро-езофагеален рефлукс и др.

"Софиямед"

Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Софиямед" е открита официално на 9 май 2012 година като част от верига лечебни заведения, функциониращи на територията на България. Вложените средства са най-голямата до този момент частна инвестиция в българското здравеопазване.

Болничният комплекс се състои от УМБАЛ "Софиямед" - Блок 1 и Блок 2, и ДКЦ "Софиямед", намиращ се на бул. "Г. М. Димитров" 16 и в нова самостоятелна сграда в жк "Люлин 7". В Блок 2 са съсредоточени отделенията по ревматология, ендокринология, клинична хематология и детско отделение. Всички останали клиники и отделения се намират в Блок 1.

През последните години болницата се утвърди като водещо здравно заведение в страната, разполагащо с едни от най-добрите специалисти, последно поколение медицинско оборудване и апаратура.

На територията на "Софиямед" функционират 25 отделения и клиники, осъществяващи дейност в различни медицински специалности. Болничното заведение разшири легловата си база и вече разполага с 626 легла. Операционният блок е един от най-големите в страната - с 22 зали, в които годишно се извършват хиляди операции.

УМБАЛ "Софиямед" разполага с Неотложна медицинска помощ и Спешна помощ. Отделните звена в болницата са във функционална връзка, което не позволява смесването на потока от пациенти. Структурите имат трето, най-високо ниво на компетентност от Министерството на здравеопазването.

Болницата има сключен договор с НЗОК.

Сайт: https://www.hospitalsofiamed.bg/